Hudba na pláži

Hudba na pláži https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14448/bmid_hudba-na-plazi-USh-14448.jpg 5 49 13

Psychologický román současného amerického autora o lásce, nenávisti a traumatizujících vzpomínkách na hrůzy holocaustu. Hlavní dějovou linii tvoří příběh lidské tragédie a opětné nacházení vlastní identity - protagonisty románu spisovatele Jacka. Jeho žena, matka malé holčičky Shyla spáchá z nevysvětlitelných důvodů sebevraždu. Jack se postupně dobírá důvodů tohoto zoufalého činu a nakonec nachází také sám sebe. Kniha zaujme bohatým dramatickým dějem, kde se prolínají osudy více generací.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mustang
Originální název:

Beach Music , 1995


více info...

Přidat komentář

Simona99
29.03.2023 5 z 5

Opravdu krásná knížka, s dojemným příběhem, který chytne člověka za srdce...

uzivatel40644
05.10.2022 5 z 5

kniha je svým dějem moc zajímavá, nejen že sleduje osudy několika generací, ale ještě s přesahem z Jižní Karolíny do Evropy. Díky dobrému popisu si lze prostředí menšího města v Jižní Karolíně dobře představit. Román je doslova nabitý dramatickými událostmi, které se hlavním hrdinům staly a tak je velmi čtivý.


ferdada
09.08.2019 5 z 5

Kniha psaná živě, při čtení jsem vlastně ani nečetla, ale sledovala různé dějové roviny zrovna tak, jako když běží na plátně film. Ba ne, četla jsem - a vracela se zase o stránky zpět, abych si, díky autorovu obratnému vypravěčství, vychutnala tu originalitu a smršť v dialozích, neotřepané myšlenky. Díky za takové knihy.

kalache
14.04.2019 5 z 5

...část knihy popisující život v židovském ghetu je hrůzná a přehluší zbytek knihy...

AlenaF
08.10.2018 4 z 5

Krásná kniha, nádherný příběh. Ráda jsem se k této knize po letech vrátila.

Evaho73
06.03.2018 5 z 5

Hudba na pláži bola pre mňa poriadnou dávkou všakovakých emócií, ktoré budú vo mne ešte nejaký čas doznievať...
Ide o pomerne rozsiahly psychologický román o vyrovnávaní sa s ranami a tajomstvami minulosti.
Hlavným hrdinom je autor cestopisov a kuchárskych kníh pochádzajúci z Južnej Ameriky, ktorý po sebevražde svojej manželky zanevrel na svoju rodinu, priateľov, domov, vieru a odsťahoval sa so svojou dcérou do Talianska. Smrteľná choroba jeho matky ho vrátila späť domov, aby sa vysporiadal s démonmi minulosti a v spoznaní pravdy a v odhalení všetkých skrytých tajomstiev našiel odpustenie, uzmierenie a zmysel jeho nového života.
Autor dokázal fantastický zachytiť atmosféru prostredia podľa situácie a obohatiť dej o rôzné zápletky. Bola som prekvapená, čo všetko dokázal do deja zakomponovať sebevraždu, vraždu, terorizmus, zneužívanie, alkoholizmus, holocaust, duševné ochorenie, stroskotanie na mori, násilie v rodine, zneužívanie moci, radikálny odpor proti vojne, aktivistov pre záchranu morských korytnačiek, ale i vieru, lásku vo všetkých podobách, nezlomné priateľstvo, silné rodinné puto, odpustenie...
Niektoré scény boli opísané veľmi autentický a vzhľadom k ich závažnosti mnou silne otriasli, takže som knihu musela odložiť a pokračovať v čítaní neskôr.
Kniha plná protikladov, ktoré som možno po prvom prečítaní úplne nepochopila, a preto sa k nej v budúcnosti ešte vrátim.

Arsi
25.06.2016 5 z 5

Kniha nabitá emocemi. Moc se mi líbila.

MichelleS
21.07.2015 2 z 5

Příliš americké, příliš ukecané, příliš na efekt, příliš hraje na city... Mám raději náznak než velké projevy před davem. A těch velkých slov a velkých rozhodnutí, která jsou absolutní a navždy, aby byla během několika stran zapomenuta, tu je. Ze závěru tvářícího se jako happyend mne mrazí - " Save the Last Dance for Me".
Abych jen nekritizovala - úžasná atmosféra hlavně v Itálii a při popisech jihokarolínské přírody.

buschka
12.04.2015 4 z 5

Velmi rozsáhlý román odehrávající se na několika místech a v několika časových úrovních. Vše do sebe nádherně zapadá a vlastně vysvětluje celý příběh. Příběh plný emocí, přátelství, rodinného pouta, ale i války a jejich následků.

bosorka
08.12.2014 5 z 5

Židovské ghetto za 2. světové války, nájezdy kozáků za 1. světové války, dozvuky války ve Vietnamu koncem let 60., život chudých dětí v USA v první polovině 20. století, teroristi na italském letišti, záchrana karet na jihokarolinském pobřeží v 80. letech, boj o život trosečníků na moři... To vše a ještě mnohem více je v knize Hudba na pláži. Vypadá to skoro, jako by kočička s pejskem vařili dort, tolik různých věcí je vmícháno do příběhů Pata Conroye. Zdá se to nemožné, ale drží to pohromadě a vzniká tak neuvěřitelně silná knížka, plná osudů, jež by vydaly na knih několik. Nejde jen o vyprávění hlavního hrdiny, jsou to příběhy jeho rodiny, jeho kamarádů a rodin těch kamarádů. Přeléváme se na jejích stránkách z minulosti do současnosti, z rozpálené a barevné Jižní Karoliny do chladné potemnělé a smutné válečné Evropy a pak zase do chaotického rychlého Říma. Tiše nasloucháme osudům, čteme o zmařených životech, lásce na všechny způsoby, přátelství a nenávisti, psychických chorobách a vzpomínkách, které si za sebou zúčastnění vlečou jako kouli na řetězu. O velkých citech. O životě... Tenhle dort mi hodně chutnal, i když byl upečen z ingrediencí, o nichž bych si myslela, že spolu dohromady by nikdy nemohly chutnat.

hanap
28.07.2014 5 z 5

Pro mě jedna z nejkrásnějších knih a ráda se k ní vracím.

katina
15.08.2013 5 z 5

Pro mne jedna z nejemotivnejsich knih.

javirgo
30.11.-0001 5 z 5

Méně známá kniha, ale podle mého názoru ještě lepší než Pán přílivu. Pán přílivu si získal větší popularitu díky vynikajícímu filmovému zpracování. Je velká škoda, že nebylo dosud přeloženo do češtiny více románů tohoto autora.