Hrůza padá na seržanty

Hrůza padá na seržanty https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84847/hruza-pada-na-serzanty-84847.jpg 4 28 8

Humoristický román, jehož hrdina, chlapec ze zapadlé farmy v Georgii, vypráví o své kariéře u letectva Spojených států. Chlapec ze zapadlé farmy v Georgii vypráví o své kariéře u letectva Spojených států, která je jedinou řadou až absurdně komických situací. Zdrojem všech malérů, do kterých hrdina strhává i své okolí, je jeho naprosto bezelstné a mnohdy naivní chápání skutečnosti, jeho snaha o přátelské a zdvořilé vztahy k okolí. Účinek těchto historek je ještě zvýrazněný stylem - nespisovným, hovorovým, ale o to bezprostřednějším osobním vyprávěním hrdiny.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

No Time for Sergants


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
07.06.2021 3 z 5

Místy úsměvný příběh, ne však k populární smíchy. Taková jednohubka, která mě sice pobavila, ale nenadchla.

hanzmb
29.06.2020 4 z 5

Dostat se mi tato kniha do ruky v době jejího 1. vydání u nás, asi by ve mně zanechala mnohonásobně hlubší dojem. Bohužel se tehdy nenašla ani v žádném antikvariátu, které jsem prolézal. Dnes s odstupem doby a po přečtení mnoha podobných knih, které mezitím mohly u nás vyjít, už to je jen takové příjemné zpestření pro deštivé dny. Trochu Hašek, trochu i Heller. Ryana v tom nevidím.


felia
11.03.2019

Tuto knihu jsem si koupil někdy v šedesátých letech a dodnes má pro mě svůj půvab. Hodnotím ji trochu lépe, než Jak jsem vyhrál válku. Připadá mi slušnější a má jemnější humor. Pokud bych měl hodnotit kategorii knih s vojenským humorem, tak tuto knihu řadím na první místo.

MM1979
25.01.2019 5 z 5

Vtipné, zejména druhá polovina knihy... Slabší než Jak jsem vyhrál válku (což je sranda od začátku do konce), ale lepší než Spolčení hlupců (a to mnohem) něco jako Byl jsem při tom :-)

bubka
19.05.2017

já vidím spíše podobnost s poručíkem Ernstem Goodbodym, ale u Willa Stockdala nevíme s určitostí, zda je nadšený neschopa, který bere vše doslova, jako Goodbody, nebo rafinovaný inteligentní šprýmař - filosf jakým je Josef Švejk.

ať tak či tak, jedna z mimořádných knih a to nejen humoristických

Radous
09.07.2016 5 z 5

Jen z lehka jsem věděl, do čeho jdu, když jsem tuto knihu otevřel. Neskutečnej nářez. V jejím medailonku píšou o podobnosti se Švejkovskou tematikou - já bych to ještě doplnil o podobnost s literárním Forrestem Gumpem. Hlavní postavy jsou charakterem v podstatě stejné - až na to, že Hymanův hlavní hrdina není úřední blb, spíš dobrosrdečný maximální naivka. Velice podobný je i překlad těchto knih.
Což mě přivádí k zamyšlení, proč je český překlad Seržantů (a nakonec i toho Forresta) mnoha lidmi tolik opovrhován? Podle mého neprávem! Vždyť tu knihu posouvá ještě o příčku výše.
Takže závěrem - takhle od srdce jsem se nezasmál už od doby ... no od doby, když jsem přečetl samotného zmíněného Gumpa. Jen škoda, že pan Hyman knihu neudělal delší, zasloužila by si to. No ale jak se říká, v nejlepším se má přestat. Doporučuju!

Chaz
18.07.2015 5 z 5

Pro mě osobně je to jedna z nejlepších humoristických vojenských knížek, co jsem kdy četl. Snad nebyla kapitola, kde bych se minimálně 2x nezasmál.

groula
08.02.2015 1 z 5

jedním slovem hrůza.
Knihu mi zapůjčil kolega z práce a netuším, jestli se mi chtěl za něco pomstít, nebo si prostě mymslel, že se mi to bude líbit.
Humor založen na primitivnosti jednotlivce, kterýžto svojí blbostí všem dělá problémy je mi naprosto odporný.
Navíc jazyk, jakým je kniha psána je děsivý. Zasmál sem se jenom dvakrát a to mi na knihu o 262 stránkách, která má bavit, přijde žalostně málo.....

Štítky knihy

humor vojenské prostředí

Autorovy knížky

Mac Hyman
americká, 1923 - 1963
2011  76%Hrůza padá na seržanty

Kniha Hrůza padá na seržanty je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Doporučených4x
Knihotéce29x
Chystám se číst16x