Hrobové tajemství

Hrobové tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405554/bmid_hrobove-tajemstvi-ybV-405554.jpg 4 1 1

První plnohodnotná Collinsova knih. Byla psaná v seriálové podobě a vycházela v Dickensových Household Words. Collins v předmluvě řekl, že napsal příběh "zobrazující vliv velké zodpovědnosti na přirozeně bázlivou ženu, která není dost silná, aby ji snášela, ani dost odvážná, aby ji ze sebe setřásla."

Literatura světová Romány
Vydáno: , Libuše, matice zábavy a vědění
Originální název:

The Dead Secret , 1857


více info...

Přidat komentář

Kozel
29.04.2019 4 z 5

Collinsovy příběhy jsou radost číst. Baví mě, jak čtenáře - nebo mě rozhodně - napíná. Už na začátku sice člověk pozná, o co zhruba jde, ale Collins ho v domněnce dokonale uspí a přes tušení přijde s nějakým nečekaným překvapením. Do toho výborné postavy a dialogy, které jsou nepochybně ovlivněné přátelstvím s Dickensem - ať už zmíním strýčka Josefa, ne tak hodnou madame Trevertenovou, nevrlého a společností znechuceného Ondřeje Trevertona nebo samotnou Sáru Leesonovou. A v neposlední řadě, jako už několikrát, temná rodinná historie, opuštěné panství a tajemné pokoje zanesené letitým prachem. To je prostě Collins. Jednoznačně nejmilejší část pro mě byla, když Růžena, neboli Rose, se slepým manželem pátrali v myrtovém pokoji po tom nejdůležitějším a následně se dopátrali pravdy.

Nemalým zážitkem v tomhle případě byla i čeština z roku 1876. Prvních několik desítek stran jsem se do ní dostával, než jsem si zvykl na překlad jmen či na přeházený slovosled hlavně i přídavných jmen s podstatnými k nim se vážících. Pak už jsem si jen užíval slova jako "zoujat" nebo "zýtřek" =o)

Autorovy další knížky

Wilkie Collins
anglická, 1824 - 1889
2000  82%Žena v bílém
1993  78%Měsíční kámen
1974  80%Žlutá maska
1971  71%Strašidelný hotel
1988  74%Mesačný kameň sv. 2.