Hra na schovávanou

Hra na schovávanou https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36449/bmid_hra-na-schovavanou-gXv-36449.JPG 4 57 8

Inspektor Rebus série

< 2. díl >

Druhá kniha série Inspektor Rebus. Edinburgh, pýcha Skotů... To město je jako Jekyll a Hyde. Za denního světla nastavuje všem svou přívětivou tvář, tváří se pohostinně a láká k návštěvě. V noci se však proměňuje v netvora. Je zlé, kruté, nemilosrdné. Málokdo chce znát obě jeho tváře. Kdo je však pozná, už nikdy není schopen vidět velkolepé georgiánské fasády měšťanských domů v tak bezúhonném světle, do jakého se staví, a za každou z nich vidí pravou, nejednou skrývanou tvář těch, kdo v nich žijí. Inspektor John Rebus patří k těm, kteří znají bestiální tvář Edinburghu. Poznává ji za nocí, za nichž se především odvíjí jeho samotářský život, a netají se tím, že sám je spíš jejím produktem než odchovancem onoho spořádaného, turisticky lákavého města... Na vylidněné demolované sídliště, kam žádný z turistických návštěvníků města nikdy nezavítá, zavedl Rebuse nový případ. V tamním squatu zemřel mladý chlapec, narkoman. Pro Rebusovy nadřízené to je další rutinní čárka do odvrácené a skrývané bilance města a dál by se mrtvým nejraději už nezabývali. Proč však našli toho mladého muže sice předávkovaného, ale také ukřižovaného, s rozpaženýma rukama a obklopeného hořícími svícemi a na zemi nakresleným pentagramem? Odpověď na tuhle otázku nezajímá nikoho, jen Rebuse. A ten se jako vždy pouští do samotářského vyšetřování. A narazí opět na fenomén honosných fasád: vše nasvědčuje tomu, že narkomanova smrt byla úkladná vražda, do které jsou zapleteny společenské špičky města.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Hide and Seek , 1990


více info...

Přidat komentář

PitoR
27.02.2023 5 z 5

Inšpektor Rebus - 2. diel
"Až někdo z královské rodiny spáchá zločin, tak budu na místě první. Jinak pro mě neexistujou. Nanejvýš v děsivých snech."

Môj druhý kontakt so škótskym spisovateľom Ianom Rankinom. Jeho kniha Hra na schovávanou vyšla pôvodne v roku 1990. Dej je zasadený do prostredia Edinburghu, hlavného mesta Škótska, ktoré autor dôverne pozná. Ak gúgl neklame, tak ide o druhý zo série sedemnástich detektívnych príbehov, v ktorých dominuje inšpektor John Rebus, chlapík so skúsenosťami z armády a temnou minulosťou v SAS (Special Air Service) Jednotkách zvláštneho nasadenia.

"Heroin... Z pětadevadesáti procent nečistý... Ten, kdo tu směs prodal, prodával eutanazii. Jestli toho koluje víc, nechci to ani domyslet."

V Pilmuir, nechválne známej časti Edinburghu, zomiera mladý chlapec. Sú v tom drogy, ale pozadie všetkého je úplne inde, až na najvyšších priečkach spoločenského rebríčka mesta. Podarí sa Rebusovi vyriešiť túto smrť? Prípad je však oveľa komplikovanejší a zamotanejší. Netočí sa iba okolo drog, takže Johnovi komplikujú vyšetrovanie aj ďalšie faktory, veľmi úzko spojené s prípadom prostitúcia, vydieranie, nekalé stávky...

"Problém spočívá v tom, že se do celé věci zapletly vedlejší příběhy. Teď šlo jenom o to, dostat se na dno té tůně, ať už je bahnitá, nebo ne, a vylovit odtamtud tu malinkou schránku s pokladem zvaným pravda."

Napriek špeciálnemu výcviku hlavného hrdinu žiadne silácke naparovanie a akčné scény, ale mravenčia práca detektívov v teréne i kancli, k tomu osobné problémy, radosti, zlozvyky. Hlavný hrdina mi prirástol k srdcu. Aj keď príliš nezdieľam jeho lásku k jazzu, v tej druhej neresti som sa úplne našiel má totiž byt zasypaný knihami a tie sa váľajú všade. Pritom stále kupuje nové a nové, len toho času na čítanie mu pri tej náročnej robote zostáva poskromne. Pre objektivitu ešte dodám, že mu s prípadom veľmi pomohol mladý inšpektor Brian Holmes. Možno z toho vznikne užšia spolupráca v ďalších častiach. Ktovie? Nechám sa prekvapiť...

"Jak hluboko může člověk klesnout, aby se dostal k fetu? Odpověď zní: až na dno. A pak ještě hlouběji."

Ian Rankin ma zaujal a jeho štýl mi sadol. Hoci je to veľmi uznávaný a ocenený britský spisovateľ, na Slovensku toho vyšlo veľmi málo, skoro nič, ale dostal som sa k poriadnej bichli od českého vydavateľstva BB/art (2011), ktorá má 564 strán a obsahuje prvé tri Rebusove príbehy v poradí Uzly a kříže, Hra na schovávanou a Zuby nehty. Ten tretí menovaný ma v blízkej budúcnosti čaká.
Takže - Hra na schovávanou, za mňa výborné!

ivoiro
13.10.2022 4 z 5

S touto knihou jsem opět velice spokojen. Rebus je prostě Rebus.


Pítrs85
28.04.2022 3 z 5

Objektivně to za 4* není, už jen kvůli hurá konci, který ty spletité cesty předchozího příběhu trošku shazuje, ale když já mám pro ten Edinburgh takovou slabost... Navíc John Rebus mi silně připomíná Bruenova Jacka Taylora (svojí slabostí pro knihy, whisky a cigára, navíc je to taky samotářský morous), což jsou rozhodně body plus. Ale pořád věřím, ne- pořád vím, že ty lepší díly série o Rebusovi mě teprve čekají.

jprst
20.06.2020 4 z 5

Výrazně lepší než první kniha této série, i hlavní postava šéfinspektor Rebus začíná být sympatičtější, takže za mě lepší než jen dobré.

kalache
19.12.2018 4 z 5

...Dospěl jsem k přesvědčení,že příčina vězí mnohem hlouběji v povaze člověka a že se otáčí na nějakých ušlechtilejších stěžejích nežli na zásadě nenávisti...

trudoš
24.08.2017 4 z 5

Autor začíná nalézat svůj styl a dobře že tak. Už jen póza nevrlého detektiva v letech sedí postavě Johna Rebuse výrazně víc, než role akčního hrdiny s výcvikem u SAS. Je nerudný a věčně podrážděný, plánovitě všechny kolem sebe provokuje a naprosto si užívá nově nabytou pozici šéfinspektora, který už má vystaráno. Přesto nesklouzává do žumpy úplatné morálky, jako někteří jeho kolegové, a když na to přijde, dokáže se při vyšetřování zatvrdit proti jakýmkoliv překážkám. Není to brilantní postava, ale své kouzlo rozhodně má a je otázkou, jak ho Ian Rankin v průběhu dalších románů ještě zúročí. Koncepce zápletky totiž stále pokulhává. Už to sice není takový guláš jako v případě Uzlů a křížů, přesto znatelně jednoduchou zápletku cíleně rozmělňuje nepodstatnou exkurzí po satanistických kultech. Ovšem úcta ke starým mistrům potěší, takže když dojde na novodobé role jmenovců pana Holmese a doktora Watsona, docela jsem se bavil. Ostatně pozitivním dojmem na mě působila celá kniha. Jen tak dál.

šipek
19.06.2017 5 z 5

Mě se detektivky od Rankina moc líbí a inspektor Rebus je jeden z mých nejoblíbenějších. Tohoto autora jsem měl jako prvého uvedeného v oblíbených autorech. Uchvátilo mě ponuré prostředí města Edinburgh, kde se většina dílů odehrává. Milovníkům detektivek vřele doporučuji tuto sérii přečíst.

Keddie
31.01.2014 4 z 5

Další případ inspektora Rebuse. Nejdřív to vypadá na drogy, ale nakonec o to až tak nejde. Kniha se četla celkem dobře, i když jsem se občas ztrácel.

Autorovy další knížky

Ian Rankin
britská, 1960
2000  74%Uzly a kříže
2011  89%Přehlídka
2001  79%Hra na schovávanou
2009  77%Jména mrtvých
2012  74%Dokonalá vražda

Kniha Hra na schovávanou je v

Právě čtených1x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce63x
Chystám se číst12x
Chci si koupit1x