Houellebecq

Houellebecq https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441522/bmid_fenomen-houellebecq-Obv-441522.png 3 16 4

„Michel Houellebecq se stal marketingovým produktem, značkou. Jeho názor má cenu, chtějí po něm, aby se vyjadřoval ke kdečemu… Je vidět, vystupuje jako moudrý muž, naparuje se, baví své publikum svým číslem starého smutného šaška. Pořád má ovšem i čas psát.“ Novinář Denis Demonpion nabízí aktualizovanou a rozšířenou verzi životopisu původně vydaného v roce 2005. Michel Houellebecq je významným spisovatelem, jeho knihy vycházejí po celém světě, vznikají filmové, divadelní, rozhlasové adaptace. Jeho romány i básně se dnes studují v akademickém prostředí. Ačkoli si pěstuje pověst nepříjemného a nepřístupného společníka, je laureátem Goncourtovy ceny a před časem se stal nositelem Řádu čestné legie. Tyká si se současným francouzským prezidentem i s jedním z jeho předchůdců. To vše považoval Demonpion za důležité: text doplnil o nové poznatky a vydal znovu. Český čtenář může číst Houellebecqovy prózy v překladech od roku 2004. Teprve nyní vychází kniha o něm – o tomto francouzském fenoménu současnosti.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry O literatuře
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Houellebecq: La biographie ďun phénomène , 2005


více info...

Přidat komentář

puml
21.05.2022 3 z 5

Hned v úvodu autor nastíní situaci jak by to asi vypadlo, kdyby se snažil o "oficiální" životopis Háčka. Nejenže by mu autor většinu seškrtal a prosazoval svou verzi, ale nejspíš by se snažil i vydání zabránit. Po několika desítkách stránek životopisu napsaného snad až příliš žoviálním stylem, jako by autor promlouval ke starému kamarádovi ze studií nad skelničkou docela slušného Chateau La Verriére, jsem nabyl dojmu, že měl autor jít cestou trnitější, to jest snažit se Háčka kontaktovat a snad dokonce se vystavit i nepřízni v podobě autorova nařčení ze zfušované práce a nakonec i zákazu vydání. Kniha by sice světlo světa nejspíš nespatřila (i když ono by to nějak dopadlo), ale za to by jeden nevyhodil víc jak čtyři stovky za tento snad až příliš podbízivý polotovar, který láká především fotografií švihácky kouřícího Háčka na přebalu. Je to tak jen další tuctový životopis známé osobnosti, v tomto případě spisovatele. Těžko říct, jestli z toho mála šlo vytěžit víc. Navíc životopis je určen širší veřejnosti, což je vždy značně limitující co do šíře a hloubky zpracování. Kdo požaduje, řekněme serióznější práci, ten by musel asi zapátrat na francouzských univerzitách, kde se to jistě jen hemží docenty a profesory s nálepkou Háčkolog a disertačními pracemi na téma Ejč.

Oksalakka
12.05.2022 5 z 5

Pečlivě vyrešeršované dílo, napsané mírně bulvárním tónem, který se k provokatérovi a mediálnímu masážistovi Houellebecqovi výborně hodí. Perfektní pro lidi, kteří od něj nic nečetli a rádi by se seznámili.


petrarka72
09.10.2021 3 z 5

Dočetla jsem do poloviny, dál už jen listovala (a znovu pro sebe otevřela otázku, proč vlastně některé životopisy čtu). Informací na takové množství stran pramálo a vlastně se pořád opakují - rodiče podle M.H. nemožní a zaslouží si být předčasně literárně pohřbení ("za trochu lásky šel by světa kraj", chudáček...), povolání ajťáka, póza jako základ veřejného vystupování, láska ke psu pro nepejskaře až perverzní a jiné lásky dočasné, vzdělanost v přírodních vědách, sociologii aj. respektuhodná a empatie nula, nakladatelské tanečky zvládnuté, zábavné momenty - změna roku narození, vlastní vražda na stránkách románu, islám jako (ne)téma, neustálé kmitání mezi provokací a mainstreamem, kritické reakce tu a tam nekonzistentní stejně jako M.H. sám... Pro mne je to pořád do jisté míry "wow" autor, i když Podvolení jsem nedočetla a vrcholy zůstávají Platforma a Serotonin... A v nejbližší době se vrátím k Možnosti ostrova, ta mě velmi bavila.

vito_s
18.09.2021

Tenhlecten Démon(pion). V originále kniha vyšla s podtitulem: LA BIOGRAPHIE D'UN PHÉNOMÈNE. Asi tak. No, autor nenechá na chudákovi Mišelovi nit suchou. Ale je Houllebecq vlastně takový chudák? Možná Demonpion má pravdu, asi to bude zvíře, asociál a trochu vlastně svině. Kniha postupuje chronologicky podle knih autora a jeho manželství a snaží se vykřesat z minima informací maximum. Co si budeme namlouvat, dalo by se to jistě seškrtat tak na třetinu. Je nicméně zajímavé, že z toho vyšla knížka, kterou by mohl napsat sám autor, pokud by jen chtěl (tak je to čtivé!). Ten si ale raději zapálí a bude se tvářit, že čumí do blba (hlavně aby u toho dobře vypadal). Nahlédnutí do fungovaní francouzského literárního provozu a letmý popis Houllebecqových soudních kauz poukazuje na trochu jiný level, ve kterém se literatura v zemi galského kohouta pohybuje. Houllebecqa mám ale po přečtení tohoto spisku pořád rád, aneb „c'est la vie – co nadělám!“

Autorovy knížky

Denis Demonpion
francouzská, 1954
2021  69%Houellebecq

Kniha Houellebecq je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce10x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x