Hotel svět

Hotel svět https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23266/bmid_hotel-svet-gzm-23266.jpg 4 14 3

Britská autorka Ali Smithová se českému čtenáři představila poprvé v roce 2005 výborem Jiné povídky a jiné povídky. V próze Hotel svět přivádí svůj osobitý styl poutající nápaditostí, poetičností, vtipem i hloubkou k ještě vybroušenější dokonalosti. Pětice hlasů po řadě vypráví v pěti časových rovinách o jednom skončeném životě. Každý promlouvá jakoby jiným jazykem, jinak zachycuje život žitý a skončený v hotelu, zmenšeném odrazu světa, poodkrývá jiné střípky skládající se do obrazu, kterému úplnou podobu dává až hlas šestý, jímž je čtenářovo vnímání. Vyprávění se čte jedním dechem jako napínavá báseň v próze, lehce plynoucí a přitom pronikající hluboko, ponechávající dostatečný prostor čtenáři, jeho pohledu a duši.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Hotel World , 2001


více info...

Přidat komentář

bob0985
04.05.2019 2 z 5

Mám nutkavý pocit, a to vzhledem ke komentáři níže, že bych měl nejdříve napsat obhajobu, kterou vysvětlím, že jsem náročným čtenářem, a pak si mohu dovolit vysvětlit, proč mě kniha tak hrozně nebavila. Nemůžu však napsat, že jsem ji četl, protože od její polovičky jsem se v ní plácal a plácal, hodně jsem přeskakoval, což si těžko odpouštím, protože v knihách, které čtu, nepřeskakuji. Mrzí mě to, ale tady jsem musel. Měl jsem pocit, že co čtu, jsem už četl jinde a lépe napsané. Měl jsem pocit, že některé odstavce kapitol byly vytvořeny náhodným generátorem vět na jedno téma. A hlavně mám pocit, že této knize možná dlužím víc času a porozumění, které jsem ji však nedokázal od určité chvíle věnovat, a to právě z těch důvodů, které jsem shora popsal. Oceňuji její provázanost, nápad se slovem Globe, který měl možná i evokovat Shakespearovo divadlo, ve kterém jsou různé postavy, ale kniha mě prostě ne-ba-vi-la.

katy87
17.12.2017 5 z 5

Autorka se zaměřuje na postmoderní prvky v literatuře, takže průměrný čtenář orientovaný na "mainstream" bude mít problém její knihy pochopit a ocenit. Hotel World je první kniha, kterou jsem od této spisovatelky četla a kniha mě uchvátila. Nicméně jsem ji četla v originále (angličtině) a vzhledem k tomu, že je kniha mimo jiné postavená na hrátkách s jazykem, nejsem si jistá, jestli třeba nebylo něco ztraceno v českém překladu, což by byla škoda... Knihu navíc musíte číst mezi řádky, je třeba u ní přemýšlet... Pro náročné čtenáře doporučuji :-)


Lost Soul
29.10.2014 2 z 5

Poeticky napsaná nuda.

Štítky knihy

skotská literatura

Autorovy další knížky

Ali Smith
skotská, 1962
2013  63%Tam někde za duhou
2007  84%Hotel svět
2019  79%Jeseň
2005  73%Jiné povídky a jiné povídky
2019  83%Zima