Hořká čokoláda

Hořká čokoláda https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135130/horka-cokolada-135130.jpg 3 15 5

Člověk je tvor společenský a v jeho zájmu je domluvit se s druhými prostřednictvím dialogu. Tvůrce úspěšného filmového cyklu o Básnících Ladislav Pecháček si tedy může bez obav dopřát poetickou zkratku scenáristy a ve své nové knize předložit čtenářům sérii rozhovorů po telefonu či pronesených v restauraci, štěnicemi napíchnuté odposlechy nebo přímo policejní protokoly. Vždyť i školní slohové práce a srdceryvný monolog ženy v dopisu na rozloučenou naznačují, jak zoufale v životě potřebujeme posluchače, přestože v hloubi duše jsme a hodláme zůstat samotáři. A tak mistr černého humoru, vyškolený praxí medicíny coby „veselé vědy o smutných věcech“, orámoval dvanáct mikrostudií o psychopatologii lidské osamělosti hořce sarkastickým úsilím poznat, co může smrtelník semletý životem očekávat, zvlášť pokud nemá osud čistě ve svých rukou. Hořká čokoláda však nepřináší pouze povídkový vínek nálad obeznalého postaršího muže. V Pecháčkově prozaickém pásmu s nečekaným rozuzlením z říše jisté značkové čokolády na sebe vedle dnešní citové prázdnoty opět upozorňuje jazyk, kterým postavy promlouvají. Autora přitahuje čeština trefná v hutné hospodské ironii i blábolivá ve své úřední podobě, vždy však připravená krutě svědčit o nitru toho, kdo s ní nekale zachází. Mluvčí historek reprezentující „staré struktury“ s výčitkami svědomí, kvartální pijany, třetiřadé poberty, dívky vyrůstající bez rodičovské lásky, zneuznané umělce, plytké celebrity i odkvetlé osobnosti s Alzheimerem na hrbu se jako značně křehké nádoby vyznačují neschopností překročit vlastní stín a podléhají první spásné radě, jíž se za úplatu domáhají. Jenže ouha! Groteska žití je sice podle Forresta Gumpa pestrá bonboniéra plná překvapení, ale občas si v ní zobneme pořádně otrávené sladkosti. ... celý text

Přidat komentář

Mruskulka
03.04.2020 5 z 5

Tak tohle jsem vůbec nečekala. Knížku jsem si koupila už dávno za pár korun a vůbec nevěděla, do čeho jdu. Čtenářská výzva zavelela, přečíst něco od autora, který slaví letos kulatiny. Tak jsem prohledala knihovnu a natrefila na tuto knihu. Vůbec nic jsem nevěděla ani o autorovi, ani o knize. A dostalo se mi milého překvapení. Kniha obsahuje povídky, které byly hodně zajímavé a bavily mě. Jsem ráda, že tuto knihu vlastním a konečně jsem ji přečetla

Vendula39
06.03.2019 3 z 5

Jednoduše popsaná kniha. I když byl každý případ jiný, tak jedno měly společné. Umřel, nebo spáchal sebevraždu někdo z příběhu a chvíli před smrtí volal do poradny, aby mu dali nějakou radu. Knihu hodnotím průměrně, moc mě nenadchla, čekala jsem víc.


triatlet
06.09.2015 4 z 5

Jednoduchá, originální grafická úprava je propojená s vyprávěním jednotlivých povídek. Závěrečná povídka, která pro(roz)plétá předchozí osudy zajímavě orámovala celý soubor.

Anna Hubička
29.07.2014 2 z 5

Na konci každého příběhu byla jeho vlastní pointa. I když to zní zajímavě příběhy samotné mě nebavily. Celá kniha mi přišla jako černý humor bez humoru. Avšak na jejím konci jsem se dozvěděla, že všechny případy spolu souvisejí dvěma slovy: poradna a Rilke. Bylo to zajímavé zpestření, jinak pro mne nezajímavé knihy.

kattyV
18.02.2013 4 z 5

Dvanáct povídek budeme chroupat jako zatraceně hořkou čokoládu. Potkáme se se stářím, osamělostí, smrtí i neschopností některých lidí poradit si se životem. Povídky s trpkým a jaksi nechtěným humorem vypráví jejich zaskočení hrdinové.