Holky z Detroitu

Holky z Detroitu https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519490/bmid_holky-z-detroitu-64b4251da5b46.jpg 4 38 14

Je rok 2018. Melanie Barnettová má za to, že už ví, o čem život je. Je zaměstnaná v marketingovém oddělení palírny kentuckého bourbonu, kde se má rozhodovat o jejím povýšení, a po rozchodu s bývalým snoubencem je přesvědčená, že láska a kariéra nejdou skloubit. Pak ovšem v tajné zásuvce automobilového veterána Jordana MX, šarlatové rudého sporťáku a symbolu jazzové éry, kterého jí odkázala její prapraprateta Violet, objeví ohmataný deník obsahující tajuplnou zprávu: Přeber si z tohohle příběhu, co chceš, Melanie, a na zbytek zapomeň. Je rok 1921. Violet Bondová se nemusí nikomu podřizovat. Vypravila se do Detroitu, energií kypícího centra prosperujícího automobilového průmyslu a nejrychleji se rozvíjejícího města Ameriky, kde jí život přináší nečekaná dobrodružství. Jenže ve světě ilegálních náleven, nových přátel a nečekaných lásek je snadné ztratit kontrolu nad vlastním životem. Když se Melanie ocitne na životní křižovatce, její a Violetin osud se nečekaně protnou. Ač je dělí několik generací, obě uvažují o tom, jak chtějí žít, a ptají se, co vlastně znamená být moderní ženou.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Matter of Happiness , 2022


více info...

Přidat komentář

Ambo
18.03.2024 5 z 5

Dvě časové loni, obě skvěle popsané, jako by je autorka důvěrně znala. Postavy jako živé, zápletka místy předvídatelná, ale nic, co by mě otravovalo. Mohu doporučit.

Ivanule
05.03.2024 4 z 5

Krásné a v něčem si podobné příběhy dvou hlavních hrdinek,jedné ve 20.letech 20.století a druhé hrdinky,která je její praprapraneteř v roce 2018. Příběh se četl lehce, nikde nedrhnul a pěkně plynul:) Jen my tam vadilo překlad, špatný slovosled nebo jsem i narazila na vynechané slovo:(


veruptackova
05.03.2024 4 z 5

Dvě skvělé linky příběhu, které čtenářky pohltí. Záměrně píšu čtenářky, protože tohle je prostě příběh primárně určený ženám. Autorka do něj vtiskla množství dilemat, které ženy v životě řeší a skvěle i zachytila tehdejší dobu. Donutí vás přemýšlet o postavení žen a o možnostech, které v minulosti měly, pokud nechtěly žít obvyklým životem. Ano, některé věci bystrému čtenáři dojdou celkem rychle, na druhou stranu ono to vůbec nevadí, protože vás pohltí atmosféra. Linka Violet je plná nespoutanosti 20. let minulého století, ale skrývá v sobě jistou nadčasovost. Nejvíce na knize oceňuju paralelu životů hlavních postav. Je vidět, že autorka má opravdu velmi kladný vztah k bourbonu (a rozhodně to nemyslím nijak špatně), protože nadšení pro tento nápoj a jeho historii na vás dýchne už z prvních stran. Stejně tak si po přečtení knihy pravděpodobně budete vyhledat několik historických zajímavostí.

Holky z Detroitu jsou o touze vymanit se z diktátu, o víře v sama sebe a hledání štěstí v životě. Je to zkrátka historický román, zachycující zajímavou dobu, který má co předat dál a proto pokud tento žánr vyhledáváte, rozhodně tuhle knihu nevynechejte.

Parwana
07.01.2024 4 z 5

Tenhle příběh o dvou mladých ženách toužících po nezávislosti, každá v jiné době, se mi moc líbil. Skvělá oddechovka na víkend plný večírků, koktejlů a bourbonu. Byla přesně tak čtivá, jak slibovali na obálce, jenom škoda lehce odbytého překladu a korektur.

Rosse
02.01.2024 5 z 5

Během čtení se u mě vystřídalo nespočet pocitů. Kniha se četla úplně sama a v průběhu čtení jsem se nejen pobavila, ale i soucítila s hlavními hrdinkami, které se snažily kariérně dostat na špičku a osamostatnit se. Zvlášť v roce 1920 to muselo být pro ženy neskutečně těžké a proto jsem Violet za její sílu obdivovala.

Kniha je směsicí historické fikce a moderního románu, která rozhodně zaujme širší okruh čtenářů. Jedná se o knihu, která pohne vaším srdcem a věřím, že si Violet i Melanii bezpodmínečně zamilujete.

Při posledních stránkách mi málem ukápla slza, ale zakončení nemohlo být lepší.

tracey9
30.10.2023 4 z 5

Holky z Detroitu od Tori Whitaker jsou příběhem dvou žen. Violet, která se ve 20.letech minulého století stěhuje z Kentucky do Detroitu, aby se stala moderní ženou a Melanie, její prapraneteře, která zdědí Violetin automobil.

Zatímco Violet si v Detroitu plní sny, žije nespoutaným životem a touží po větší samostatnosti, Melanie tvrdě pracuje na svém povýšení ve společnosti vyrábějící bourbon a snaží se popasovat s rozchodem se snoubencem. Obě dvě stojí před důležitou životní volbou, odevzdat své srdce muži a přestat tak být nezávislou?

Přiznám se, že jsem s Violet ani Melanií nesouzněla, protože pro mě je rodina a rodinný život přesně to pravé před jejich volbou jsem tedy nestála. Je ale pravdou, že Violet měla volbu těžší, postavení ženy bylo absolutně jiné než dnes. I tak mě ale bavil svět prvních automobilů, americké prohibice a bourbonu. Příběh jsem si moc užila a ke čtení ho doporučuji všem milovníkům historických románů :)

Knihu hodnotím 4 z 5 :)

Knihu jsem četla v rámci spolupráce s nakladatelstvím Grada a nakladatelstvím Metafora a moc za to děkuji

stesti.s.knihou
22.10.2023 2 z 5

Holky z Detroitu mě dle anotace velmi nadchly - dvě dějové linky, hlavní hrdinka ze současné dějové linky postupně odhaluje, co se v minulosti událo, a paralelně s tím je vyprávěna linka minulá, která ukazuje, co se doopravdy stalo. Tento typ příběhů mám obvykle moc ráda a @nakladatelstvimetafora má na svém kontě obrovské množství takových knížek.
Ale, bohužel, Holky z Detroitu mě zklamaly. Respektive zklamala mě ona současná časová linka, která mi přišla zbytečná - naprosto bych si vystačila s tou minulou.
Ve zkratce k ději: Melanie zdědí od pratety auto, krásného veterána, v němž najde i tetin deník. Zdá se, že jej tam teta Violet zanechala cíleně, aby se Melanie dozvěděla více o historii auta a spolu s tím i o Violetině životě. Melanie se dá pomalu do renovace starého veterána, čím více odhaluje historii, tím si je jistější, že dělá dobrou věc. Violet v denících popisuje svůj život po roce 1920 - to, jak chtěla být silnou sebevědomou ženou, která si chce užívat život a nepotřebuje, aby byl jeho smysl naplněn manželem a dětmi (což bylo v té době samozřejmě nemyslitelné). A to byla přesně ta linka, která mě bavila - tehdejší konvence, pravidla, povinnosti žen versus mladá dívka, která žije sama, má kariéru a po práci nasedne do svého auta a prohání se ulicemi Detroitu.
Knihu jsem ohodnotila 2,5/5 - a to jenom díky historické dějové lince. Možná, že kdyby kniha byla jen o ní, dostane se na hodnocení 4/5...
Nicméně všeobecná hodnocení jsou spíše nadšená, je tedy možné, že jsem jen velký hejtr, jelikož mám podobných knížek načteno už celkem dost :D Ostatně posoudit můžete po přečtení každý sám :)

Noisette73
22.10.2023 4 z 5

Fajn, ale něco tomu chybělo. Je ale pravda, že i jako abstinentce mě moc bavilo číst o výrobě Burbonu. A Violet byla moc fajn, doslova bych takovou prababičku chtěla a kdyby mi ještě zanechala k přečtení svůj deník? To by byl sen!

Szilvia1
21.10.2023 5 z 5

Knížka vyprávý příběh dvou žen,jedna je už po smrti a druhá je její prapravnučka Melanie.Je to velmi pěkný příběh,příběh o snahy o samostatnost,o velké lásky a v neposledné řade i o jedné rodinném tajemstvím,které se dozvíme až na konci příběhu.Krása.

bookcase
08.10.2023 5 z 5

Moc krásný příběh z mé oblíbené zlaté éry. Nechybělo ani rodinné tajemství, snaha o samostatnost a velká láska. Nádhera

EvikU.
24.09.2023 5 z 5

Krása. Silný emotivní příběh jedné staré ženy Violet, které se jejím vyprávěním z roku 1920 prolíná s vyprávěním Melanie v roce 2018. Violet chtěla být svobodná, mít své peníze, auto a hlavně rozhodování o svém životě. Jako mladá odjela z Kentucky do Detroitu. Město bourbonu, nových aut, barů s nočním životem. Staví se na své nohy, je nezávislá, bojí se manželství, protože by přišla o svou nezávislost. Spousta žen v té době se plně podřizovala manželovi. Chtěla tolik moc? V té době byla mezi prvními ženami, které chtěly změnit myšlení společnosti.

Poznává Roberta do kterého se bláznivě zamiluje, seznamuje se s Lelou, kamarádkou z vyšší vrstvy. Oba jí přinášejí do života štěstínakonec se z Detroitu vrací zpátky do Kentucky za maminkou a sestrou Evelyn. Svůj život jako stará paní svěřuje na papír do svého deníku, jehož psaním, po tom co se vrátila domů, přestala.

Odkazuje ho se svým autem Melanii. I Melanie má své sny, kariéru, přátelství s mužem. Se svojí matkou si příliš nerozumí. Uchází se o vyšší post v práci, kariéru staví na první místojako by se nic nezměnilo. Stále musí ženy tvrdě pracovat, aby získali své místo ve společnosti. Není to jako dřív, ale stále to není úplně ono

Zhruba poslední třetina knihy mě vzala za srdce, velmi emotivní, dojemný, Melanie dočítá deník Violet se svou matkou a ledacos si vysvětlují. Ano, spousta křivd v rodině je jen nedostatečným mluvením, pochopením druhého, přijít se svým závěremnádherná kniha.

Mandlevest
09.09.2023 5 z 5

Ač se to po prvních stránkách nezdálo a trochu déle jsem se začítala, nakonec to byl moc hezký příběh, psaný ve dvou časových rovinách. Opravdu osvěžující bylo, že ten z minulosti nebyl válečný, jak to většinou bývá, ale odehrával se ve 20. letech v Americe, v době prohibice, jazzu, a nerovných příležitostí. Hlavní hrdinka jižanská dívka Violet se vrhá, po ztrátě zaměstnání, do víru života v Detroitu, kde najde kamarádství i lásku, ale svede i svůj boj o emancipaci a nezávislost. O sto let později najde její prapravnučka deník, který ovlivní její životní rozhodnutí. Příběh je moc hezký napsaný, většina se odehrává v době bouřlivých změn a je zajímavé se něco dozvědět, byť to v tomto románu nehraje prim. Je to hlavně příběh o životních rozhodnutích, rodinných poutech, emancipaci a velmi sympatická mně byla i romantická linka , nepřeslazená a realisticky podaná.

Danago
18.08.2023 5 z 5

Moc krásný příběh. Který v sobě ukrývá dva osudy dvou nekonvekčních žen, které jsou o sebe časově vzdálené bezmála 100let. Přesto se problémy žen příliš neliší. Změnily se okolnosti , ale lidské myšlení zůstává pořád dost konvekční. Ta základní myšlenka v našich myslích zůstává stále stejná. Muži jsou pořád v některých směrech upřednostňováni a to nejen v myšlení mužů, ale většiny populace.

Minulost se odehrává v roce 1921. Violet Bondová je mladá žena, jež se se nechce nikomu podřizovat, proto se rozjede se do Detroitu který je centrem prosperujícího automobilového průmyslu a je to velmi rychle se se rozvíjející město v Americe. Violet zde prožívá bouřlivá léta svého života. Bojuje za svou nezávislost, bohužel to sebou nese nejen zisk , ale i ztráty, a není to vůbec jednoduché.

Příběh současnosti odehrávající se v roce 2018 nám vypráví Melanie, ta pracuje v marketingovém oddělení palírny kentuckého bourbonu. Po rozchodu se svým snoubencem dojde k závěru, že kariéra a rodina se nedá skloubit. Když po prapratetě Violet zdědí auto, jejího vysněného automobilového veterána ,šarlatové rudého sporťáku a symbolu jazzové éry, rozhodne se jej nechat zrenovovat, i když bude bojovat s financemi. Při renovaci najede v tajné zásuvce tohoto automobilu ohmataný deník obsahující tajuplnou zprávu: Přeber si z tohohle příběhu, co chceš, Melanie, a na zbytek zapomeň.

Kniha si na nic nehraje, nic nepřikrášluje, setkáme se zde s prohibicí, která zasáhla spoustu osudů a byla vlastně nesmyslná. Život ve 20. letech 20. století v Americe je i přes prohibici nebo právě kvůli ní veselý hlučný a nebezpečný. Při čtení knihy se do tohoto života přenesete ani se nenadějete. Příběh v současnosti Vás možná i trochu překvapí a nebo ne, záleží s čím jste se setkali ve svém kariérním i rodinném životě. Přesto mi Evropa připadá trochu více otevřená ženám a jejich právům.

Knihu velmi doporučuji.

Můj názor: nezávislost ženy neznamená zříct se lásky , partnerského života a podpory ze strany milované bytosti, asi především muže. Žena může být nezávislá možná o to více, samozřejmě záleží na lidech kolem ní jestli ji tu podporu dokáží dát nebo jí naopak srazit. Takže důležité je jakými přáteli se obklopujeme. A v knize je toto jednoznačně vidět.

evineckY
26.07.2023 5 z 5

Je to úžasná kniha o dvou dějových linkách, ale skoro téměř stejné
zápletce, kdy ženy bojují o svou nezávislost, ale přitom dojdou k tomu,
že nezávislé být nechtěly. O výrobě whisky, autech, prohibici, přátelství
a rodině. O vztazích, kde si chtějí partneři jen splnit svůj sen.
Kniha je sice typicky americká, ale skvělé se čte a mohu jen doporučit.

Štítky knihy

whisky 20. léta 20. století

Autorovy knížky

Tori Whitaker
americká, 1959
2023  85%Holky z Detroitu

Kniha Holky z Detroitu je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce54x
Chystám se číst77x
Chci si koupit14x
dalších seznamech2x