Holka do nepohody

Holka do nepohody https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105043/holka-do-nepohody-105043.peg 2 11 2

Sabině je osmnáct a je za hvězdu. Krásná, chytrá, na každém prstu kluka. Terezka má čtrnáct a je vždy ta druhá. Ve škole jí to moc nejde a krásy taky moc nepobrala. Ale zato je šikovná. Miluje svou mamku a pomáhá jí při zařizování jejího kadeřnictví. Závidí sice Sabině, ale přesto jí zachrání její velkou lásku. A že má akné? To nic! Jednou z ní bude krásná nohatá holka, říká maminka. Zkrátka, je to holka do nepohody.... celý text

Přidat komentář

EvJa
09.11.2020 2 z 5

Kniha mate obálkou i názvem. Titulní postava Tereza není tak úplně holkou do nepohody; je hodná, obětavá, ale extrémně fixovaná na svou matku a vůbec je vykreslená spíš jako 8-leté dítě, než 14-letý adolescent, který by již dávno měl procházet obdobím vzdoru a pokukovat po samečcích ze školy. O čtyři roky starší sestra Sabina zřejmě žádné problémy nemá - ani s klukama, ani se školou, ani sama se sebou. Paradoxně jedinou trochu zajímavou dějovou linii představuje příběh matky obou holek – dvaačtyřicetiletá paní Sůvová je rozvedená žena, která si zakládá kadeřnictví, má plno práce, ale víceméně se jí daří.
Celá kniha vyznívá tak nějak naivně a nereálně. Neuvěřitelnost celého vyprávění mi dokonce vnukla otázku, jestli třeba nečtu jen nějaký nově vydaný příběh pro pamětníky; nikoliv, kniha byla poprvé vydána 2002; rok narození autorky však leccos osvětluje.
Nicméně je třeba uznat, že autorka píše celkem pěkně; škoda, že nenapsala raději knihu pohádek.

Vendulik
23.10.2012 1 z 5

NIc moc kniha. Četla jsem teda lepší.