Holka, a ne ledajaká

Holka, a ne ledajaká https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245195/bmid_holka-a-ne-ledajaka-245195.jpg 3 71 16

Otevřená, šokující, neuvěřitelná, ale pravdivá. Taková je knížka Leny Dunham - Holka, a ne ledajaká (Not That Kind Of a Girl), na kterou čeká celý svět. Debut z pera režisérky, scénáristky, producentky, herečky, ale hlavně hvězdy HBO seriálu Girls přichází, aby zanechal všechny čtenáře s otevřenou pusou. Za svoji práci byla nominovaná na několik cen EMMY a získala dva Zlaté glóby. Teď však přichází jako spisovatelka, která odhaluje své nejhlubší nitro, jak fyzické, tak i psychické. Její styl je přímý, ostrý, vtipný a sarkastický. S humorem sobě vlastním se zpovídá z těch nejtrapnějších i nejdůležitějších okamžiků svého života. Silné scény, které nikoho nenechají chladným; zážitky, které by člověk neprozradil ani nejlepšímu příteli Lena Dunham otevřeně a sebekriticky nabízí na zlatém podnose. Vztahy, sex, drogy, rodina, problémy, úspěch, váha, vzlety a pády, takový je život Leny Dunham a ona z něho čerpá to nejlepší pro své umělecké aktivity i pro knihu Holka, a ne ledajaká (Not That Kind Of a Girl). Random House za ní zaplatil 3,7 milionů dolarů. V roce 2015 vychází ve 23 zemích světa.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Biografie a memoáry

Vydáno: , Noxi
Originální název:

Not That Kind Of a Girl , 2014


více info...

miuk
miuk
23.05.2019 3 z 5

Něco pobavilo, něco naopak nuda. Oceňuju otevřenost, Lenu mám ráda i když je "svá" - a to je samozřejmě dobře!

Gooverka
Gooverka
08.12.2018 2 z 5

Nevím proč, ale krátké "sloupky" od Leny mě neoslovily. V jejích žážitcích jsem se vůbec nemohla zorientovat, jak přeskakovala z jedné časové roviny do druhé, a nic mi její vyprávění nedalo. Některé části byly fajn a vtipné, ale více bylo těch, které nic neříkaly.


nirvana91
nirvana91
27.08.2017 3 z 5

Lenu mám rada, jej štýl vyjadrovania mi nevadí, od knihy som nič nečakala. A bola fajn - niektoré poviedky boli super vtipné, iné milo úsmevné, iné z praktickými radami či s príhodami na pozastavenie sa. Ale priznám sa, že určité pasáže som čítala a našla som sa pri tom ako som myšlienkami inde. Takže hodnotím ako priemer, ktorý neuškodí.

adorjas
adorjas
10.03.2017 3 z 5

Na autobiografické knihy nie som, ale Lenu Dunham sledujem za jej počinom GIRLS a bola som zvedavá, či je aj v živote taká uletená ako v seriáli. A je! Zaujímavý počin, myslím, že na "autobio" knihu nezvyčajný, ale kniha pobavila.

adevis
adevis
09.02.2017 4 z 5

Nejprve jsem si musela zvyknout na styl psaní. Dlouhé věty, složitá slovní spojení, ale počítala jsem s tím. Lenu znám ze seriálu Girls, který mám moc ráda a vím, jaké má dialogy.
Knihu jsem přečetla s nadšením a úsměvem na rtech, ale po druhé se do ní nejspíš už pouštět nebudu. 4 hvězdy :-)

martinaplum
martinaplum
04.01.2017 2 z 5

Od Leny Dunham, osobnosti, ktoru obdivujem napriklad pre jej odvahu byt realisticka v mojom oblubenom seriali Girls, som cakala ovela viac ako vypocet kvanta one-night-stands a inych podobne plytkych zazitkov. Pacila sa mi cast o drzani diet, ale na lepsie hodnotenie to nestaci. Skoda. Ale ostanem verna roznym rozhovorom s nou :-)

Matty
Matty
18.11.2016 4 z 5

„Dlouho se na mě zadíval jako na pokrm, který by rád snědl, ale není si jistý, jestli mu bude chutnat.“

Rozpustilý název knihy a křiklavě růžová obálka slibují deník puberťačky, ne téměř třicetileté (v době psaní) autorky několika filmů a kultovního seriálu a jedné z předních mluvčích mileniálů.

Lena Dunham je mi sympatická tím, že neskrývá své vady – mnohdy doslova – a nedělá se lepší, než je. V Girls se prezentuje jako neurotická a hypochondrická holka z dobré rodiny, která si neváží toho, co má (ať už jde o práci nebo přátele), a za střed vesmíru považuje sebe samu (a svou egocentričnost si umí náležitě vychutnat). Dle knihy jejích autobiografických esejů, ze všeho nejvíc připomínajících literární tvorbu Nory Ephronové, nejde o moc velkou stylizaci.

Obnažit své soukromí a naštvat čtenáře, kteří nejsou schopni akceptovat nedokonalou ženu, která nemá potřebu se za svou nedokonalost omlouvat, ale není jediným smyslem knihy. Dunhamové se skrze jednotlivé příhody daří dotýkat témat, s nimiž se pravděpodobně potýkaly nebo potýkají mnohé ženy jejího věku (ale také mladší a starší) a nabízí tak jakýsi nedefinitivní „work in progress“ manuál pro život. Sexuální eskapády jsou pro ni odrazovým můstkem k zamyšlení nad nahotou nebo tenkou hranicí mezi dobrovolným stykem a znásilněním. Píše o virtuální povaze moderních vztahů, posedlosti zdravou stravou a dietami (které dokážou být stejně únavné jako dlouhatánský přepis autorčina kalorického jídelníčku) nebo potřebě kreativní činnosti (o které se stále mnohem více píše a mluví v souvislosti s muži).

Oproti své vrstevnici Amy Schumer (The Girl with the Lower Back Tattoo) je Lena Dunham méně vtipná, sebeironická (naopak mi přišlo, že se možná až příliš snaží situovat do pozice oběti) a nesnaží se neustále komunikovat se čtenářem. Její styl je ovšem vyzrálejší. Výborně pracuje se zkratkou, ví, kdy text oživit přímou řečí, volí trefné příměry („zrovna polehávám v posteli tak, jak je to přípustné pouze za vysokoškolských studií nebo při sezonní depresi“) a její eseje jsou dlouhé tak akorát. Díky tomu stojí za přečtení celá kniha, včetně dříve napsaných a do nového kontextu zasazených literárních úkazů (e-mail příteli doplněný vtipnými metatextovými poznámkami).

Rozhodně jde o generační záležitost. Komu je něco přes dvacet (případně jako dvacátník stále přemýšlí), plácá se ve vztazích, váhá, zda dělá to, co skutečně chce a čas od času se oddává masochistickým úvahám nad svým já, zaručeně a bez ohledu na pohlaví se v knize určitě párkrát najde. Ti ostatní si mohou přečíst alespoň vybrané eseje (doporučuji minimálně Kožené rukavičky) a brát je coby necenzurovanou příručku k pochopení mileniálů.

Honzeecheck
Honzeecheck
21.10.2016 3 z 5

Manželka mi jednou po řekla, že nemám rád silné ženy. Celkem mě to urazilo, příjde mi, že jsem otevřenej celkem všemu, takže jsem si přečetl knihu někoho, koho zřejmě za silnou ženu považuje. Jasně je to kniha pro holky ale...

Ze začátku mě to bavilo, mam rád tady ty dospívací knihy - Garp, Šunkový nářez apod. Lena se nebere moc vážně a dokáže si dělat srandu sama ze sebe, což je mi fakt blízký. Je příjemný vidět, že sexuální frustrace v mládí prožívají i ženy. :-) S postupem času mi to ale přišlo jako taková maska a póza - autorka se má na můj vkus až moc ráda a všechny ty srandičky se dotýkají skutečně bolavých míst jen málokdy. Dělat si srandu ze svého přežírání a flákání v práci je ve skutečnosti snadný, protože to všichni dělají taky. Stejně tak ze svých sexuálních partnerů, jen to zamyšlení, jestli náhodou není chyba i tak trochu v ní odbyde jednou větou. Stejně tak nerozvine úvahu nad tím, jestli náhodou opravdu není z privilegovaný vrstvy a problémy "obyčejných, chudých" lidí nemůže pochopit. No a když přijde řeč na práci, tak to už není sranda vůbec a pokud jí někdo nejenže nevynese do nebes, ale dokonce si i dovolí dát její práci do uvozovek, tak mu věnuje celou stránku hateu.
Postupem jsem tak dospěl k dojmu, že je to sice zábavná, nicméně rozmazlená, sebestředná a povrchní kravka, která se mermomocí snažit na sebe upoutat pozornost a tak jde o pár kroků dál, než ostatní. Člověk co volá každej den svým rodičům, má plnou kabelku prášků "na hlavu" a trpí strachem z bezdomovců a nemocí mi tedy silnej nepříjde.
Zjednodušeně řečeno, takový Čokovoko mi jakožto "sranda z přesahem" přijdou mnohem vtipnější a dotaženější.

A ještě taková poznámka: To jsou samý kecy o machismu, falocentrismu apod. ale ještě jsem nečetl knihu, kde by toho chlap napsal tolik o svým penisu. Příjde mi, že "silný" ženy se vagínou ohánějí daleko víc.

Trenka
Trenka
18.10.2016 4 z 5

Až znepokojivě moc se s Lenou ztotožňuji, je zvláštní vidět příhody z tábora, dětské myšlenky, hádky s kamarádkou nebo bizarní sexuální zážitky popsané jinde než ve mém deníčku :D Bylo by to i na 5 hvězd, nebýt Girls, u kterých se pobavím ještě víc. Ale určitě jsem Lenu nečetla naposled.

janulka1310
janulka1310
27.03.2016 4 z 5

Asi nejšílenější kniha, jakou jsem četla:) Příběh někdy pobavil, někdy jsem se tam našla, někdy jsem vůbec nechápala...prostě fakt to není asi jen o "ledajaké" holce:)

Gee.Rocks
Gee.Rocks
13.02.2016 4 z 5

Tohle není kniha pro bárbínovskou policii, ačkoliv je růžová. Je to kniha pro moderní mladou ženu, která se nebojí říct svůj názor, nebojí se zacházet do krajností ani přiznat své chyby a trapasy. Lena je prostě boží!!

Leusee
Leusee
04.11.2015 5 z 5

Miluji Lenu a všechno co dělá. Z knížky jsem nadšená a četla jsem jí už alespoň 3x a stále nemám dost. Miluji příběhy ze života a podle mě potřebujeme víc lidí jako Lena. Je chytrá, svá, na nic si nehraje a hlavně je plně otevřená se svými příběhy a nestydí se za ně. My všichni máme své příběhy a když se dočteme, že i někdo jiný má třeba podobné problémy tak se hned cítíme o něco lépe, že?

Ditules
Ditules
10.07.2015 3 z 5

Lenu Dunham znám spíš jen jako ,,tu zvláštní holku v extravagantních robách z červeného koberce". S její televizní a filmovou tvorbou jsem se ještě nesetkala, ale možná se to časem změní. Čekala jsem, že bude více psát o své práci, a tak musím nějaká % ubrat. Nejvíc mě asi dostaly pasáže, kde píše o svém možném problému s otěhotněním. Jo a termín souležení je skvělý. :D

Safienka
Safienka
10.05.2015 3 z 5

Deník jednoho dítěte, slečny, ženy, která se v budoucnu stane slavnou scénáristkou a režisérkou. Upřimná výpověď života, která si nebere servítky s ničím. Zaměřeno hlavně na sexuální zkušenosti a popisy vnitřních monologů, které zůstávají často skryty. Občas mě to bavilo, sem tam jsem se zasmála a někdy jsem se i nudila...

CraWer
CraWer
05.05.2015 5 z 5

Extravagantní, popsiné, kontroverzní, lehce erotické, naprosto upřímné a DOKONALÉ.

evasamankova
evasamankova
16.04.2015 4 z 5

Extravagantní holka a její směs esejů o vlastním životě - to je "Holka a ne ledajaká". Úsměvné, někdy vtipné, jindy zase podivně nostalgické. Lena je zajímavá bytost a její vyprávění je čtivé, pohodové (ač často o pohodových věcech není), v několika aspektech velmi otevřené a odvážné, ale po celou dobu hodně sympatické. Bavilo mě to!

Štítky knihy

paměti, memoáry vzpomínky herectví herečky

Autorovy knížky

Lena Dunham
americká, 1986
2015  62%Holka, a ne ledajaká

Kniha Holka, a ne ledajaká je v

Právě čtených1x
Přečtených89x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených3x
Knihotéce58x
Chystám se číst54x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x