Hlubší strana zálivu

Hlubší strana zálivu https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/177297/bmid_hlubsi-strana-zalivu-Lps-177297.jpg 2 1 1

Tvrdohlavý inspektor Nikola Banić po pádu komunismu odchází od policie a stává se jedním z prvních soukromých detektivů v Jugoslávii. Zpočátku pracuje jen na nudných zakázkách špehování nevěrných manželek, ale pak mu zavolá podivínský antikvář, který chce najít zmizelou ženu. Banić se vydává na ostrovy Lošinj a Unije a po mnoha zvratech a peripetiích se dostává na stopu brutálního gangu obchodníků s diamanty. Král chorvatské detektivky Goran Tribuson se představuje ve své nejlepší formě.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Runa
Originální název:

Dublja strana zaljeva , 1991


více info...

Přidat komentář

trudoš
27.01.2020 2 z 5

Chorvatská obdoba Pavla Frýborta, snad jen že Goran Tribuson je ve stylistice jemnější. Pro tamější fanoušky jistě uspokojující, jenže za hranicemi státu je kvalita diskutabilní. Exotika jadranské země totiž příliš neoslní a neumělá dějová osnova už vůbec ne. Průměrně napsané, držící se v mezích detektivního žánru. Akorát je škoda, že se autor místo realistických podvůdků, jež by se k době a lokalitě daleko lépe hodily, snaží mermomocí namontovat ústředního protagonistu do prostředí vražd a pašeráctví. A ono to moc nefunguje, tedy po literární stránce, nehledě na skutečnost, že si zápletka notně vypomáhá těžko uvěřitelnými zvraty. Ale co já vlastně vím o Chorvatsku? Třeba je to tam takhle životní standard.
Ovšem s inspektorem Nikolou Banićem jsem si nepotykal. Permanentně spoléhá na své zdroje u policie, kterými však na druhý dech upřímně pohrdá. Nejlepšími momenty tak pro mě byly jeho dialogy se sousedem, jenž mi připomínal zhmotnělého hrdinu z pohádky Jak stařeček měnil, až vyměnil.

Štítky knihy

chorvatská literatura

Autorovy další knížky

Goran Tribuson
chorvatská, 1948
2013  40%Hlubší strana zálivu
2008  0%Dejiny pornografie