Hlídka pouště

Hlídka pouště https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62852/bmid_hlidka-pouste-4xr-62852.jpg 4 6 2

Přidat komentář

Luigi1
25.07.2022 3 z 5

Musí nést následky za smrt lidí.

Storm.b
31.03.2014 3 z 5

Hlídku pouště jsem četl hned po jiné Gregoryho knize, po Jezdcích na hranicích. A musím spokojeně říct, že všechno, na co jsem si u Jezdců stěžoval, se tady dost markantně zlepšilo. Zároveň se tím nevyhnu jistému srovnávání těchto knih.

Především popis je tady výrazně lepší. Už to nebylo jen o tom, že se nějací chlapi blíže neurčeného vzhledu, kteří se od sebe lišili jen příjmením, pohybovali skrz nepopsanou, do šedi splývající krajinu. Naopak, autor všechny hlavní postavy přijatelným způsobem popsal a popsal také krajinu a prostředí. Místy se dokonce spolu s hlavním hrdinou pozastavoval nad scénerií pouště a rozjímal nad její krásou. Za mě velké plus!! Také psychologie postav zde konečně vyrašila na světlo, především hlavní padouši byli vykresleni docela dobře a rozhodně nešustili papírem (jako postavy v Jezdcích). Protože byli záporáci popsáni o dost barvitěji než hrdinové, byli pro mě o dost zajímavější a byla jen škoda, že jim autor nakonec nevěnoval více prostoru. Postavy Blondina nebo třeba Kida Frenche by jistě zvládly ještě pár zábavných akčních scén.

Co se mi na knize nelíbilo? Přes zmíněný názor, že popis, psychologie, atd, jsou zde mnohem více popsané a dotažené bych řekl, že autor to přeci jen mohl dotáhnout ještě o trochu víc. Zkrátka - houšť a větší kapky! Toto je víc než dobré, ale mě to k úplné spokojenosti pořád nestačí! Taky si myslím, že kdyby to autor nějak dobře uchopil, knížka by určitě mohla být delší, neboť ta zápletka to vlastně vyžadovala. Mrzelo mě, že se konec typicky smrskl jen na rychlou akci a rychlé rozuzlení, aniž by si s tím vším autor více pohrál. Například části "tábor zlatokopů" by mohlo být věnováno mnohem více prostoru, autor mohl více popsat to napětí, ziskuchtivost, vzájemné vztahy mezi zlatokopy, které by určitě po chvíli všech těch emocionálně vypjatých situacích zajímavě vykrystalizovaly a gradovaly. Do toho ještě přidat více zmíněných scén s padouchy a bylo by to super :) Takhle je to pro mě zkrátka pořád trochu nedodělané. Autor to navíc ještě umocňuje tím, že relativně důležitou postavu (mám namysli Zamba), kterého dost detailně popíše, umístí až pár stran před koncem, takže po barvitém popisu Zamba člověk přijde do očekávání - a najednou je vlastně konec!

Ale celkově musím říct, že se kniha četla moc dobře a hodnotím ji jako lehký nadprůměr.



PS: Málem bych zapomněl, že jsem si chtěl také postěžovat na obálku (vydání z roku 1995). Proč jsou na obálce samí opálení, mexicky vyhlížející lidé? Kdo to je?? :D Příběh se točí kolem dvou postav - zrzavého Američana Hawka a modrookého, blonďatého Američana Blondina. Takže tak ;))


Autorovy další knížky

Jackson Gregory
americká, 1882 - 1943
1938  67%Jezdci na hranicích
1994  72%Laredo Kid
1994  80%Pevnost Morganů
1929  76%Psanec
1994  90%Ohrožený ranč