Hlava na čísla: Jak excelovat v matematice (i když jste z ní propadli)

Hlava na čísla: Jak excelovat v matematice (i když jste z ní propadli) https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387891/bmid_hlava-na-cisla-ODF-387891.jpg 4 8 4

Baví vás učení? No, asi moc ne… Jako nakonec většinu lidí. Ale co když se učení stane dobrodružstvím? Co když se vám podaří zapomenout na dřinu a úsilí a najednou vás začne proces učení doopravdy bavit? Fascinující knížka nabízí spoustu užitečných postřehů a technik, jak zvýšit efektivitu učení. Dozvíte se, jak udržet pozornost, jak správně procvičovat probranou látku, jak najít klíčové myšlenky a jak si je zapamatovat. Když si osvojíte jednoduché a praktické postupy, které autorka popisuje, budete se učit mnohem snáze, efektivněji a vyhnete se všem těm negativním pocitům, které jste dosud měli s učením spojené.... celý text

Osobní rozvoj a styl Učebnice a slovníky
Vydáno: , BizBooks
Originální název:

Mind for numbers: How to Excel at Math and Science


více info...

Přidat komentář

Bustedka
11.02.2023 3 z 5

Hlava na čísla, aneb jak excelovat v matematice je trochu zavádějící název knihy. Člověk by čekal, že se bude kniha zaobírat matematikou, ale jedná se spíš o ucelený soubor metod učení. Tipů, jak docílit svého a nebát se studovat obor, který je vám zdánlivě vzdálený.

Kdybych o učení a o tom, jak funguje náš mozek nic nevěděla, asi bych byla z knihy nadšená. Pravdou ale je, že já jsem se nedozvěděla vůbec nic nového a protože jsem čekala mnohem větší zapojení matematiky, která je přece jen trochu specifická na učení, tak jsem vcelku zklamaná.

rencovav
04.01.2022 4 z 5

What would you do if you weren’t afraid?

Svůj život jsem se rozhodla změnit mnohem dřív, než jsem se dostala k této knize, nicméně když mi ji mamka doporučila, moc ráda jsem si ji přečetla a inspirovala se jí. A teď už půl roku žiju skutečnost, že strach byl opravdu největší překážkou, proč jsem některé věci dřív nedělala. Strach, že nebudu dobrá nebo dokonce nejlepší. Strach, že je to moc těžké. Strach, že jsem holka a tohle prostě není pro mě. Že jsem na gymplu málem propadla z matiky a teď se ženu na vysokou, kde budu mít tři zkoušky z matiky za semestr. No a? Díky tomu, že jsem hodila strach za hlavu, se mi otevřelo strašně moc příležitostí a můj život se doslova obrátil vzhůru nohama. A myslím, že v dobrém.


Sklenička
23.06.2021 5 z 5

Srozumitelný průvodce metodami a záludnostmi procesu učení se nejen matematice. Mohu doporučit též kurs Learning, how to learn na stránkách Coursera v angličtině, některá videa mají české titulky (https://www.coursera.org/learn/learning-how-to-learn). Kniha je širší verze toho kurzu.

Allmina
11.10.2020 2 z 5

Nutno říci, že se vyloženě o špatnou knihu nejedná a své čtenáře si určitě najde. Myslím, že by se mohla líbit některým středoškolským studentům snažícím se lépe pochopit procesy učení, případně by se dala zařadit do oblasti literatury typu "osobní rozvoj, pop psycholigie, self hacking" atp. Já osobně tuhle oblast rád nemám, přijde mi redukující, nevědecká nebo nepřesná. Nemám rád ani onu "vševědoucí a přikazující" formu, jakou je obsah formulován. Rozumím, že pro běžného čtenáře je snaha o překlad některých termínů dobře míněná, nicméně alespoň z mého úhlu pohledu se v psychologii (pro kterou je angličtina novodobou latinou) dnes spousta termínů nepřekládá, nebo se používá překlad jiný. V důsledku toho jsem pak každou druhou stránku naštvaně něco tužkou škrtal, přepisoval nebo si psal nesouhlasné poznámky. Dále mi dělalo potíže odlišit, kdy se jedná o autorčiny domněnky a kdy čerpá z relevantních zdrojů. Autorka si například pro představení konvergentního a divergentního myšlení vypůjčuje příklad známé šachové partie mezi Carlsenem a Kasparovem (2004), nicméně chování Carlsena, které dává za příklad, naprosto mylně interpretuje a vyloží ho tak, aby vyhovovalo jejím potřebám (viděl jsem rozhovor s Carlsnem, kde se o této situaci vyjadřuje zcela odlišně).

Knihu jsem dočetl pouze do páté kapitoly, zbytek jsem už jen rychle prolistoval a vracet se k ní v dohledné době nehodlám, protože jsem v ní k mému zklamání nenašel nic nového. Znovu opakuji - to ale neznamená, že je kniha špatná, jen jsme si vzájemně úplně nesedli.

Spíše než nad obsahem knihy (který je relativně dobrý a z většiny i relativně obstojně podložený) jsem byl spíš nucen přemýšlet, proč takovéto knihy (nebo třeba YouTube videa) musí většinou psát a vytvářet převážně lidí z jiného oboru, než zrovna z psychologie, která se tím přitom přímo zabývá. Na odpověď jsem ještě nepřišel, ale tohoto dojmu se nemůžu zbavit už delší dobu.

Autorovy knížky

2018  78%Hlava na čísla: Jak excelovat v matematice (i když jste z ní propadli)

Kniha Hlava na čísla: Jak excelovat v matematice (i když jste z ní propadli) je v

Právě čtených2x
Přečtených9x
Knihotéce2x
Chystám se číst16x
Chci si koupit14x