Hlava k listování

Hlava k listování https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364998/bmid_hlava-k-listovani-PK3-364998.jpg 4 6 3

Adriena Šimotová (6. srpna 1926 – 19. května 2014) patřila k nejvýznačnějším českým výtvarným umělcům, získala řadu významných mezinárodních ocenění, její díla jsou zastoupena ve významných domácích i zahraničních sbírkách. Kniha nazvaná podle autorčina díla reprodukovaného na obálce není monografií o Adrieně Šimotové, ale souborem jejích vlastních textů, které psala v průběhu svého života. Jsou to úvahy, dopisy, básně, poznámky a rozhovory, které mohou přispět k hlubšímu, přesnějšímu a intimnímu pochopení jejího výtvarného díla. Texty jsou doprovázeny reprodukcemi autorčiných děl a fotografiemi ilustrujícími její biografii. Kniha tak představuje velmi osobitý a nezvyklý autoportrét umělkyně. Hlava k listování byla poprvé vydána v roce 1997, její editorkou byla Milena Slavická, grafickým úpravcem Viktor Pivovarov; jejich koncepce je ve druhém vydání zachována.... celý text

Přidat komentář

Saxofonista
16.07.2023 4 z 5

V podstatě není co dodat ke komentáři nefernefer. Teda až na to, že mě i něco z výtvarné tvorby Adrieny Šimotové oslovuje.

eiramka
12.06.2017 5 z 5

Tuhle knihu radím ochutnávat po troškách - jak dobré zralé víno - nejprve prolistovat - je to přece Hlava k listování, zastavit se tu u fotografie babičky, tu u zápisku z cest, rozhovoru nebo vzpomínky na dětství - objevujte intimní svět Adrieny Šimotové - našlapujte tedy tiše a opatrně v tom křehkém světě - odměnou vám bude dotek krásy, dotek hloubky, dotek hledání , smutku i radosti -objevíte Adrienu - její ryzost a poctivost,přítelkyni, se kterou Vám bude dobře i ve chvílích těžkých přetěžkých . Díky Bohu za taková setkání!


nefernefer
02.01.2017 4 z 5

Adriena Šimotová mě jako výtvarnice nikdy příliš neoslovovala. Ale její psané texty jsou nádherné. Velmi intimní, niterné. Kniha je doslova nabitá emocemi. Po obsahové stránce si určitě zaslouží plných pět hvězd, ale jednu musím ubrat. Na to, jak je knížka poměrně luxusně pojata, co se týče výběru papíru, vazby a tak dále, si redaktor s její přípravou moc práce nedal, skoro mám pochybnosti o tom, že ji vůbec četl. Na každé čtvrté straně chybí háček nebo čárka, začátek nebo konec závorky, uprostřed slova se zničehonic objeví znaménko plus a podobně. Tyto nedokonalosti při četbě ruší, a v některých případech absence diakritiky dokonce způsobí, že se čtenář musí zamyslet, aby dosadil to správné slovo. Je to škoda, protože jinak je to opravdu krásné čtení.

Autorovy další knížky

Adriena Šimotová
česká, 1926 - 2014
1994  93%Uvnitř - vně
2016  87%Hlava k listování
2009  100%Josef a Josef Kaplicky
2008  100%Adriena Šimotová: Hosté, tvorba z let 2000–2006

Kniha Hlava k listování je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce4x
Chystám se číst13x
Chci si koupit2x