Hitlerův rudý mládežník

Hitlerův rudý mládežník https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337022/bmid_hitleruv-rudy-mladeznik-dsj-337022.jpg 4 8 3

Obraz rodiny z dělnického okrsku ve východním Hamburku ve 30. letech. Otčím komunista, otec dokonce člen Svazu rudých frontových bojovníků.Jeden děda monarchista, druhý komunistický krejčí, strýc sociální demokrat.Nevlastní matka vyznává Hitlera. A malý Günter chce znenadání k otcově zděšení vstoupit do Hitlerjugend. Günter Lucks vypráví příběh svého dobrodružného dětství mezi extrémy. Líčí zaniklé velkoměstské prostředí, které dnes stěží ještě může zaznamenat jiný přímý svědek dění.... celý text

Válečné Literatura naučná
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Der rote Hitlerjunge. Meine Kindheit zwischen Kommunismus und Hakenkreuz , 2015


více info...

Přidat komentář

nicolettkaa
18.03.2021

Zase trochu jiný pohled na druhou světovou válku. Žít v Hitlerovském Německu, za rodiče mít komunisty a být dítě, které nemá o politice a o tom co se děje ani páru není zrovna procházka růžovou zahradou. Kniha se čte dobře, přestože je v ní spoustu historických dat, událostí, jmen a politiky. Na druhou stranu, kdyby tam tohle nebylo, co byste si z knihy odnesli? Knížku znovu číst už nebudu, přesto jsem ráda, že se mi dostala do rukou.

Stufa
08.02.2021 5 z 5

Kniha se četla velmi dobře, i když začíná suchým popisem rodinné, politické situace v autorově rodném městě a popisuje tak pozvolný nástup nacistů k moci. Autor vyrůstal v dělnické čtvrti, kde bydleli převážně velmi chudí lidé a byli tak velmi silně zaměřeni komunisticky nebo lidově, včetně jeho rodičů, kteří propadli komunismu. Velmi zajímavé pro mě bylo, jak se převážně lidové a komunistické smýšlení lidí změnilo rychle vlivem okolností na nacistické a spousta "soudruhů" převlékla kabát. Velmi mne také zaujal autorův popis situace v rodném městě za války - nedostatek potravin ve městě a všude přítomnou bídu.... Dále popisuje osudy svoje a staršího bratra, včetně jejich vstupu do HJ proti vůli svých rodičů. Ničivé bombardování Hamburku, jeho zvláštní vstup do SS včetně důvodů, které ho k tomu vedly. Popisem svého osudu se dotýká i území Protektorátu.


Lizard
04.04.2020 4 z 5

Nejprve mě kniha moc nebavila, ztrácela jsem se v názvech, datumech, jménech, v celkovém politickém dění..... dokonce jsem chtěla knížku odložit.... ale vydržela jsem a závěrem musím uznat, že to tak špatné čtení nebylo. Nejen, že vás autor seznámí s válečnou a politickou situací v Německu, ale dá vám možnost se na válku a dění okolo ní dívat očima dítěte - kluka, jenž vyrůstá ve velmi politicky angažované rodině a jenž si sám vytváří své politické smýšlení... Zajisté se najdou i čtivější knihy s podobným tématem, ale i tak řadím tuto knihu mezi ty zajímavější. Sice mohla být zpracována čtivěji a přehledněji (bohužel jsem v knize nacházela i dost chyb či chybějících slov), ale času nad ní nelituji a doporučuji každému, kdo si chce "rozšířit" obzory a nevadí mu příliš "historických dat" (někdy na úkor samotného příběhu).