Hitlerova arktická válka

Hitlerova arktická válka https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38090/bmid_hitlerova-arkticka-valka-K9I-38090.jpg 3 2 1

Německé kampaně v Norsku, Finsku a SSSR v letech 1940-1945 Tato kniha je novátorskou studií o rozpoutání války na dalekém severu a o jejích dopadech na strategii fašistického Německa. Zabývá se například legendární ´Zimní válkou´ v letech 1939–1940, německou invazí do Norska v roce 1940, pokusy Wehrmachtu zmocnit se Murmanské oblasti i detailním popisem německé kampaně proti arktickým konvojům Spojenců včetně potopení lodí Bismark a Tirpitz. Autoři se specializují na druhou světovou válku ve Skandinávii a na vojenskou mašinérii Německa a SSSR.... celý text

Literatura faktu Válečné Historie
Vydáno: , Deus
Originální název:

Hitler’s arctic war , 2002


více info...

Přidat komentář

benda.mirek
01.10.2023 2 z 5

Kniha zklamala.
Sice sem tam měla zajímavé pasáže, ale bylo jich málo. Nevyužila potenciálu, co nabízí skandinávská kampaň. Například o činnosti britských komand a odboje jsou věnované snad jen tři stránky a z toho půlku tvoří fotky. O sabotáži na těžkou vodu snad jen tři věty. Nebo únik norského krále a vlády do Británie snad ani nezmiňovali. Očekával bych i více informací opevňování Norska v rámci Atlantického valu. Nebo jaké akce probíhali podél Norského pobřeží při přepravě švédské rudy do Německa. Námořní akce v Baltském moři vůbec nezmiňují.
Další kámen úrazu je fotografický materiál. Většina fotek jsou ze sovětského archívu. Mají mizernou kvalitu a pořád na nich se objevuje to samé pózující vojáci v maskovaných oblecích či na lyžích.
Další, co autor nebo překladatel nezvládl, je zkomolení názvu měst, pojmů např. z norského města Arendal udělali v knize ArDenal. Nebo z norského parlament Storting udělali Sorting.
Navíc je potřeba si udělat vlastní úsudek, protože na jedné straně tvrdí, že se to stalo z toho a z toho důvodu. A o další stránku to popírá.

Štítky knihy

Skandinávie Sovětský svaz východní fronta (2. světová válka)

Autoři knihy

Chris Mann
britská
Christer Jörgensen
švédská, 1967

Kniha Hitlerova arktická válka je v

Přečtených3x
Knihotéce5x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x