Hitler a Churchill: Taje vůdcovství

Hitler a Churchill: Taje vůdcovství https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32399/bmid_hitler-a-churchill-taje-vudcovstvi-Ho5-32399.jpg 5 3 2

Britský historik konfrontuje politickou aktivitu dvou nesmiřitelných odpůrců - Hitlera a Churchilla. Interpretace politických metod, taktiky i triků, přesně řečeno vůdčích schopností, dvou klíčových politických činitelů minulého století. Autor dochází k závěru, že na psychiku a představivost lidí měl Hitler daleko silnější vliv než Churchill, neboť dokázal velice rafinovaně využívat negativní lidské emoce, zášť a závist, což mu umožnilo politický úspěch. Kalkulace s negativními lidskými emocemi však nikdy nebyla součástí Churchillovy politické aktivity... Srovnání principů politické aktivity u obou politiků.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Hitler and Churchill: Secrets of Leadership , 2003


více info...

Přidat komentář

mgeisselreiter
19.03.2023 4 z 5

Po přečtení skvělé knihy Churchill: Předurčen osudem jsem přečetl velmi dobrou knihu Ve vichru války a krátce poté sáhl i po této knize. Rozsahem mnohem menší přináší hodně stejných informací jako v předchozích knihách, ale dočteme se i něco nového, nebo alespoň jinak postaveného, jinak zasazeného do kontextu. Andrew Roberts na mě působí jako veliký fanda dějin 2. světové války a Winstona Churchilla, jehož se snaží podávat maximálně objektivně, ale nezapře v sobě jeho obdiv a brojí proti jeho kritikám. Podtitul knihy Taje vůdcovství přináší ne moc pohledů na toto téma. Hitlerovi je věnována menší část. Kniha se hlavně točí kolem 2. světové války a kolem Churchilla. 70-75%, 19. 3. 2023.

Paulus.1987
10.07.2022 5 z 5

Znamenitá kniha srovnávající osobnosti dvou historických nepřátel, která obsahuje mnoho zajímavých informací, díky kterým je radost takovéto knihy číst.

První část této historické práce je věnována samotnému srovnání charakteristik a stylů Hitlera a Churchilla, počínaje rétorickými schopnostmi, charismatem, stylem oblékání, projevováním emocí nebo dokonce smyslem pro humor. Tato část mi přišla nejzajímavější.

Druhá část se zabývá samotným průběhem války a vůdcovských rolí obou můžu v ní. Zde například mimo jiné nechybí ani úryvky památných Churchillových projevů.

Závěr autor věnoval především Churchillově "odcházení", spisovatelské činnosti a reakci na (mnohdy absurdní) kritiku a pomluvy na Churchillovu adresu.

Knihu mohu s klidným svědomím maximálně doporučit. Nechápu, proč jsou antikvariáty této knihy plné. Rovněž ji neváhám označit za skvělý doplněk k povedenému filmu Nejtemnější hodina.