Historie špionáže

Historie špionáže https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448247/bmid_historie-spionaze-mBb-448247.jpg 5 6 1

Fascinující kniha odkrývá dějiny špionáže, od prvních středověkých průkopníků po moderní rafinované techniky současné digitální doby. Americký investigativní reportér Ernest Volkman odhaluje techniky špionáže jako nikdo jiný před ním. Celobarevnou knihu doplňují unikátní fotografie.

Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

The History of Espionage , 2019


více info...

Přidat komentář

xulij01
04.03.2023 4 z 5

Knížka je psána drobnějším písmem a obsahuje i obrazovou přílohu (například fotky nejvýznamnější špiónů, vojevůdců, ředitelů tajných služeb, špionážních prostředků). Primárně se každopádně jedná o textovou publikaci, obrazová příloha tvoří příjemný doplněk. Pro mě knížka obsahovala celou řadu zajímavých informací, například o atentátu na Heydricha autor tvrdí, že bomba byla otrávená botulotoxinem. Zranění, které Heydrich utržil, skutečně nebyla dle doktorů smrtelná a v ráně se našly zbytky neznámého jedu.

Autor víceméně bere špionáž od počátku časů a sleduje její nejvýznamnější kauzy v průběhu staletí. Často poukazuje na to, že mnozí geniální vojevůdci vděčili za své úspěchy především rozvinuté zpravodajské službě, kdy měli o nepříteli mnoho zásadních informací, které dokázali využít. Jedná se o novější publikaci, takže tam například najdeme i zmínku o Džamálu Chášukdžíkovi (saúdskoarabský žurnalista, který byl v říjnu 2018 zavražděn na saúdském generálním konzulátě v Istanbulu, což vyvolalo obrovskou vlnu pobouření, Saudská Arábie se snažila tuto vraždu ututlat).