Herbář - Přírodní lékárna

Herbář - Přírodní lékárna https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350243/mid_herbar-prirodni-lekarna-mvx-350243.jpg 5 8 5

Zevrubná výpravná publikace se zabývá léčivými rostlinami, nejen pěstovanými, ale i volně rostoucími. Samostatnou část knihy tvoří přírodní lékárna, v níž jsou přehledně uvedeny jednotlivé neduhy, potíže a choroby i tipy na jejich léčbu, včetně návodů, jak prostředky připravit. Neméně zajímavá je kapitola o krémech a mastech z klášterní lékárny, doplněná praktickými postupy. Nechybí ani kapitola o využití bylinek v kuchyni.... celý text

Přidat komentář

Snoopi
23.10.2023 5 z 5

Asi nejlepší ze všech těch různých herbářů, které doma máme. Je výjimečný i z estetického hlediska - nabízí nespočet překrásných ilustrací, které umně doprovázejí text. Občas po něm sáhnu /už jen svým formátem láká k vytažení/, abych se pokochala a našla zde trochu poučení. Když mi na něj padne zrak, vybaví se mi vzpomínka z léta: mamka právě sklidila bohatou úrodu bylinek, které si vypěstovala, a všechny je rozložila na kuchyňský stůl. Jak božsky to tam hned zavonělo! Těch léčivek bylo opravdu hodně, jenže si s nimi poněkud nevěděla rady: k zasázeným semínkům, získaným od přátel, totiž zapomněla napsat cedulky.
A tak se celá akce ihned zvrtla v jedno velké detektivní pátrání, jaký že "předmět doličný" to právě svíráme v rukách. Za tím účelem jsme tedy vybrakovaly naši knihovnu a při horečnatém listování všemi těmi příručkami se nejvíce osvědčil právě tento herbář. Byla to sázka na jistotu: díky detailním ilustracím i popisu jsme všechny druhy bylinek určily bez potíží a s úkolem jsme se tak vypořádaly se ctí.
Kromě notoricky známých bylin zde najdeme rostliny se zvláštními názvy jako: krkavec menší, planika obecná, pískavice řecké seno, rozchodník nachový, ožanka kalamandra, kyprej vrbice, hulevník lékařský, drnavec lékařský, brutnák lékařský, posed dvoudomý a další...
Napřed se dozvíme něco o zrodu klášterní medicíny a historii nejvýznačnějších opatství. Následují kapitolky věnované samotným rostlinám: jejich věcné biologické roztřídění, tabulky sběru a rady pro jejich trhání a přechovávání, fakta v podobě seznamu účinných látek, informace ohledně výroby preparátů a nezbytný slovníček lékařských pojmů. Samotné jádro knihy tvoří podrobný popis asi 120 bylinek spolu s kapitolou o kytici prostých květin. V závěru pak nechybí podrobnější popis chorob včetně bylin, které je mohou léčit, příprava krémů a mastí a něco málo informací o aromatických bylinkách v kuchyni. Knihu uzavírá rejstřík.
Hodí se nejen všem, kteří se o léčitelství zajímají více a nějaké znalosti již mají, ale i těm, kteří se o bylinkách chtějí něco dozvědět, popř. nějaké rostlinky identifikovat. Při jejím čtení rozhodně nikdo nesáhne vedle.

ddkk
15.09.2023 5 z 5

Přidávám se k pochvalným komentářům. Herbář má krásné ilustrace, obsahuje opravdu hodně užitečných informací a není určen jen pro botaniky nebo zájemce o rostlinstvo. Přehledně uspořádané údaje o bylinách, o jejich vlastnostech a konečně i o účincích na lidské zdraví včetně postupů jak s každou léčivkou pracovat, abychom z ní vyrobili kapky, mast nebo tinkturu, z knihy dělají užitečnou, zábavnou a poučnou příručku.

Ne že bych se osobně pouštěla do výroby tinktur a mastí, ale třeba takový čaj na kašlíček nebo rýmičku může být užitečný...

Plný počet a doporučuji.


Ennie
28.05.2023 5 z 5

Moc krásně zpracovaný herbář nabitý informacemi :-)

PaulaHortensie
21.05.2020 5 z 5

krásné ilustrace, texty,které pohladí a naučí

J.books
02.05.2018 4 z 5

Tato kniha je skvost hlavně co do ilustrace, je opravdu kouzelně provedená. Množství informací je menší a asi pro zkušené bylinkáře je zbytečná,ale pro začátečníky nebo jen do sbírky jako krásný kousek doporučuji.

Štítky knihy

botanika, rostlinopis

Autoři knihy

Ulrike Raiser
německá

Kniha Herbář - Přírodní lékárna je v

Právě čtených1x
Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst8x
Chci si koupit9x