Henry - Pravdivý příběh o přátelství a cestě polského plavce z Osvětimi do Ameriky

Henry - Pravdivý příběh o přátelství a cestě polského plavce z Osvětimi do Ameriky https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419426/bmid_henry-pravdivy-pribeh-o-pratelstvi--WtM-419426.jpg 4 39 11

Příběh polského plavce, který přežil Osvětim a Buchenwald. Henryk vyrůstal v Krakově ve 20. a 30. letech 20. století, byl aktivní sportovec, věnoval se plavání a vodnímu pólu. V roce 1942 byl zatčen a prošel několika koncentračními tábory, přežil pochod smrti a na jaře 1945 se v Dachau dočkal osvobození Američany. Po válce se vrátil domů a ke své sportovní kariéře, ale záhy se rozhodl z komunistického Polska emigrovat. S dalšími přáteli v polovině 50. let uprchl do Nizozemska a následně odjel do USA. Ve své vzpomínkové knize s mrazivou věcností a do detailů přibližuje každodenní režim v táborech smrti. Text je z větší části psán v první osobě z Henryho pohledu, místy ho autorka doplňuje vlastními zážitky z návštěvy Osvětimi.... celý text

Romány Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Brána
Originální název:

Henry: A Polish Swimmer's True Story of Friendship from Auschwitz to America , 2017


více info...

Přidat komentář

simca9342
19.02.2023 5 z 5

"vikendovka"
Nejdříve za sebe asi nechám "promluvit" autorku: Jak tohle mohl Henry prožít a hlavně jak přežil? Říkám si několik let po tom, co jsem s ním stihla nejen nahrát rozhovor , ale také napsat s ním knihu. O něm, plavci, který přežil.

Teď vstupuji na scénu já.
Henry Zguda zemřel před více jak deseti lety... můžete mi říct, proč zaprvé začínám recenzi tak smutně a zadruhé položím otázku, na kterou se asi bude ptát každý několik let: Musel tam jít?
Povím vám (a sobě) : dobrovolně tam nejde nikdo. Ani Anne Franková a Henry už vůbec ne. On ani nebyl Žid , ale jiného náboženského vyznání. A jeho příběh napsaný už roky na papíře není o hrozné minulosti , ale o hrách s kamarády, vzpomínkách na rodiče nebo celkově o politice (proč lidé nenáviděli Židy nebyl jen důvod druhé světové) .
v knize je dostatek informací včetně tehdejší kultury a politického dění, ale hlavně fotky jak seznamy z táborů tak z Henryho osobního archivu pro představu.

JJJ007
29.01.2023 4 z 5

Knih o holokaustu není dost, abychom věděli a hlavně nezapomněli. Tento příběh je obtížněji čitelný, protože vyprávění je přerušováno. Čekala jsem syrovější čtení. Ale i tam stojí za přečtení.


papaja
29.11.2022 4 z 5

Ačkoli zpracování knihy mi formou nesedělo, tak musím dát 4*. Nelíbila s mi obrovská spousta omáčky o autorce, přesto si odnáším z knihy velmi dobrý dojem. Je skutečně znát, že autorka věnovala neskutečné úsilí studiem historie, postav a souvislostí. Byla jsem velmi mile překvapená kolik informací jsem se dozvěděla, ačkoli jsem knih s touto tématikou přečetla opravdu dost. Na počátku jsem byla skeptická kvůli národnosti autorky, ale je znát její novinářský zápal. Určitě vřele doporučuji.

martunka
07.05.2022 4 z 5

Jsem ráda, že jsem si mohla přečíst tento silný příběh.

JancaMia
20.06.2021 5 z 5

Život Henryho (politického polského vězně) v lágrech je trošku jiný než knihy s touto tématikou , nicméně má tolik společného s židovskými vězni , vše záviselo pouze na štěstí a známostech ...
Nicméně se nemohu zbavit dojmu že nežidovští vězni to měli o "něco jednodušší" ... tím ovšem nechci zpochybňovat tu hrůzu ve všech táborech smrti ...

Lenoulinka
30.06.2020 3 z 5

Knihu jsem přečetla, ale nepůsobila na mě jako jiné knihy, které jsem o holokaustu přečetla. Henryho vyprávění mi nepřišlo poutavé. Spisovatelky popis bádání a navštěvování míst mi přišlo zbytečné. Dále se mi nelíbilo, že když Henry něco vyprávěl, tak mu do toho skočila a on, že se k tomu dostane. Nevím, jestli se k tomu pak dostal. Musím říct, že mě zpracování neoslovilo.

LiKa00
19.05.2020 5 z 5

Další dechberoucí příběh přeživšího koncentračních táborů. Přečetla jsem již velké množství takto zaměřených knih a nikdy mě to neomrzí. Líbily se mi historické vsuvky, ty autorčiny, z její návštěvy koncentračních táborů, by tam být nemusely, ale historické byly na místě. Jinak občas jsem se ztrácela, co vyprávěl Henry a co autorka, ale na druhou stranu chválím, že autorka psala tak, jak Henry mluvil, ať přeskakoval z místa na místo nebo z události na událost. Moc se mi líbily fotografie! Ty v takto zaměřených knihách málokdy najdeme. Celkově moc hezky zpracována kniha. Lidé by prostě měli vědět, co se dříve odehrávalo a hlavně by si to měli přečíst a připomínat. Protože to se již nikdy nesmí opakovat.

kape97
25.01.2020 3 z 5

Knih o holocaustu existuje nepřeberné množství, každá je svým způsobem originální. Tato se vyznačovala vsuvkami o historii a podrobnostmi o tom, jak autorka sama navštívila koncentrační tábory a místa, která Henry ve svých vzpomínkách zmínil. Moc se mi toto zpracování líbilo. Překvapilo mne, že i přes jistě strašnou realitu, se i v koncentračních táborech odehrávaly koncerty a divadelní představení přístupné pro vězně. Jde vidět, že NADĚJE je všudypřítomná.

Nestorkea
12.01.2020 3 z 5

Henryho život byl zajímavý, jeho příběh stojí za přečtení. Smekám před tím, co dokázal přežít a zachovat si životní optimismus. V knize mě ale rušily mě autorčiny vsuvky o historii či jejích návštěvách v koncentračních táborech. Průměrné zpracování.

ivzu77
08.01.2020 5 z 5

Strašný osud lidstva za 2. sv. války se nesmí přehlížet, ignorovat ani obcházet. Pro nikoho to není příjemné čtení, ale nevědomost by byla špatným přístupem. Vždyť slovo NADĚJE má tak velkou sílu.
Nejedná se o románové zpracování, jedná se o sepsání skutečného životního příběhu, o zaznamenání vzpomínek a shromáždění faktů. Vůbec mi nevadilo, že autorka do knihy přidala i historické údaje. Naopak jsem to uvítala a šla jsem do čtení s tím, že mne třeba politické pasáže budou nudit. Ale moc jí děkuji a Henryho obdivuji za jeho životní sílu.
ČV2020 - 5x Přečtená v době mého čtení

PetraGhi
28.09.2019 1 z 5

Zatím jsem asi ve čtvrtce knihy a pořád mě nějak neoslovila. Přečetla jsem hodně knih na toto téma a tahle je zatím nejslabší. Autorka má to umění, že vypráví jakési dodatkové pasáže z daleko větší historie, než je válečné období (17.století apod) - samozřejmě chce objasnit jisté události, ale myslím, že by se to dalo shrnout na jednu stránku...ne na několik. No a na úkor toho jsou pak jednostránkové kapitoly, které obsahují moc věcí, které na sebe ani nenavazují. Bylo psáno, že vyprávění starého pána bylo díky jazykové bariéře kostrbaté a autorka ho učesala...ale málo. Připadá mi, že čtu vyprávění pětiletého dítěte - stručné, přeskakující a kolikrát i bez hlavy a paty. Ale knihu dočtu, pořád se těším na vyprávění přímo z koncentračních táborů.

Štítky knihy

koncentrační tábory Polsko plavání

Autorovy knížky

2019  80%Henry - Pravdivý příběh o přátelství a cestě polského plavce z Osvětimi do Ameriky

Kniha Henry - Pravdivý příběh o přátelství a cestě polského plavce z Osvětimi do Ameriky je v

Právě čtených1x
Přečtených52x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených1x
Knihotéce71x
Chystám se číst67x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x