Heavy metal - Ďáblův hlas

Heavy metal - Ďáblův hlas https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103347/heavy-metal-dabluv-hlas-103347.jpg 4 67 22

Od jeho převratných počátků s Black Sabbath před více než třiceti lety až k hyperaktivním numetalovým seskupením, bořícím žebříčky právě dnes, je heavy metal po celém světě dominantní hudební silou; přesto však, ačkoli dokázal prodat více než čtvrt miliardy desek a prodral se na všechna nová odbytiště, kde jej jen bylo možno zaslechnout, se nikdy nedočkal kompletního přehledu svých temných, mocných a divokých dějin – až nyní. V knize jsou obsaženy heavymetalové primitivní počátky, vzestup a pád hair metalu na MTV, úspěšný boj skupiny Metallica o celosvětovou nadvládu, ďábelské šílení floridského death metalu, paličské běsnění morbidních mladistvých skandinávských teroristů i návrat metalu na hlavní jeviště s Ozzym Osbournem na Ozzfestech. Čtenáři navíc dostávají: – 20 kapitol založených na rozhovorech s Black Sabbath, Metallikou, Slayer, W.A.S.P., Slipknot a více než stem dalších skvělých skupin – Časový přehled nejvýraznějších událostí v metalu od roku 1970 do roku 2002 – Dosud nepublikované barevné fotografie a více než sto obrázků z dob metalové revoluce – Žánrové kolonky s desítkami metalových odnoží od thrashe přes black metal až k avantgardě a dál, včetně seznamů základních CD – Exkluzivní zasvěcené komentáře Chucka D z Public Enemy, výtvarníka Iron Maiden Dereka Riggse, režisérů metalových filmů a mnoha dalších Ďáblův hlas, řítící se se zježenými vlasy a vyceněnými tesáky, prostě musejí mít všichni zapálení fanoušci heavy metalu, čerství konvertité a vůbec všichni, kteří vyhledávají hudební vzrušení. Naslouchejte tomu divokému hlasu, když se této temné, těžko postižitelné a ohlušující formě hudby konečně dostává spravedlivého ocenění, zatímco za sebou stále zanechává zástupy věrných mlátící hlavami a ukazující ďáblovo znamení. Heavy metal počal z chaosu. Tu zdeformovaný kytarový akord, tu přechod bicích, jinde kvílivý křik trýzněných duší, který dosud nebylo slyšet. Opuštěny v soukromé temnotě se tyto podivné tóny a zvláštní texty začaly pomalu soustřeďovat, až jednoho dne zformovaly novou a mocnou hudební sílu. Některým to znělo jako temný a hrozivý zpěv samotného ďábla, ale pro nespočetné legie heavymetalových fanoušků po celém světě to byla základní exploze myšlenek, pocitů a obrazů, jež dosud samy nedokázaly vyjádřit. V nich všech rezonoval ďáblův hlas, který konečně mohl vyjít na světlo a znít – s démonickýma očima, drápy ostrými jako břitva a okouzlujícím úsměvem, který ukázal cestu k revoluci.... celý text

Přidat komentář

ber-tram
03.08.2023 4 z 5

Rockový publicista je člověk, co neumí psát - pro lidi, co neumí číst - o lidech, co neumí hrát. Bonmot sedí i na tuhle kroniku, při jejím záběru. Autor evidentně není muzikolog, a tak píše neodborně, a stejně dost neszrozumitelně, čtenáři, pokud se vůbec najdou, se rekrutují spíše ze spodiny než z mozkových trustů, a hudební výkony zní většině potenciálního obecenstva jako neposlouchatelný chaos. Přesto je Ďáblův hlas svůdný a otevírá obzory všem, byť v ní tu »svou« skupinu zrovna nenašli a kterým se zdá, že je tu nadváha Metallicy. Bodejť, ona přece byla praporečníkem žánru, tudíž všeho je tu akorát. Kdyby se o každé národní metalové scéně sepsalo tolik, jako shromáždil Václav Votruba o našem domácím dění ve třech Knihách kovu, vznikla by tučná knihovna metalu, ať už by Christieho pojednání trůnilo nahoře či ne.

Majto
11.01.2022 2 z 5

Kúpil som ju kedysi v kníhkupectve pri nemocnici, keď ma čakalo niekoľkohodinové čakanie a vtedy svoj účel do bodky splnila. Min. rok som ju znovu preletel a takto na domáce čítanie už to nebolo ono. Kniha vhodná pre ľudí, ktorí sa snažia zistiť niečo o žánri, ktorý práve objavili, resp. o jeho histórii z rýchlika. Rebríčky sú viacmenej subjektívne a noviniek som v nej veľa nenašiel, no to ani nebolo cieľom. Privítal by som trošku hlbší záber pod povrch vo všeobecnosti, nie len pri jednej kapele, hoci nesporne pre žáner svojho času niečo urobila.


ozzak
10.04.2021 5 z 5

skvělá kniha popisující žánry Heavy metalu

Myška43
13.03.2021 4 z 5

Tuto knihu mi v úterý můj muž vrazil do ruky a povídá. Když si během týdne zvládla Lemmyho a Rotting Christ, tak tohle zvládneš taky. Myslím, že bude pro tebe přínosem. Spoustu kapel budeš znát, některé budou pro tebe novinkou a třeba díky ní objevíš muziku, která tě zaujme tak, že ji začneš poslouchat. Jo, měl pravdu.
Přelouskala jsem ji poměrně rychle, četla se dobře a bylo tam dost zajímavých informací. Nejvíce mě upoutala kniha od kapitoly XIV. Líbily se mi žánrové škatulky s názvy kapel a alb. Podle toho jsem brouzdala na YouTube a poslouchla, která mě zaujme.
Co mi naopak vadilo je to, že se na můj vkus píše moc o Metallice. Myslím, že někteří by si zasloužili více prostoru, než jednu větu. Také mi místy vadily skoky v čase, proto jedna hvězda dolů.
Závěr: Ano, bylo užitečné přečíst si tuto knihu. A ano, díky ní jsem nalezla mnoho pro mne nových pozoruhodných kapel.

Smolař
08.02.2021 2 z 5

Už je to nějakej pátek, co jsem ji měl v rukou. Čet jsem ji tehdy ještě jako puberťák a má mladická mysl hltala každou informaci.

Vzhledem k tomu, že už mám něco naposloucháno a nastudováno, usoudil jsem, že to žádnej zázrak neni. Platí zde totiž pravidlo "všechno zajímavý je bezpečně ukryto někde jinde". Jsou tu prakticky jen ty nejznámější a milionkrát profláklý kapely a informace o nich jsou spíš všeobecně rozšířený mezi příznivci. A nikdo jinej, než příznivec si to prostě nekoupí. Navíc je to psaný stylem "blogísek zapálenýho fanouška Metalliky". Metallica tohle, Metallica támhleto...
V době internetu si veškerý informace prostě někdo, kdo se o to zajímá, najde tam. Ve svojí době účel částečně splnila, ale s odstupem času prostě jako informační zdroj neobstála.
Nicméně přiznávám, že můj negativní postoj je z části zapříčiněn tim, že mam vysloveně averzi vůči masovým záležitostem, pozlátkum a siláckym kecum, který chtě nechtě, tuhle scénu provázej. Já miluju muziku a emoce v ní obsažený. Ne ten bordel okolo. A tahle knížka je ekvivalent fanouška Manowar.
Dvě a půl hvězdy, pokud máte rádi výše zmíněný, tak si dvě hvězdy přidejte.

kilometr
06.08.2018 4 z 5

Knihu jsem četl dost dlouho,ale většinu jsem si užíval.Místy trochu zbytečné přeskakování v čase,ale celkově hodnotím jako dobré a poučné čtení.70%.

Edward52
23.06.2018 5 z 5

Historie Rockové hudby, jedné odnože Heavy Metalu.

Shelby14
11.03.2018 4 z 5

Souhlasím že je tu až příliš Metallicy, ale to bych musel mít výhrady skoro ke každé knize o metalu. Tenhle žánr prostě nikdy nikdo nemůže obsáhnout. A nějaké žebříčky? To nejde brát vážně.

endyamon
04.05.2017 3 z 5

Nesystematické, chaotické, metallikovské. Vtipné hudobné škatuľky a tragické rebríčky.
Ale čosi tam je, na pripomenutie HM histórie to stačí.

Meybe-
20.11.2016 1 z 5

Kniha by se spíše měla jmenovat: Metallica na pozadí heavy metalu nebo Metallica a ti další...Kniha je totiž skutečně jen příběh skupiny Metallica a ještě k tomu neobjektivní, protože autor neskrývá sympatie k této bandě. Název knihy je matoucí a jako fanouška "těžkého kovu" mě spíše obsah zklamal.

Luvák
17.03.2016 4 z 5

Na knize je sice patrný hudební vkus autora (Metallica), ale i tak je to výborná kniha s hlubokým záběrem. Slowly we rot!

Terva
04.08.2015 5 z 5

.....................Na počátku byl pouhý nepostižitelný prostor nočního nebe a neznáma. V něm, ve zneklidňujícím zapomnění vířila nezodpovězená tajemství dějin, povzbuzována silami tak dávnými jako sama civilizace - všechna záhadná, stříbřitá, posvátná a temná. Tyto mocné proudy často leží zapomenuty a netečny, dokud - při příležitostech válek, krizí nebo mučivých úzkostí - nejsou jejich hrůzné síly vyvolány. Nevládly zvukem, ba neměly ani svou vlastní definici, dokud se jich svým intuitivním vnímáním skutečnosti nechopili a nepodmanili si je Black Sabbath - moudří nevinní, stvořitelé HEAVY METALU...................... Tak jsem z knihy zjistil, že jsem se narodil dříve, než Heavy Metal vznikl. Ale jen o chlup. Jenže mne provází celým svým životem. Pravda, trochu jsem zmutoval do gotiky, ale o tom vlastně tato kniha je - o mutaci a důležitosti se neustále posouvat. Pak chápu Metallicu a její počínání. V knize se toho dovíte hodně, vlastně od základů až po rok 2003. Ronnie James Dio je v knize označován, jako první, který použil tak zvaného "PAROHÁČE", ale co jsem nevěděl, že je to Italský označení magického oka a má za úkol odhánět zlo. ....................Stále padá déšť, závoje temnoty zahalují stromy, jež zkrouceny jakousi neznámou silou shazují své znavené listí a ohýbají větve k šedé zemi s roztrhanými ptačími křídly. V travinách krvácejí vlčí máky před gestikulující smrtí, a králíčci, narozeni mrtvi v pastech, nehybně trčí, jako kdyby střežili to ticho, jež vše obklopuje a hrozí, že pohltí všechny, kdož naslouchají.................... Jediná věc, která mi v příběhu chybí, je absence vysvětlení vzniku džínové bundy - vím, že je to trestanecký mundůr - ale tady o tom tvůrce pomlčel. Jinak 100% kniha nejen, pro metalisty. Je v ní pořádný kus historie a pochopení. ..................Bylo to čerstvé a děsivé a všechno to byla skvělá zábava...................

Kozel
02.07.2015 4 z 5

Dlouho jsem po ní toužil. A četbu jsem si užíval....tedy do chvíle, než se ve mě začal projevovat kritik metalovýho blázna. Co mě na knize nejvíc mrzelo, byla skutečnost, že se jedná především o dějiny metalu v USA, Evropa je tu spíš jen okrajově. Přitom z Evropy metal vzešel a vychází dodnes v největší kvalitě. Co mě na knize nejvíce štvalo, bylo neskrývané nadržování Metallice? Proboha proč? Vždyť tahle kapela odešla s třetím řadovým albem do dějin a od té doby pro scénu neudělala nic, co by stálo za řeč - pokud nejste fanoušek hracích automatů, postaviček, hry monopoly atd. Ale to sem nepatří. Když opomenu tyhle dvě věci, tak Christeho kniha patří pro fanoušky metalový muziky rozhodně k povinné četbě a (bohužel) k jedné z mála knih s tematikou, jíž se dostalo českého překladu. Takže horns up \m/ knihu do ruky, muziku do hlavy a metalu zdar

hromis666
08.03.2015 5 z 5

Pěkně chronologicky razeno. Obsáhlý výčet kapel. Čtěte s maximální hlasitosti !! :)

pobijecmuch
21.06.2014 5 z 5

Modlitba každého metalisty: "Pochválen buď Ozzy Osbourn".

heavy66
21.06.2014 5 z 5

Read Loud!! - nejlepší kniha o nejlepším hudebním stylu všech dob, od Otců zakladatelů až po soudobé měkké i tvrdé kovové aktuality. Moje oblíbená kapitola o historii vzniku norského black metalu v 90.letech, o pálení kostelů a vraždách mezi hudebníky. Kdo pochybuje, že to Mayhem mysleli smrtelně vážně, nechť si poslechne jejich De Mysteriis Dom Sathanas.

kannibal28
26.11.2013 4 z 5

ja jako milovník metalu som troška sklamaný s tejto knihy žiadna zmienka o kapele THERION kerá by si to určite zaslužila ako zakladatelia symphony metálu a pomerne sa tam vela píše pre mna nezaujimavej komerčnej METALICE ale inak dobrá kniha

Kapik
12.04.2012 5 z 5

Pokud milujete tvrdou muziku a jen trochu se zajímáte o její vývoj a historii (a pokud nezajímáte, tak byste měli okamžitě začít), tato kniha je pro vás přímo povinnost. Krásně zmapovaná historie nejen heavy metalu, ale i jiných subžánrů.

Thrashator
19.11.2011 5 z 5

Jedna z nejlepších knih mapující historii a vývoj heavy metalu jako takového. Podropné statistiky desek, žebříčky atd. Navíc se tato kniha věnuje i dalším odnožím heavy metalu, takže se dočtete například o vývoji thrash metalu ve slavné Bay Area, o tom jak Napalm Death a spol. formovali grindcore nebo třeba o tom, jak na scénu vstoupili Ramones či Dead Kennedys. Výborná záležitost!

mkurri
22.08.2011 5 z 5

Super kniha, pro mě jako milovníka tohoto žánru určitě skvělá studna informací, které jsem předtím rozhodně neměl. Ďáblův hlas mě dostal, i když je pravda, že jsem ji četl příliš dlouho, ale to je chyba spíš má než knihy. Teď ještě sjet všechny desky, co jsou v knize popsány a můžu v klidu plout na vlnách metalu dále...

Štítky knihy

hard rock, heavy metal dějiny hudby

Autorovy knížky

Ian Christe
švýcarská, 1970
2005  87%Ďáblův hlas - Heavy metal

Kniha Heavy metal - Ďáblův hlas je v

Právě čtených3x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených8x
Knihotéce74x
Chystám se číst14x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x