Heathcliffov návrat na Búrlivé výšiny

Heathcliffov návrat na Búrlivé výšiny https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161420/heathcliffov-navrat-na-burlive-vysiny-161420.jpg 3 32 7

V centre autorkinho záujmu sa ocitli tri roky Heathcliffovej neprítomnosti na Búrlivých výšinách, o ktorých Emily Brontëová mlčí.

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Story of Heathcliff’s Journey Back to Wuthering Heights , 1992


více info...

Přidat komentář

Ladis777
23.08.2022 4 z 5

Větrná Hůrka... taková povinná školní četba, o které se mluví strašně frázovitě. A jak se rojí spousty pokusů o pokračování všeho možného z klasické literatury, usoudil jsem, že si jich nebudu všímat. Ale najednou jsem na tohle narazil v knihobudce, takže jsem si řekl, že to zkusím. Hlavně ze zvědavosti, jak tu klasiku zprznili.
Z první části jsem byl hodně otráven, hlavně z chyb, které by se ve skutečném viktoriánském románu neobjevily, ve chvíli, kdy jsem pochopil, že se začíná protínat svět "života sester Brontëových" a svět Větrné Hůrky jsem se v duchu chytal za hlavu, pak jsem ale té knize dal šanci a musím říct, že nakonec nelituju. Byť obohacení příběhu o Janu Eyrovou mě znova zaskočilo. Ale nakonec musím říct, že to špatné nebylo. Ta mozaika, byť trochu násilná, dávala dohromady smysl, alternativní závěry popíchnou fantazii a otevírají otázky, kdo vlastně čtenáři lže. Autorka si prostě nakonec dovede čtenáře povodit, kam chce. Pravda, některé pasáže jsou trochu přehnané, překlad je dosti nedokonalý a nakladatel si zjevně řekl, že se obejde bez jazykového korektora, ale nakonec ve mně pozitivní dojem převládá nad negativními.

georginaa
18.02.2022 3 z 5

Pokračování na Větrné hůrce, už to nemá takovou šťávu jako kniha první, ale i tak to šlo.


zuzi1162
28.11.2020 5 z 5

Mě se to líbilo hodně. Autorka krásně vybruslila že všechny možných nekonzistentnosti s Větrnou Hůrkou. Líbilo se mi i spojení s Janou Eyrovou. Pořád ještě zůstává hodně otázek .... hlavně díky konci, ale tak to bylo výborné.

Liana
01.10.2018 3 z 5

Príbeh výborný, kniha ma veľmi bavila, na 5 hviezdičiek. Ale... nakoniec som dala len 3 hviezdičky. A to z dôvodu konca. Nechcem prezrádzať, ale ten koniec autorka naozaj prestrelila, bol v rozpore s originálom a ako tu už viacerí predo mnou písali, celé to nakoniec vďaka tomu vyznelo ako zlátanina. Tiež sa mi nepáčilo prekladanie príbehu vsuvkami rozprávania Emily a Charlotte Bronteovými, ako aj zakomponovanie Jany Eyrovej do príbehu. Kvôli týmto dôvodom dávam len 3 *, avšak samotný príbeh je naozaj pekný, pútavý a dobrý. Odporúčam si prečítať ako doplnok k Búrlivým výšinám.

Laura_Petite
20.06.2017 5 z 5

Já coby vášnivá obdivovatelka knih Brontëovic sester jsem nadšená. Bavilo mě to. A mile šokovalo - líbilo se mi, jak jsem narážela na postavy z knih; bylo to jako potkávat se se starými známými... :-)

Alilka
13.10.2016 4 z 5

Rozhodně to není slátanina. Autorka obdivuhodně věrně zachovává styl Emily Brontëové i charakter osob zobrazených ve Větrné hůrce. Ve svém strhujícím románu mistrovsky doplňuje Heathcliffův a Katčin příběh právě o ony tři roky, kdy Heathcliff beze slova z Větrné hůrky zmizel a během té doby se vypracoval z opovrhovaného pacholka u koní ve váženého pána. Doplňuje tedy to, co mě zajímalo po přečtení Větrné Hůrky.
Co se tedy přihodilo od okamžiku, kdy Heathcliff uprchl z Větrné hůrky, jak přišel ke svému vzdělání a bohatství a proč se další události vyvinuly tak, jak je známe – ale staly se tak skutečně? Baví mě, že je do příběhu zakomponována i sama Emily se svou sestrou Charlotte a také pán Lockwood, který nám vlastně vyprávěl celý příběh o Haethcliffovi a Katce v knize Emily Brontëové - Na Větrné hůrce.

ponorka
02.01.2012 odpad!

Neuvěřitelná slátanina! Tomu, kdo má rád Větrnou hůrku, doporučuji nečíst!