Harold a Maude

Harold a Maude https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179053/bmid_harold-a-maude-oQP-179053.jpg 5 6 3

Citem a humorem nabitý příběh podivuhodného láskyplného vztahu osmnáctiletého mladíka Harolda a osmdesátileté zchudlé šlechtičny Maude. Higginsova hra je právem označovaná jako „hymnus na život“. Těžko si představit dvě protichůdnější postavy: Harold, teenager z vyšších středních vrstev, nesnáší formálně dokonalý životní styl, ke kterému ho vede jeho dominantní matka. Bouří se a upozorňuje na sebe sérií demonstrativních sebevražd a odporem proti konvencím, dávaným najevo všemi prostředky. Rozkošně podivínská dáma Maude se po bohatě a zdá se také dobrodružně prožitém životě řídí heslem: „Dnes jste tady a zítra tu nebudete.“ Každou chvilku života žije naplno a jako poprvé, s nezlomnou vitalitou a přesvědčením, že lidskou povinností je obnovovat ve světě dobro. Harold a Maude se náhodně potkají na pohřbu a prožijí spolu několik úchvatných a naplněných dnů. Jejich příběh baví a povzbuzuje čtenáře, filmové a divadelní diváky již od 70. let 20. století.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Dilia
Originální název:

Harold and Maude


více info...

Přidat komentář

Mandlevest
26.01.2021 5 z 5

Knihu jsem četla kdysi dávno, ale před rokem jsem měla to štěstí vidět v Divadle na Vinohradech divadelní hru se skvělou Hanou Maciuchovou. Věřila jsem jí všechno, byl to jedinečný herecký koncert této skvělé, statečné dámy, herečky s velkým H. Nikdy nezapomenu, paní Hano.

Eliot30
26.06.2019 5 z 5

Naprosto fantastická kniha vzbuzující v člověku existenciální otázky, ale také spoustu naděje.
Určitě se vrátím. Nádhera! Báječná hra.


strana1-100
20.01.2018 5 z 5

Divadelní hra, která je populární i v ČR v hlavní roli s Květou Fialovou, byla i zfilmována. Ale není nad vlastní literární zážitek, který mě potkal jako první. Je to příběh mladíka otráveného životem, který finguje svoje sebevraždy, aby vyburcoval zájem své matky. A je to příběh téměř osmdesátileté Maud, pro kterou je život příležitost k nekonečným dobrodružstvím a každý věk považuje za vhodný k tomu naučit se něco nového. Jednoho dne se ti dva potkají. Na pohřbu. A život Harolda se radikálně promění. Chytrý, inspirativní příběh.

Štítky knihy

zfilmováno divadelní hry

Autorovy knížky

Colin Higgins
americká, 1941 - 1988
1976  93%Harold a Maude

Kniha Harold a Maude je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Chystám se číst6x
Chci si koupit3x