Hamík - III.díl

nehodnoceno
Hamík - III.díl https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472059/hamik-iii-dilNkIG4L-fO4-.png 0 0 1

Hamík série

< 3. díl

Výběr toho nejzajímavějšího, co vyšlo v magazínu pro mládež, elektroniku a amatérské rádio Hamíkův Koutek, ve zpravodaji OK QRP INFO a na webu. Amatérské rádio umí odvádět děti od negativních vlivů (drogy, kriminalita, gamblerství, vandalismus...), umí vést mladé talenty k tvůrčí technické činnosti, ke studiu odborných škol pro povolání jako technik, konstruktér, projektant, vývojový pracovník, vědec, aby byli prospěnými členy společnosti, abychom nenechali jejich talenty zplanět. III. díl. sborníku.... celý text

Přidat komentář

Ikkju
13.04.2023

K elektronice jsem se dostal bohužel v poměrně pozdním věku. Proč bohužel? Protože kromě toho, že tvoří podstatné zázemí našich životů, je opravdu zajímavá. Kdo ví nebo koho vůbec napadne, jak fungují běžné předměty denní potřeby jako je TV ovladač, telefon, hodinky s měřením tepu nebo elektronická nálepka v knize, která hlídá, zda jste ji náhodou neodnesli bez zaplacení? Ale když se nad tím člověk zamyslí, je málo okamžiků, kdy člověka tiše nedoprovází životem.

Dospělí mají většinou jiné starosti, ale děti by mohly vcházet do čím dál složitějšího světa alespoň se základní znalostí toho, jak věci fungují. Že je to nad lidské síly? Podle mého nikoliv, svět elektroniky je přísně logický, často stačí znát základní prvky a spoustu dalších si můžeme domyslet sami.

Že jsme dnes mnohem dál než v době, kdy šlo chybějící diodu do rádia elektronky nahradit kouskem pyritu? Většinu součástek ale pořád tvoří jen ty jednoduché diody a tranzistory, jen jsou menší a rychlejší. Signály se dnes používají ve vyšších frekvencích, ale princip je pořád stejný.

V Hamíkovi trojce je kromě obvyklých příspěvků zajímavý seriál japonského radioamatéra, který popisuje principy antén od prvních úspěšných přenosů až po dnes používané technologie, jako jsou nrf čipy, bezdrátové nálepky do knih či problematiku návrhu antén moderních telefonů. Pro mě jedna z prvních témat, kterým se nehodlám prakticky zabývat, ale pro osobní přehled považuji za důležité vědět, proč umí to co umí, a proč naopak neumí věci, se kterými si je lidi často mylně spojují.

Za zmínku stojí i dlouhý seriál Octopus Labu (10-34.díl), také díky kterým se mi kdysi podařilo po pár týdnech moření naprogramovat a spájet jednoduchou herní konzolku s čipem attiny85 a zapařit na ní Space Attack. Věc, kterou jsme si celé dětství jen tiše představovali je dnes vlastně docela jednoduchá, stačí se dobrat důležitých věcí a překonat představu, že je to nad moje schopnosti.

Mlaďas mi sice pod ruce kouká jenom občas, na víc nemá trpělivost, ale snad aspoň odkouká tu podstatnou věc, že v dnešní době je opravdu jednoduché vyrobit věci, které se na první pohled jeví složitě až nepochopitelně. A že je vlastně daleko větší zábava přijít na to jak, než je jenom pasivně konzumovat.

Autoři knihy

Petr Prause
česká, 1943

Kniha Hamík - III.díl je v

Přečtených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x