Habsburkové bez říše

Habsburkové bez říše https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/157022/bmid_habsburkove-bez-rise-YP4-157022.jpg 3 12 4

Autor, osobní přítel rodiny Habsburků, se zaměřil na období od roku 1918, kdy císařská rodina 13. listopadu uprchla ze zámku Eckartsau do ciziny, až po současnost. Popisuje exil na Madeiře a smrt posledního císaře Karla I. roku 1922, boj mladého Otty von Habsburga proti nacistům a jeho osobní vývoj k příkladnému evropanství, slavnostní pohřeb excísařovny Zity, spor o habsburské dědictví a debaty o zákazu vstupu Habsburků na rakouské území, stejně jako otázka, proč se nikdo z Habsburků nesměl ucházet o zvolení rakouským spolkovým prezidentem. Dílo doplňují četné retrospektivy historických událostí z doby císařství.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die Habsburger ohne Reich , 2011


více info...

Přidat komentář

Marla
12.11.2021 2 z 5

Kniha mě zklamala. Stokrát omleté historické události, nic moc nového se čtenář nedozví a jaksi z toho čišelo chlubivé "heč, já se kamarádím s Habsburky!"

Beltrix
28.09.2020 3 z 5

Tahle kniha měla obrovský potenciál. Její název je skvělý a kdyby se opravdu zaměřila na osudy členů habsburského rodu po rozpadu monarchie, tak by byla skvělá. Místo toho se čtenáři dostane nesmyslně rozkouskovaného textu, v němž se autor často vrací do minulosti (smrt prince Rudolfa a další), případně se věnuje z největší části pouze Ottovi von Hasburg. Ostatní členové jsou zmíněni jen minimálně. A ani Ottův osud není podán uceleně, ale je opět rozdělen do celé řady témat. Nepříjemné jsou i překlepy a vynechaná slova.


JeKa
11.11.2019 3 z 5

Ze začátku mě kniha dost zklamala, čekala jsem jednotlivé osudy příslušníků Habsburského domu, zatímco kniha se jednak soustředí je na potomky vládnoucí linie, jednak je autorovo vyprávění velmi kusé a přerývané, jedná se spíše o takové výjevy. Na druhou stranu jsem si v průběhu čtení na tento styl zvykla a mnohé zde uváděné skutečnosti pro mě byly nové a velmi zajímavé. Být autorem odpustila bych si kapitoly o Alžbětě a Rudolfovi, které nepřinášejí nic než stokrát omílané fámy a dohady a věnovala bych více pozornosti i dalším dětem Zity a Karla a jejich osudům. Knize by rovněž prospěl rodokmen v příloze, neboť vzhledem k roztříštěnosti vyprávění se člověk v té rodině trochu ztrácí.

KvětaJežková
14.03.2014 4 z 5

Kniha, která dává čtenáři nahlédnout do dějin našeho nejvýznamnějšího šlechtického rodu. je poutavě napsaná a čtivá. Doporučuji všem zájemcům o historii.

Štítky knihy

Habsburkové

Autorovy knížky

2013  63%Habsburkové bez říše

Kniha Habsburkové bez říše je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce8x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x