Gypsová dáma

Gypsová dáma https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36173/bmid_gypsova-dama-MWD-36173.jpg 4 40 8

Svazek próz Karla Michala přináší kromě dosud nepublikované novely sbírku povídek Bubáci pro všední den a historickou prózu Čest a sláva. Zdánlivě nesourodé seskupení prací spojuje autorský a ediční záměr, kter je symbolicky vyjádřen názvem titulní povídky. Gypsová dáma je v autorově pojetí spravedlnost. A nejde mu jen o formu jejího vnějšího projevu, v němž ji představuje, např. v kriminalistické povídce, i když v tomto žánru má patrnou zálibu, jde mu především o příčiny a následky etického kodexu, ať již zvoleného, získaného či vnuceného. Tento kodex hýbe kolečky stroje kriminální živnosti soukromého detektiva Lokvence i podivného advokáta v titulní novele situované do pražského podsvětí první republiky....... celý text

Přidat komentář

Isew
17.09.2023 4 z 5

Mám ráda Bubáky pro všední den. Pohodové a příjemné povídky. Gypsová dáma byla diametrálně odlišná. Kdo má větší morální integritu, zlodějíček - recidivista, soukromý detektiv nebo renomovaný právník? Konec velmi nečekaný a hodný k zamyšlení.

ludek.n
04.07.2022 3 z 5

Kromě titulní kriminální povídky Gypsová dáma obsahuje tento soubor prací Karla Michala ještě historickou novelu Čest a sláva a dříve samostatně vydanou sbírku povídek Bubáci pro všední den. Pro Michalovy prózy je charakteristický absurdní, místy až černý, humor, s jehož pomocí pak hledá určující životní filozofii všedního dne. Kuriózně lépe v tomto pohledu dopadají povídky z Bubáků, přestože jsou staršího data než zbylé kusy. Fantastický motiv jim totiž pomáhá posunout onu kritizující společenskou absurditu do roviny úsměvné nadsázky, v níž se člověk potká s nejedním duchem, příšerou či tvorem ze světa divů, aniž by byl jimi pohlcen. Slasti a strasti chudého rytíře Ryndy v novele Čest a sláva představují tragikomedii, jejíž podtext je už daleko vážnější, bohužel také mnohem unavenější a celek působí zvadlým dojmem. Titulní Gypsová dáma je pak povídkou doslova abrazivní, neboť na svých hrdinech nenechá nedotčenou jedinou myšlenku ani emoci, přičemž brusný papír je hodně hrubého zrna. I když nemůžu říct, že bych Michalovým prózám podlehl a chtěl bych se k nim ještě někdy vrátit, beru je jako zajímavé čtení, které nebylo úplně marné.


kristleko
23.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Na jméno Karel Michal (resp. Pavel Buksa) jsem poprvé narazil ve vyprávění jeho manželky, básnířky Violy Fischerové, jak je zachytil Mariusz Szczygieł ve své knize Není (2019). Když jsem v knihobudce v Nižboru narazil na tuto knihu, nemohl jsem ji tam nechat. Bubáci pro všední den (1961) jsou odlehčené povídky, které s elegantním vtipem podprahově znázorňují socialismus jako paradoxní vesmír, v němž strašidla, plivníci nebo vraždící permoníci působí vlastně docela přirozeně a naopak „nenormálně“ vypadá okolní svět a ideologie, která jej ovládá. Plivník je nežádoucí element, protože je příliš pracovitý, a ze všeho nejnebezpečnější pak je mrtvá kočka, která nemá ideologickou záklopku a s přísnou logikou říká vše, tak jak to je. „Kdyby se lidé báli říct, co vidí, tak by to všechno nemělo žádnou cenu,“ vystihuje to nešťastný kastelán Pupenec v povídce Bílá paní (mimochodem geniálně zfilmované Zdeňkem Podskalským v roce 1965). Padá na mě smutek, že takto zajímavý spisovatel toho stihl napsat jen o něco málo více, než tři prózy spojené v tomto svazku, než jej komunisté vyštvali ze země a on ve švýcarském exilu podlehl ztrátě identity. Neměl pro koho psát, a proto nepsal, utápěl se v alkoholu a v jednapadesáti si vzal život. Autora knihy o bubácích nakonec přemohli „bubáci“ jeho vlastní duše… Čest a sláva (1966) je ponurá tragikomická novela z konce třicetileté války, kdy už sice není proti komu povstat, ale tvrdohlavý rytíř přesto vytáhne do boje za lepší svět (byť jako lapka). Za pozornost stojí až okázale virtuózní čeština, ale přišlo mi to zbytečně ukecané a natahované. Gypsová dáma (1967) mě jako právníka velmi bavila, namísto očekávaného soudního dramatu přichází příběh o tom, jak cynický advokát a až démonický soukromý detektiv vyzrají na pachatele, oběť i pojišťovnu. Když totiž poctivé „dělníky práva“ nahradí vykukové bez skurpulí, stává se ze spravedlnosti opravdu jen ta sádrová soška slepé dámy s vahami, na níž pavouci spřádají sítě… (8/10)

Jenny46
17.03.2021 4 z 5

Náhodně jsem našla audio povídku - Gypsová dáma - kriminální příběh ze staré Prahy (nádherný hlas B. Rösner, F. Němec ) opravdu povedené a konec mě dostal...

RADOST
14.03.2021 3 z 5

Gypsová dáma - vznešená a krásná. Jen je třeba nedívat se na ni příliš zblízka. Nevidět to množství šrámů, které jí stále zasazují. Všichni. Zločinci i její "ochránci". Zneužívají ji, fikaně, zjevně i skrytě.Umí ji zraňovat i umně zahlazovat jizvy. Udržovat vcelku tu křehkou gypsovou tvář spravedlnosti. Přitom stačí mnohdy jen na ni fouknout a nadobro se rozsype.
Svěží kriminální povídka o nespravedlivé spravedlnosti a lidské "vyčuranosti".

Lac
13.02.2021 5 z 5

Milé povídky.

qwill
22.01.2016 5 z 5

Dalším utkvělým Michalovým tématem byla spravedlnost a mravní kodex. S nimi sehrál podivnou ironickou hru ve své Gypsové dámě. Děj se, pokud jde o kulisy, odehrává v předválečné republice. Dnes se ale musí zdát, že Michal dohlédl do nejžhavější současnosti. Gypsová dáma je spravedlnost, a ta se v Michalově povídce nekoná. Při velké loupeži v klenotnictví jsou zavražděni dva lidé. O to, dopadnout pachatele, však nejde. Úspěšný advokát a všehoschopný soukromý detektiv vydírají lupiče, který kradl, a současně klenotníka, který se dopustil pojišťovacího podvodu. Zlodějíčkovi Maryskovi, který doběhl oba dva, je věc jasná. „Krade-li ten, kdo lže, pak lže, kdo krade. Jen s jednou věcí si není jist. „Zda jsou ti pánové přepočestní lidé, k nimž se nezachoval, či zda jsou to lumpi, leč větší než on sám.“

Lenka4
14.02.2014 4 z 5

Těžko hodnotit knihu jako celek. Bubáci jsou velice vtipní a veselí. Čest a sláva začíná sice rovněž ve velmi humorném tónu, ale děj se náhle stane poněkud rozvleklý, neuchopitelný, občas nepochopitelný. Kdo však knihu neodloží a poctivě dočte až do samého konce, bude odměněn opravdu silným závěrem. U Gypsové dámy lze ocenit zdařile vykreslenou atmosféru, v níž se děj odehrává. Příběh má i nápaditý konec, ale ve srovnání s Bubáky se mi tato povídka zdá poněkud slabší.