Gustíkovy patálie

Gustíkovy patálie https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195003/gustikovy-patalie-195003.jpg 2 6 4

Autorka této humorné knížky (textu i ilustrací) otevřeně vzdává hold kultovní sérii o malém Mikulášovi i jejím tvůrcům. Navazuje na tradici, aniž by se však snažila ji okopírovat. Vzniká tak originální, novodobý „mikulášovský" hrdina, desetiletý Gustík, který stejně jako jeho předchůdce vtipně a trefně komentuje soudobým jazykem postavy i dění kolem sebe. Do hry samozřejmě vstupují vymoženosti i nešvary moderní doby. Gustík se proto neustále diví svým pubertálním sourozencům, kteří nosí divně střižené kalhoty, poslouchají Nirvánu a sbírají špatné známky a s nimiž se neustále pere o místo u počítače, glosuje ale také věci, jako je globální oteplování, přechod z franků na eura či oslabení kupní síly, a klade si všemožné otázky, například proč bezdomovci bydlí na ulici a jak mohl jeho dědeček přežít bez počítače. To vše, jak jinak, s velkou dávkou vtipu.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Le Petit Gus , 2010


více info...

Přidat komentář

bookwoman
04.07.2019 2 z 5

I když je kniha určena mladším čtenářům, tak jsem si ji přečetla. Některé části byly poměrně vtipné a čtení této knihy rychle utíkalo. Četla jsem však i lepší knížky, takže tato mě nijak moc po přečtení nezaujala.

Alena_S
17.10.2014 3 z 5

Promiňte, ale nemůžu úplně zavrhnout příběh, kde se hrdina stará o koťátka! :) -
Knize dost ublížilo propagační přirování k Mikulášovým patáliím, kvůli kterému je mnoho čtenářů zklamaných (i u nás doma). Vyprávění dětskýma očima má i tady své kouzlo, je ale mnohem syrovější a občas vulgární - tedy vlastně raději ani ne pro děti. Osobně spíš doporučím příznivcům série pro starší mládež Mládí v hajzlu aneb Deník Nicka Twispa, kterého mi malý ukřivděný Gustík často připomíná. :)


knihomol007
28.05.2014 1 z 5

Tato kniha, je podle mého názoru pouhý pokus o zaujetí dítěte pro četbu, který bohužel nevyšel. A vulgarity v této knize mě odradili od čtení jakékoliv další knihy paní Claudine Desmerteau. Nedoporučuji.

jites
16.04.2014 2 z 5

Autorka to přirovnává k Mikulášovým patáliím, ale moc se jí to nepovedlo. V knize je pár vtipnějších situací ( návštěva u strýčka, oslava narozenin), ale jinak se většinou neděje nic a Gustík jen planě filozofuje.A za co jsem hodně srazila hvězdičky jsou sprostá slova. Kniha je pro děti od 9 let a tak mi slova jako ku..a a ha..l nepříjdou zrovna nejvhodnější.

Autorovy knížky

Claudine Desmarteau
francouzská, 1963
2014  40%Gustíkovy patálie

Kniha Gustíkovy patálie je v

Přečtených9x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x