Gustav Macoun : balada o soumraku

Gustav Macoun : balada o soumraku https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399428/mid_gustav-macoun-balada-o-soumraku-zmJ-399428.png 5 1 2

První a dosud jediná kniha o díle známého malíře Gustava Macouna, který byl žákem Aloise Kalvody a Antonína Slavíčka, představuje významnou část jeho krajinářské tvorby a také nezvěstné obrazy Českého Krumlova. Text se zabývá baladickými náladami sdělovanými na obrazech v impresionistickém tónu a přináší také zajímavé střípky vzpomínek z Macounova života, který zemřel bez potomků. Publikace je druhým svazkem edice Probuzené palety.... celý text

Přidat komentář

karel9045
28.09.2022

Spíše než o studii napsanou historikem umění, specializujícím se na českou krajinomalbu přelomu 19. a 20. století, jde o drobnou připomínku díla žáka Aloise Kalvody a Antonína Slavíčka. Dojem z knihy však kazí několik reprodukcí, které zcela zjevně nemají s Gustavem Macounem nic společného. Jde zřejmě o novodobé a nepříliš povedené padělky. Zvláště patrné je to na stránkách 86 a 87 (pohled přes Karlův most směrem ke Klášteru křižovníků), na stránce 69 Modrý potok, velmi podezřelé je i jezero na stránkách 66 a 67.

milamarus
21.07.2022 5 z 5

Hodně nebe, mraků, a pak stromy, pole, potok, slunce, chalupy, sníh, a tráva, břízy, obilí, nespočet vlčích máků… - zkrátka krajina domova, která „otevřená do prostoru vydechuje tiše a svobodně a zároveň přináší silnější citový prožitek. Podobná svěžímu probuzení, ….“ jak se píše v knize.
Nalákat Vás mohu i na Prahu, která je zde opakovaně zachycena (viz str. 23-30, 32-33, 86-87) a potvrzuji anotaci shora – město Český Krumlov, s Vltavou, zámkem a kostelem sv. Jošta je tu také. // Líbilo. Dávám maximální počet hvězdiček.

Knihu doporučuji.