Gregor Johann Mendel a strastiplný příběh genů

Gregor Johann Mendel a strastiplný příběh genů https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481952/bmid_gregor-johann-mendel-a-strastiplny--QpG-481952.jpg 5 11 4

Komiks Gregor Johann Mendel a strastiplný příběh genů je dosavadním tvůrčím vrcholem spisovatelky a ilustrátorky Lucie Seifertové. Kniha vypráví příběh geniálního zakladatele genetiky, kterého zná celý svět a je staven na roveň velikánům, jako byli Koperník, Newton, Darwin nebo Einstein. Kniha byla vydána k dvoustým narozeninám u nás trochu opomíjeného světově známého Moravana. Kniha je určena středoškolákům, je vhodná pro čtenáře od 12 let.... celý text

Přidat komentář

Atlantis
11.10.2022 4 z 5

Milý malý "komiks" na počest pana Mendela. Roztomilé obrázky, vtipné popisky. Jediným problémem je fakt, že kniha nedokáže zacílit na konkrétní cílovku. Zpracováním je určitě pro menší, ale jednotlivé (i když krátké) texty jsou rozhodně pro dospělé, často snad pro studenty vysoké školy. Ale jako materiál třeba pro referát, naprostý luxus.

gemi
27.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Krásně udělaná knížka a silný, inspirativní příběh. Kdo by si četl životopis Mendela ve formě x-set stránkové bichle? Já ne. Tady je to ale podáno stravitelnou, a navíc zábavnou formou. Celou knihu člověk pohodlně zhltne u odpolední kávy. No a jelikož nejde o detektivku, dovolím si děj malinko vyspoilovat. Kdo se chce nechat překvapit, ať dál nečte.

Na Mendelově životním příběhu je hrozně zajímavé, že to nebyl žádný "předurčený génius". Byl to obyčejný kluk z chudé rodiny, který trpěl úzkostmi, trémou a depresemi, se kterými byl také několikrát dlouhodobě hospitalizován, poprvé už jako teenager. To byl také jeden z důvodů, proč ani opakovaně nebyl schopen složit učitelské zkoušky, takže se musel živit jenom jako pomocný učitel. Kdyby byl ve svém snažení jenom malinko úspěšnější, prožil by život jako řadový (ale řádný) učitel na gymnáziu ve Znojmě a nikdo z nás by o něm nikdy neslyšel. Naštěstí ale úspěšný nebyl.

Druhým zásadním momentem byl vstup do kláštera, kam jej nepřivedla láska k Bohu, ale zcela přízemní pohnutky, které (ve třetí osobě) sám popsal takto: "...jsa nucen vstoupit do stavu, který by ho zbavil trpkých starostí o výživu...".

No a co náhoda nechtěla, v klášteře měli zahrádku, ve které se Johann začal z dlouhé chvíle vrtat...

Jeho objev, který dal základy genetice, byl v jeho době naprosto nepochopený. Byť si nakonec vybudoval docela slušné postavení, žádných oslavných fanfár za svůj objev se nedočkal, to přišlo až zhruba 20 let po jeho smrti. Škoda, dnes by měl Nobelovku jistou.

Mimochodem, jednou z validních tezí o Mendelově relativně brzkém skonu je, že jej umořily daně! Jak je to možné? Přečtěte si tu knížku, nebudete litovat.


hippiesak
15.08.2022 5 z 5

Parádní publikace o Mendelovi :) Chtěla ho moje dcera v 2. třídě, ale spíše je to pro děcka z druhého stupně. Jsou zde vtipné obrázky a vtipné dialogy + veškeré podstatní info, které se člověk potřebuje dozvědět v cca 2 hodinách. Za mě palec nahoru!

bagel
06.04.2022 5 z 5

Moc hezky zpracovaná kniha o ne tak známé české osobnosti, je možné ji dát dětem různého věku.