Corrigan

Corrigan https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429126/bmid_corrigan-ppH-429126.jpg 5 52 9

Gotham Central série

< 4. díl

Zemři, Robine, zemři! Znepokojující objev – občané Gothamu jsou v šoku z Robinova těla ležícího na ulici. Detektivové gothamské policie se musí pokusit vyřešit jeho záhadnou smrt a zároveň se vypořádat s nevyžádanou pomocí Robinových druhů ve zbrani, Batmanem a Teen Titans. Od otřesného zločinu ke kosmickému chaosu – ve vleku událostí Krize na nekonečném počtu Zemí se na scéně objevuje nejmocnější bytost vesmíru, Spectre. Stane se jeden ze synů a dcer Gothamu novým duchem pomsty? Život detektiva Renee Montoyové se rozpadá. Události popsané v této knize vedou k premiéře její vlastní komiksové řady v rámci události NEW 52. Posledním dílem řady Gotham Central oceněné četnými cenami vás provedou uznávaní spisovatelé Greg Rucka a Ed Brubaker, kterým zdatně sekundují výtvarníci Kano, Stefano Gaudiano a Steve Lieber.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

Corrigan , 2011


více info...

Přidat komentář

ludek.n
30.12.2023 4 z 5

Počtvrté a naposledy míříme do Gothamu k tamní speciální policejní jednotce, vyšetřující závažné zločiny. Napřed si střihnou případ zabité patnáctileté holky z ulice (Příroda), poté se zapotí při vraždách adolescentů, oblečených do kostýmu Robina (Mrtvý Robin), zúčastní se konce světa (Sunday Bloody Sunday) a vnitřní problémy mezi jednotlivými odděleními sboru vyeskalují až ve válku policajtů (Corrigan II). Scénáristé Ed Brubaker a Greg Rucka vymysleli pro tým kapitánky Sawyerové nové případy a vetkli jim do vínku všechno to, co z této série udělalo takový hit. Snad jen vesmírné kataklyzma Sunday Bloody Sunday trochu vybočilo z celkové atmosféry. Jeho makabrózní dějovou linku bych označil za nejslabší počin tohoto cyklu. Naopak závěrečný Corrigan II mě úplně rozsekal. Lepší finále jsem si snad ani neuměl představit a Gotham Central si ho bezpochyby zasloužil. Výtvarnou stránku si tentokrát vzali na starost Steve Lieber, Kano a Stefano Gaudiano. Všichni drží laťku zatraceně vysoko a jejich kresba je nanejvýš realistická. Podporuje záměry scénáristů a vytváří souzvuk bez rušivých vlivů (možná i díky upozadění všech superhrdinů a superpadouchů). Rozloučení s týmem z Gotham Central je stejně výborné, jako všechny předchozí díly.

Hadati
09.04.2021 5 z 5

Tato komiksová série si i nadále dokáže udržet stejnou kvalitu. Podle názvu je každému jasné, že se točí zejména kolem zkorumpovaného Corrigana, pracovníka policejních laboratoří, který je pro svůj osobní zisk ochotný udělat cokoliv. Proti němu pak stojí zejména policistka Montoyová, která začíná mít potíže udržet své chování v mezích zákona. Je tedy otázkou, zda vyhrají poctiví poldové nebo prohnilý Corrigan. A dá se brát za výhru, jestliže ve snaze dostat Corrigana, padnou do stejného bahna lží a podvodů jako on?


jarynek
09.11.2020 5 z 5

Jak už jsem psal u jedné z předchozích knih série - čím méně se v příběhu objevuje postav z Batmanova univerza a čím více je příběh civilnější, o to je lepší. A to plně platí i v tomto případě. Jeden sešit, v němž vystupuje Spectre je snad z celé série nejhorší a vůbec nezapadá do zbytku. Tam jsem otáčel palec hodně dolů a říkal jsem si, že Rucka prostě nedosahuje kvalit Brubakera. Úvod s Robinem (Robiny) nebyl špatný, ale žádná super pecka to také nebyla. Ale závěr byl výborný. Tak jsme naopak musel před Ruckou smeknout a v duchu se mu omluvit. To byl hodně silný závěr celé série. Jednotlivé hlavní charaktery nejsou černobílé a dokážou překvapit svým jednáním, ale jejich chování je naprosto uvěřitelné a obhajitelné. Dialogy jsou úsečné a trefné, noirové. Jen houšť takovýchto komiksů!

Kate18
29.09.2020 5 z 5

Oddělení MCU má pořád práce dost. Najdou mrtvé tělo Robina a musí zjistit, kdo to skutečně je. Na pomoc jim přijdou i Mladí titáni a Batman, ale stojí policie o jejich pomoc?

Po pár nějakém čase se Gotham ocitne v naprostém chaosu, protože se zde objeví Spectre, který vypustí smrtelné hříchy do celého města.

Nakonec se MCU snaží vypátrat krysu ve svých řadách, pátráni a hlavně prokazování viny není po předchozích událostech zrovna snadné a tak musí tajně pátrat.

Disease
29.06.2020 5 z 5

Grandiozní zakončení série, kvalitativně překonává druhou knihu. Jen Krvavá neděle mě moc nenadchla.

Ivan Kučera
09.06.2020 4 z 5

„Mám pro vás jedno slovo – Joker.“ Gotham Central síce nikdy nebola moja vyložene srdcová záležitosť, ale treba povedať, že ma rozhodne veľmi bavila a v rámci dospeláckych komiksových sérií (napr. Skalpy) patrí bez debaty k čistému, tvrdému nadpriemeru. Drsná, nekompromisná, realistická a temná, ale zároveň svojim spôsobom zábavná a chytľavá. No a koniec je presne taký, aký mal byť. Teda drsný, nekompromisný a realistický.

FireOfFilth
08.06.2020 4 z 5

Touto knihou se loučíme s touto skvělou detektivní sérií. Byla to velmi zábavné a zároveň vážné čtivo. Musím však říci, že poslední svazek mě nebavil tolik co předešlé. Nebyl tu žádný případ, nad kterým bych řekl WOW, až na poslední titulní Corrigan.
První dva případy takové docela solidní, ale nijak mě zvlášť nenadchli, hlavně ten o mrtvých Robinech.
Třetí část o konci světa byla dost zvláštní a narušila celkový civilně realistický nádech série.
Avšak finální Corrigan mi spravil chuť a bylo vidět jaký parchant tento policista je.
Hodnotím 75%

3DD!3
15.04.2020 5 z 5

Silný závěr ponuré kriminálky, která v posílením příběhu úplně přestala stavět na propojení s Batmanem. Pokud v něčem může překvapit tak je to v realistickém vyústění knihy. Neférovém, nečekaném a zdrcujícím bez tolik potřebné katarze. Fantastická je ovšem i odbočka k Travičce Ivy, která si došlápne na zkorumpovanou policii nebo vyšetřování vraždy Robina, kdy strážcům zákona rupnou nervy.

trudoš
27.03.2020 5 z 5

Perfektní finále perfektní řady. Ne že by si pánové Greg Rucka a Ed Brubaker nechali na závěr nějaké extra překvapení, ale dotáhli sérii právě do takového konce, aby po dočtení měl člověk chuť se z trudomyslnosti opít do němoty. Prostě kriminálka podle mého gusta, zbytečně se neohánějící moderními technologiemi nebo explicitní bestialitou. Gotham Central pracuje primárně s charakterními postavami a dialogy, které dávají vyniknout lidské podlosti, stejně jako výjimečnosti. Snad kromě sedmatřicátého sešitu si série navíc zachovává vnitřní samostatnost, kdy vůbec nepotřebujete znát, co se děje všude kolem v celém tom okostýmovaném DC vesmíru, protože Gothamští detektivové si bohatě vystačí s obyčejnou kriminální lúzou. A vzhledem k tomu, že i z nás si život občas krutě utahuje, nejsou ani jejich osudy ušetřeny osobních tragédií, kariérních pádů a vnitřní vyhořelosti. Ano, na konci slza ukápla, ale nemůžu říct, že kvůli citovému vydírání, ale pro reálné emoce, dokonale graficky zachycené.