Gloverův omyl

Gloverův omyl https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154014/gloveruv-omyl-154014.jpg 4 4 1

Druhý román mladého britského prozaika a básníka Nicka Lairda je brilantní sondou do psychiky outsidera, který je svědkem, cynickým glosátorem a ve finále sabotérem milostného vztahu rozvíjejícího se mezi jeho dvěma přáteli. Sám autor označuje román za příběh Othella nahlížený z perspektivy Jaga. Klasický motiv lásky, žárlivosti a intrik je však moderní nejen zasazením do současného Londýna, ale také nejednoznačností charakterů všech tří hlavních protagonistů. Do mysli „antihrdiny“ Davida dá autor čtenáři nahlédnout tak zblízka, že je obtížné veškeré jeho jednání později zcela jednoznačně odmítnout. Také oba milenci, naivní James i mírně afektovaná umělkyně Ruth, jsou podáni plasticky, s nadhledem i jistou ironií.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Glover’s Mistake , 2008


více info...

Přidat komentář

ladyfromskye
14.06.2013 4 z 5

Výtečně napsaná kniha, její úspornost, strohost, jasnost, téma i charakteristiky postav působí na čtenáře přímo depresivně a nutí ho přemýšlet nad tím, v jakém světě a mezi jakými lidmi to vlastně žije.
Jen se příliš neshoduji s názorem autora, že napsal "příběh Othella nahlížený z perspektivy Jaga". Možná jsou tam jisté tendence, ale to je podle mého názoru tak všechno. Příběh je spíše zobrazením dnešní společnosti, která je zde zbavena svého pozlátka vzornosti a příkladnosti.

Autorovy knížky

Nick Laird
britská, 1975
2011  75%Gloverův omyl

Kniha Gloverův omyl je v

Přečtených6x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x
Chci si koupit1x