Generace 89

Generace 89 https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425357/bmid_generace-89-JK9-425357.jpg 4 14 5

Události roku 1989 zásadně proměnily celou československou společnost a s ní i domácí komiks. Mladá autorská vlna dostala poprvé po mnoha letech příležitost svobodně vyprávět a kreslit příběhy, jejichž otištění bylo dříve nemyslitelné. Antologie Generace 89 přináší reprezentativní výběr z tvorby těchto scenáristů a výtvarníků, nabízí průřez dobově oblíbenými žánry a zároveň ukazuje, jakých vizuálních podob český a slovenský komiks na přelomu osmdesátých a devadesátých let nabýval. Kromě dodnes populárních příběhů představuje i ty, které z různých důvodů nebyly vydány až do konce nebo oficiálně vůbec nevyšly. Publikaci provází obsáhlý úvod objasňující dobové souvislosti.... celý text

Přidat komentář

ebbe_voe
29.11.2021 5 z 5

Tomáš Prokůpek vybral dobové lahůdky velmi svědomitě, publikace je tak ukázkou velmi svěží a nápadité tvorby.

Norri
28.11.2021 4 z 5

Kniha obsahuje příběhy, které jsou více či méně relikty své doby. Asi nejzábavnější je Bofova Sheila. Pobíhající polonahá prostitutka, kolem které umírají mafiáni, je prostě skvělá. Zajímavý a správně šílený je také Duryan Hyperman.
Celkově jsou v téhle sbírce povedené sci-fi povídky. Parádní, ale bohům žel krátký, je dänikenovský příběh Jana Gibka a úžasného Miroslava Schönberga. Zajímavě minimalistická je sci-fi povídka Ondřeje Neffa. No a závěrečné sci-fi Dračí let je 34 stránková paráda od Ladislava Kubice a Vladimíra Hanuše.
Čistě pro porovnání s jinými verzemi je zajímavé zpracování Conanovské povídky Dcera pána mrazu, která se zde jmenuje Návrat.
Knihu uvádí skvělá předmluva Tomáše Prokůpka, která tuhle sbírku zasazuje do kontextu doby.


bazyk21
02.08.2020 5 z 5

vzpomínka na mládí, na časopis Kometa, Aréna a Čtyřlístek, díky za to

azzies
31.01.2020 2 z 5

Některé příběhy stojí za přečtení (prohlídnutí) kvůli kresbě. Zbytek stačí prolistovat.

martinstefko
04.12.2019 4 z 5

Kniha "Generace 89" ukazuje, že jsme zde měli skvělé tvůrce - naštěstí někteří se stále drží a sem tam komiks ještě tvoří – ale především v oblasti kresby, co se týká scénářů, i v té době jsme tápali. Není divu, že si kreslíři často brali na pomoc povídky. Někdy to zafungovalo, někdy méně. Kniha "Generace 89" je skvělý editorský počin, který ukazuje, že rok 1989 byl zlomem pro český komiks, který tenkrát dokázal přijít se zajímavými kusy, stejně jako s těmi velmi slabými.