Gardedáma

Gardedáma https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397120/bmid_gardedama-4rv-397120.jpg 4 90 34

Pouhých pár let před tím, než se stane hvězdou němého filmu a ikonou své generace, opouští patnáctiletá Louisa Brooksová rodný Kansas, aby studovala na prestižní škole v New Yorku. Doprovází ji gardedáma, třicetiletá Cora Carlisleová – ani matka, ani přítelkyně, ale komplikovaná, tradicionalisticky smýšlející dáma, jež má své vlastní důvody, proč se vydat do New Yorku Dvě ženy, které nemají zdánlivě nic společného. Přesto je pětitýdenní cesta navždy spojí… a také změní. Brilantně napsaný příběh se odvíjí na pozadí bohaté a především bouřlivé historie dvacátých a třicátých let minulého století. Velká deprese, rychle se rozvíjející společnost, svět módy i filmu a živoucí, nikdy nespící New York jsou hlavními devizami tohoto strhujícího románu o ženách, které hledají své místo ve světě i samy sebe.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Chaperone , 2012


více info...

Sitting-Bull
Sitting-Bull
26.08.2023 3 z 5

Takové oddychové a přitom trochu inteligentnější čtení. Píši trochu, protože v některých okamžicích jsem si už přišla příliš "tahaná za fusekli". Celkově se ovšem kniha četla dobře, takový nějaký průměr.

karin4338
karin4338
21.05.2023 5 z 5

Velmi milo som prekvapena. Cora, Louise, zivot manzelov a parov v jednych najburlivejsich casoch nasej historie. Louise Brooks som nepoznala, takze dalsia historicka osobnost, ktora stoji za preskumanie.
Za mna super.


archivářka115
archivářka115
16.06.2022 5 z 5

Knížka se ni velmi líbila. Hezky se četla. Život Cory byl velmi barvitý. Myslela jsem, že Louisa ovlivní a změní život Cory, ale její život ovlivnil New York. Příběh Louisy mi připadal zbytečný.

mončičák42
mončičák42
08.05.2022 4 z 5

Nenápadná obálka knihy a velmi poutavé příběhy dvou žen, Cory a herečky němého filmu Louisy Brooksové, odehrávající se od konce 19. století v Americe a mapující bezmála 90 let. Kniha odkrývá otázky morálky, prohibice, homosexuality, sirotčinců, antikoncepce. Čtení mě bavilo od začátku do konce a tento skvělý počin autorky můžu jen doporučit.

Haduwig
Haduwig
21.11.2021 3 z 5

Zajímavý životní příběh silné ženy, který je zasazený do pro mě neokoukaného prostředí převážně amerického venkova na přelomu 19.a 20. století. Přiblížení dobových reálií a problémů bylo velmi zdařilé a čtivé. Bohužel Louisa mě nijak neoslovila a kdyby byl celý příběh jen o Coře, byla bych spokojená.

veronika4937
veronika4937
30.10.2021 5 z 5

Tak tahle knížka pro mě byla velké překvapení. Koupila jsem ji jen tak mimochodem a byla jsem překvapená, jak moc mě vtáhla do děje. Děj byl nepředvídatelný a po pozvolném začátku už jsem se nemohla odtrhnout.

KačkaNik
KačkaNik
04.09.2021 5 z 5

Výborné čtení. To co se rozjíždí jako společenský románek z dvacátých let dvacátého století se velmi rychle změní na velmi zajímavý mnohovrstevný román s téměř skandální zápletkou. Postavy jsou velmi živé a uvěřitelné. Krásné poselství knihy o tom, že ne vše je černobílé a za své štěstí je třeba opravdu bojovat. Ráda se budu ke knize vracet.

Noisette73
Noisette73
24.08.2021 5 z 5

Úžasná knížka, která rozhodně není lehký letní románek, je zde mnoho vážných témat.
Myra byla velice rozporuplná postava, tak i Louise i Cora, celý tento román na mě působí dost bezútěšným dojmem, ale byl napsaný velmi poutavě a já jsem se nemohla odtrhnout.

Matatokumpao
Matatokumpao
28.07.2021

Knihu jsem viděla vystavenou v knihovně a řekla jsem si, že potřebuji nějaké lehké letní čtení. Tím ale tahle kniha opravdu není. Ačkoli je to příběh odehrávající se během minulého století, je velice aktuální. Tato knížka není z těch, o kterých bych dokázala říct, že se mi ne/líbila. Zařadila bych ji do kvalitní současné literatury.

marli58
marli58
07.07.2021 3 z 5

Už jsem měla chuť knihu odložit... Dost mě ta namyšlená Louise štvala. Ale vydržela jsem a nakonec jsem se seznámila z velkou částí americké historie od konce 19. století až po 80. léta 20. století - prohibice, prudérnost, rasová nesnášenlivost, hrůza z prozrazení homosexuality a rozporuplné vnímání antikoncepce, válečné období a srovnávání života na malém městě a v New Yorku. A to celé zasazené do zajímavého životního příběhu Cory, dívenky ze sirotčince. Pěkné.

broskev28
broskev28
06.07.2021 4 z 5

Děkuju za pochvalné komentáře, díky kterým jsem si knihu ve slevách koupila.
V tomhle je databáze úžasná - čtenáři bez ohledu na skvělé knižní anotace napíší své dojmy a své postřehy, mnohdy kritické, ale to rozhodně není na škodu, právě naopak. Tady povedená obálka - česká práce, jestli jsem správně pochopila z tiráže - evokuje dobu, v níž román začíná, ale díky dlouhověkosti hrdinky překlene téměř celé století. Pro mě to byla velmi příjemná četba se spoustou "vedlejších" efektů. Velmi mě potěšily kapitoly z Cořina dětství, kdy byla chovankou Newyorského domova pro dívky bez přátel; s.54 zcela jasně informuje, jak mohly být děti, jejichž "rozvoz" po americkém Středozápadu zajišťovala Společnost na pomoc dětem, vnímány žadateli. A bylo příjemné uvědomit si, že určitě existovaly děti s Cořiným osudem. Maminka Kaufmannová musela být úžasný člověk a především skvělá máma.
Ale tím to zdaleka neskončilo a další Cořiny osudy a životní peripetie jsou rovněž velmi zajímavé a čtivé. Takže vřele doporučuju a přeju příjemnou četbu!

"Tohle můžou způsobit chvíle, které strávíte s mladými - je to velká odměna za všechno to trápení. Mladí umějí pochopitelně druhé rozčilovat a děsit, chovat se povýšeně a urážet a zasáhnout vás svými stále neohlazenými hranami. Ale taky vás dokážou táhnout vpřed, ač se jim bráníte, spíláte jim a snažíte se jim vytrhnout. Jenže oni vás dokážou přitáhnout přímo k oknu do budoucnosti, a dokonce vás jím prostrčit."

LahoferRose
LahoferRose
11.06.2021 5 z 5

Ze začátku jsem si myslela, že tu knihu jenom protrpím. Jazyk mi přišel dost krkolomný, děj utahaný a nevěděla jsem co si o příběhu myslet. To se ale překulilo ani nevím kdy a mě příběh velice zajímal. Od Cory jsem očekávala, že to bude stará panna (ač vdaná) a její rady ohledně morálky a správného chování budou jenom vtipné vsuvky. Jak jsem se mýlila! S každou stránkou byla Cora lidštější a skutečnější. Fandila jsem jí hrozně moc a to ve všem. Silná žena, která se konečně postavila sama za sebe a chtěla žít šťastně. Když je člověk šťastný, urovnává vztahy s těmi, na kterých mu záleží a netrápí se kvůli těm, na kterých ve skutečnosti nezáleží.

Příběh nám ukazuje bezmála 100 let americké historie. Prohibici, otázku antikoncepce, prudérnosti, změny morálky, kterou přinesla válka, homosexualitu, rasovou diskriminaci, otázku rodiny, rodičovství, přátelství, úspěchu, respektu i bolesti.

V kontrastu k nemastnému neslanému začátku jsem knihu prožívala a zanechala ve mne hodně pocitů. Ale musím říct, že těch příjemných.

Éru němých filmů mám ráda. O Louise Brooks jsem však nevěděla a určitě si o ní něco přečtu.

markej
markej
27.05.2021 5 z 5

Amerika 20. let minulého století, New York versus jižanské maloměsto. Cora je matkou dvou dospělých synů, o životě toho přesto moc neví. Vyrostla v sirotčinci, pak ji adoptovali bezdětní manželé a poté se velmi mladá vdala za váženého právníka. Její život se obrátí naruby, když se dostane do New Yorku, kde dělá gardedámu Louise, začínající talentované tanečnici. Román o tom, jak v každém věku můžete začít znovu, jak v sobě nalézt odvahu ke změně, jak nalézt štěstí a vnitřní sebejistotu a vyrovnanost. Tempo vyprávění je pomalejší, proto kniha potěší spíš trpělivější čtenáře. Mně se líbila moc...

adelkas
adelkas
08.05.2021 3 z 5

Krásný příběh o dvou ženách, jak dětství a laska rodiču může ovlivnit náš život. Příběh gardedamy ukazuje silný ženský charakter, co všechno jsme schopné udělat kvůli rodině a dětem. Buďme rádi za dnešní dobu, kde homosexualove mohou být šťasne a pary mohou díky kontracepci plánovat dětí.

Kaja1
Kaja1
29.01.2021 4 z 5

Pěkně napsaná kniha. Životní příběh ženy, na kterém je ukázána téměř stoletá historie Ameriky, co se týká názorů na antikoncepci, homosexualitu, svobodné matky, prohibici. Muselo být úžasné zažít atmosféru New Yorku na začátku 20. stol.

EvaApple
EvaApple
13.11.2020 3 z 5

Začátek dost nemastný-neslaný, pak to začlo být trochu zajímavější, ale stejně bych román zařadila do červené knihovny. Potřebovala jsem si odpočinout od množství thrillerů, co jsem v poslední době četla, tam to splnilo svůj účel.

irskádívka
irskádívka
25.10.2020

Knihu jsem brala do ruky velmi obezřetně, má prostřední hodnocení, komentáře nejsou nadšené. Ale! Ach! Byl to zajímavý příběh.
S každou kapitolou jsme se víc dozvídali o hlavní hrdince Coře a její svěřenkyni Luise.
Životy hlavních hrdinek vyprávějí osobní trápení, jak se vyrovnat s tím, co nám život nadělí, ale také ukazují, jaké postavení měly ženy v americe na počátku dvacátého století, jak těžce budovaly a získávaly postavení a jak bylo důležité je udržet a snadné ztratit.

DámaMáma
DámaMáma
11.10.2020 4 z 5

Na začátku jsem se nemohla úplně do knihy začíst, ale posléze se děj tak rozjel, že jsem se nemohla odtrhnout. Možná jen škoda konce, který nedával čtenáři příliš prostoru pro fantazii a příběh končí s životem hlavní hrdinky.
I tak tuto knihu doporučuji a jsem si jistá, že se k ní budu ještě dlouho v myšlenkách vracet.

zdenaR
zdenaR
10.09.2020 4 z 5

Klidné počtení, zajímavé tématem a popisem Ameriky začátkem minulého století.
Je až neuvěřitelné, nakolik se změnilo postavení žen za tu dobu. Jen mám někdy pocit, že nyní už díky Americe padáme do opačného extrému.

Artep25
Artep25
19.08.2020 4 z 5

Moc jsem od knihy nečekala ,ale líbila se mi .Cora a její život mně bavil víc než život Luisy .Ta tam podle mně ani nemusela být .

Štítky knihy

historické romány

Autorovy knížky

Laura Moriarty
americká, 1970
2019  78%Gardedáma

Kniha Gardedáma je v

Právě čtených1x
Přečtených137x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených12x
Knihotéce149x
Chystám se číst77x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x