Přes moře sluncí

Přes moře sluncí https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45388/bmid_pres-more-slunci-tSQ-45388.jpg 4 11 3

Galactic Center série

< 2. díl

Roku 2021 zachytila rozsáhlá rádiová síť na odvrácené straně Měsíce signál umělého původu, jehož zdrojem byla nepříliš jasná červená hvězda vzdálená 8,1 světelných let. Roku 2029 vypustilo lidstvo k této hvězdě sondu, která potvrdila existenci planety pozemského typu. A tak se tři velmoci spojily a přepracovaly projekt kolonie v libračním bodě na první mezihvězdnou loď. Ta se ke hvězdě, nyní pojmenované Ra, vypravila s jediným úkolem: najít civilizaci, která vyslala sondu nalezenou na Měsíci. Na Zemi se mezitím situace prudce zhoršuje. Pozemské oceány jsou zamořeny agresivními mimozemskými živočichy, jimž se brzy podaří vyhubit původní faunu a díky útokům na veškerá plavidla ochromit světovou ekonomiku. Kdo a proč nasadil tyto tvory do oceánů? Proč všechny planety, na nichž by mohl vzniknout život, jsou kýmsi hlídány? Kdo jsou Hlídači?Je možné, aby existovaly neorganické civilizace?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Straky na vrbě
Originální název:

Across the Sea of Suns , 1984


více info...

Přidat komentář

ludek.n
05.08.2019 4 z 5

Spojovacím článkem série Galactic Center Gregory Benforda jsou astronaut Nigel Walmsley a elektroinženýrka Nikka Amajhiová. Od jejich dobrodružství V oceánu noci uběhlo 37 let a oni se znovu vydávají vstříc hvězdám. Oproti jedničce má Přes moře sluncí dvě paralelní linie. V jedné sledujeme posádku Lanceru, zkoumající vesmír, zatímco v druhé zůstáváme na Zemi, kde se rozhořel boj mezi lidmi a agresivními mimozemskými živočichy, zamořujícími oceány. Obě linie jsou dostatečně atraktivní a nosné, aby udržely čtenářův zájem od první do poslední stránky. Dokonce bych řekl, že jsou mnohem poutavější a sevřenější, než příběhy, které nám servíroval předchozí díl. Nicméně opět trpí stejným neduhem, s nímž jsem se potýkal už V oceánu noci: skvělá zápletka a mizerné rozuzlení. Benford místo aby rozvíjel nahozené motivy do šíře a hloubky a dal jim rámec, který bychom mohli zkoumat a objevovat, raději od něj uteče k novému nápadu a nechá nás stát s hubou otevřenou v polovině cesty. Když k tomu připočteme hodně otevřené a filozofující finále (Přes moře sluncí je teprve druhou knihou šestidílné ságy, jejíž zbylé čtyři díly už v Česku bohužel nebyly vydány) je jasné, že se na konci člověk cítí lehounce frustrován a neuspokojen.

Franc
26.08.2017 1 z 5

Nemohu si pomoci, ale tato kniha mi vůbec nesedla. Výsledné hodnocení tedy nebude odrážet její kvality, ale mé pocity z čteného. A ty jsou velice rozporuplné. Ústřední téma by bylo zajímavé, ale způsob, jakým se ho autor zhostil a převedl na stránky knih, byl pro mě téměř nestravitelný. Kniha působila velice zmateně, v některý pasážích až chaoticky. To zásadnější se ztrácelo ve změti "akčních scén" a "nestandartně pojatém způsobu komunikace hrdinů". Ruku ruku s rostoucí rozpačitostí z čteného přicházela i ztráta koncentrace, která výsledný negativní dojem umocňovala.

Posledním pověstným hřebíčkem do rakve byl potom hlavní hrdina. Již dlouho jsem se nesetkal s postavou, která by mně tak nesedla. Asi je správné, když ve Vás osoby ze stránek knih vyvolávají nějaké emoce, ale v tomto případě to bylo spíše ke škodě než k užitku.

Výslednou jednu hvězdu dávám za námět. Jak jsem uvedl výše, byl by určitě zajímavý. Jenom v tomto způsobu podání já ho prostě nestrávím.


petka-2007
17.11.2015 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a za mne spokojenost. Kniha mě bavila, zajímavá, čtivá...

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Gregory Albert Benford
americká, 1941
2002  55%Ohrožení Nadace
1999  78%Proti pádu noci / Po pádu noci
2002  66%V oceánu noci
2003  71%Přes moře sluncí
1999  40%Suchá, chladná kolébka