Fulcanelliho tajemství

Fulcanelliho tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265812/mid_fulcanelliho-tajemstvi-yyv-265812.jpg 4 15 5

Již téměř jedno století se badatelé a historici snaží rozluštit, kdo se skrývá pod tímto záhadným pseudonymem? Kdo byl Fulcanelli, alchymista a autor knih Tajemství katedrál a Příbytky filosofů? Vyšetřování vraždy v kostele a podivného úmrtí zasvěcence vrhne detektiva Ari Mackenzieho do esoterických tajemství minulého století. Dokáže rozluštit zapeklité vztahy mezi zasvěcenci do tajných nauk? Bývalý velitel tajných služeb se nechá zatáhnout do neznámého prostředí mnohem víc, než by si přál. Vyřešit nejen vraždy, ale i rozplést vztahy mezi zasvěcenci ovšem něco stojí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Le mystère Fulcanelli , 2013


více info...

Přidat komentář

Eicherik
11.04.2021 5 z 5

Moc pěkná knížka. Jedna ze dvou zatím nejlepších, přečtených tohoto roku. V románu se snoubí pátrání po pachateli několika vražd s pátráním po Fulcanelliho identitě. Kniha má atmosféru, sympatické hlavní hrdiny a je velmi napínavá. Mohla by být zajímavá pro čtenáře, kterým se líbil Dumasův klub a nebo Pražský hřbitov. Na závěr zbývá jen pochválit pěknou obálku.
Citát: Asi pošťák, co zase přináší nějakou starou knihu pro jejího manžela, objednanou kdesi v obskurním knihkupectví. Starou mrtvou knihu, zažloutlou, která rozmnoží hromadu dalších mrtvých knih, za nimiž se schovává ta neviditelná bytost, která už na ni ani nepohlédne, jak je den dlouhý. Přála by si, aby chcípnul, zavalený těmi svými knihami.

ladyxx
29.07.2020 5 z 5

Na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá, četla jsem kdysi od autora trilogii Moira, která je cílená na mládež, a chtěla jsem zjistit, jak si Henri poradí s příběhem pro dospělé čtenáře. Vybrala jsem ji namátkou podle zajímavého názvu, a nebyla ani chvíli zklamaná.

Příběh se točí okolo záhadného francouzského alchymisty, který měl žít v 19.-20. století. Existence jeho domnělého zápisníku, který skrývá stopy k skrytému postelství, vyvolá řetězec brutálních vražd, protože některé osoby chtějí získat toto tajemství a nezastaví se při tom před ničím. Většina děje se odehrává v Paříži, čtenář však s postavami pocestuje i do španělské Sevilly, na francouzské venkovské sídlo i na britský ostrov. Na konci se čtenář dozví, kdo stojí v pozadí všeho, co je oním skrytým poselstvím, i kdo byl Fulcanelli. Neměl by ale zapomínat na to, že to není vědecká práce, ale román, a důkazy alchymistovy skutečné identity nejsou. V knize je velmi mnoho historických dat a skutečných postav, jde vidět, že se autor výzkumu pečlivě věnoval. Knihu ocení nejen znalci Fulcanelliho, ale všichni, kdo mají rádi záhady a chtějí se dozvědět něco nového.


Eldar80
21.12.2019 4 z 5

Pokud nevíte, kdo to byl Fulcanelli, tak si z mého hodnocení odeberte jednu hvězdu. Kniha je určená hlavně pro ty, kdo se zajímají o západní esoteriku. Ústředním tématem je odhalení pravé totožnosti legendárního alchymisty.
Jako detektivka či napínavý příběh je to slabší. Vše je totiž podřízeno historickým skutečnostem z alchymistického prostředí začátku 20. století. Celá zápletka kolem Fulcanelliho je totiž reálná. Dvě slavné knihy, které údajně napsal existují a vyšly i v češtině v nakladatelství Trigon.
V knize je mnoho historických údajů a zmiňuje se spousta osobností francouzské okultní scény přelomu 19. a 20. století. Ocení to tak jen ti, které identita Fulcanelliho skutečně zajímá. Jestli je vám to fuk, tak to nemá smysl číst.
Je to pro velmi úzký okruh čtenářů. Musíte umět ocenit pátrání, kdo Fulcanelli vlastně byl. Právě historické vsuvky jsou perfektní. Musím taky varovat, že alchymie jako taková či nějaké duchovno se v knize neřeší. A že většina zmíněných historických osobností je u nás neznámá.
Příběh je docela milý a podivínské hlavní postavy se naštěstí neprotiví. Pak už následují mínusy. Jedná se o třetí díl série s Arim Mackenzie. Je sice úžasné, že se podařilo najít věrohodnou osobu, ale důkaz logicky chybí. Ukazuje se, že totožnost Fulcanelliho pravděpodobně zůstane tajemstvím navždy.
Internetové stránky zmíněné v předmluvě neexistují a ani na stránkách autora nic není. To je podle mě ohromná škoda. Aspoň nějaké shrnutí všech historických dat někde být mohlo. Mě se to líbilo, ale patřím mezi cílové čtenáře. Jen je škoda, že veškerá aktivita kolem dalšího pátrání vyšuměla do prázdna. 80%

Sklenička
26.06.2018 4 z 5

Investigativní thriller, ve kterém se mísí fakta s fikcí. Stoletá záhada okolo Fulcanelliho totožnosti, ztracený sešitek s údajným Fulcanelliho rukopisem a série vražd členů tajného spolku. Fajn oddechovka, jen mě irituje do očí bijící product placement ohledně zápisníku jisté značky a pravopisné chyby.

kh123
29.01.2017 2 z 5

Trochu zklamání, příběh se táhne, je plný rozvláčných údajů a závěr to nevylepšil :-(