Freudovská mystika

Freudovská mystika https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173817/freudovska-mystika-173817.jpg 4 6 2

Název knihy Samuela Slippa odkazuje na název slavného feministického díla Betty Friedanové (The Feminine Mystique). Autor se zabývá především Freudovým názorem na ženy, který, jak je dnes již všeobecně známo, byl v mnoha ohledech přinejmenším zkreslený, a klade otázku, proč se jeden z nejvýznačnějších myslitelů 20. století tak zásadně mýlil.Slipp se velmi důkladně věnuje rozboru Freudova dětství a rodinných poměrů a nachází momenty, které ostatní Freudovi životopisci (a Freud sám) přehlíželi především zcela nevyřešený vztah k matce a sestrám. Upozorňuje, jak tyto rané vztahy výrazně ovlivnily Freudův vztah k manželce a její sestře, ale i k dceři Anně. Na základě tohoto rozboru rodinné dynamiky Slipp rozkrývá Freudovu teorii psychologie žen a její slabiny. To je přes určitou spekulativnost nesporně zajímavá, místy až napínavá četba, k doporučení pro překlad do češtiny to však nestačí.Slippova kniha však zároveň přináší věcný, nezaujatý, výstižný a srozumitelný rozbor širších souvislostí vývoj společenských a náboženských názorů na ženy, srovnání jungovské a freudovské psychologie a jejich pohledu na ženy, otázku projektivní identifikace a misogynie, misogynie a židovství, přehodnocení pohledu na ženy v psychoanalýze, vývoj feministického myšlení atd. Právě díky tomuto širšímu záběru, který se dotýká i té nejožehavější problematiky, ale nikdy nesklouzává k senzačnosti či předpojatým závěrům, by kniha v českém překladu mohla zaujmout nejen psychoanalytiky a feministicky smýšlející ženy, ale i další odborníky a studenty a díky jednoduchému a srozumitelnému stylu i laiky.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Triton
Originální název:

Freudian mystique , 2007


více info...

Přidat komentář

hu_87
21.09.2021 5 z 5

Jak je známo, Freud svoje teorie zakládal převážně na svých osobních interesích, ale také jeho nevyřešeným vztahem k matce a tudíž k ostatním ženám.
Freud správně podotknul, když jednoho dne pravil, že ženská psychologie je z jeho teorií asi nejslabším článkem (myšleno z hlediska zpracování).
Obsáhlé, historické, ale velmi aktuální téma ženské psychologie z pohledu psychoanalýzy (a nejen ní), zahrnujíc také názory některých Freudových oponentů, ale nezapomínajíc zároveň na kulturní aspekt (třeba bohyně Matka a strach z ní, antropomorfizace božstev, proměny v čase apod.).

bee88maja
25.09.2018 3 z 5

Freud, feminismus, mystika. Patriarchát nebo matriarchát? Falus nebo lůno? Život nebo smrt? Čeho se víc bojíme? Mužů nebo žen? Buďme tak nějak vyrovnaně kompatibilní, vyrovnaně ochotní přijmout emoce i potřeby toho druhého bez odsudku, či strachu z pohlavnosti. Doby, kdy Nietzsche a široká veřejnost považovali ženu za majetek, jsou snad za námi....V čem se Freud pletl? A v čem měl pravdu?


Autorovy knížky

Samuel Slipp
americká, 1924
2010  73%Freudovská mystika