Franz Kafka a panenka cestovatelka

Franz Kafka a panenka cestovatelka https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78955/franz-kafka-a-panenk-78955.jpg 4 5 2

Jednou Franz Kafka procházel berlínským parkem a potkal plačící holčičku. Byla nešťastná, protože ztratila panenku. „Neztratila se,“ řekl spisovatel holčičce Elsi, aby ji utěšil. „Panenka odcestovala a nechala u mě dopis. Já jsem totiž pošťákem pro panenky...“ ... „Ale já ještě neumím moc dobře číst.“ „No právě,“ využil situace. „To se stává poměrně často. Holčičky dostanou dopis, nedokážou si ho přečíst, takže jim ho přečtu já, pěkně nahlas. Proto existují pošťáci pro panenky. Je to moc důležitá práce.“ Konečně se mu podařilo Elsin pláč nadobro zastavit...... celý text

Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Kafka y la muneca viajera , 2006


více info...

Přidat komentář

milamarus
20.05.2022 5 z 5

Velmi pěkná knížka. Děkuji Osice za Váš komentář. Dávám plný počet hvězdiček a přidávám štítek. // Obsah dopisů je opravdu jen naznačený, nedořečený, lecjaké cestovatelské dobrodružství panenky Brigity zůstává tajemstvím, ovšem je toho spousta, co se z dopisů dozvíte, co na lavičce prozradí Elsi samotný Kafka,… zkrátka je to takové čtení mezi řádky, a myslím, že jejich vzájemná konfrontace, resp. souznění a radost z každodenního setkávání a povídání si je zřejmá. Významně zpečetěná. Poslední dopis mě dojal. // Chválím.

-------------------------------
ÚRYVEK:
Rozhodl se. V životě zkrátka často není na vybranou. Ona určovala, co bude dál. Takže udělal první krok směrem k holčičce, sundal si klobouk, aby nevypadal tak vážně, a vyloudil na tváři svůj nejlepší úsměv.
I tak nejspíš vypadal, jako by ho bolely zuby, ale s tím se nedalo nic dělat a nebylo to důležité.
Franz Kafka přistoupil k holčičce.

Osice
08.02.2022 3 z 5

Na tuhle knížku jsem byla hodně zvědavá. Franz Kafka mě přitahuje… Avšak tak dlouho jsem otálela s nákupem, až už knihu nešlo sehnat. Mám ji sice staženou ve španělském originále, jenže španělsky neumím natolik dobře, abych si ji byla schopná přečíst:-D Nakonec se na mě štěstí usmálo a jeden český exemplář jsem objevila:-)

Ze začátku se mi líbila. Franz Kafka se prochází parkem a uslyší plačící holčičku. Dá se s ní do řeči a postupně zjišťuje, že je holčička smutná, protože ztratila panenku. Aby dívenku ukonejšil, tak si vymyslí, že je pošťák pro panenky a panenka mu pro ni poslala psaní. Pěkně se do toho zamotal a teď musí nějaké uvěřitelné psaní sesmolit. O panenkách ani o malých holčičkách nemá ani páru, tak poprosí sousedku, aby mu ukázala dceřinu panenku… Franzovi myšlenkové pochody mě několikrát rozesmály a jeho prohlídka panenky byla skvělá:-) Ale pak došlo na dopisy, na které jsem byla nejvíc zvědavá, a přišlo velké zklamání. Styl dopisů mi prostě ke Kafkovi neseděl. Kafka, kterého ráda čtu a který ví, jak popsat detail, přicházel se strohým popisem míst, která panenka navštívila. Navíc ty dopisy ani nebyly celé. A to mě zklamalo.

Do knihy je zakomponována i postava Dory Diamantové, poslední Kafkovy partnerky. Je super, že chtěl autor ukázat slavného spisovatele i z jiné stránky. Kafka zřejmě skutečně svědomitě vymýšlel po 3 týdny dopisy pro holčičku, která ztratila svou panenku. I když není jisté, jaké měla tato zvláštní berlínská příhoda zakončení, má Franz Kafka můj obdiv...


Štítky knihy

Franz Kafka, 1883-1924

Autorovy další knížky

Jordi Sierra i Fabra
španělská, 1947
2010  81%Holky jako nitky
2011  84%Franz Kafka a panenka cestovatelka

Kniha Franz Kafka a panenka cestovatelka je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce6x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x