Fotograf ztracených

Fotograf ztracených https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472713/bmid_fotograf-ztracenych-GWD-472713.png 3 11 6

Dokud nebudou znát jeho osud, nemohou rozhodnout o tom svém. Edie se smířila s tím, že se její manžel z války už nevrátí. Když ale obdrží záhadnou fotografii, na které je Francis v civilním oblečení a vypadá starší, napadne ji, že možná přežil. A tak začne pátrat. Harry nevěří, že je jeho bratr naživu. Viděl přece, jak ho střelili do hrudi. Přesto ale Francise hledá, zatímco fotí hroby padlých pro truchlící rodiny. Jak Edie a Harry odkrývají pravdu, pronásleduje je nejen minulost, ale i to, co cítí – vůči Francisovi i vůči sobě navzájem.... celý text

Literatura světová Romány Historie
Vydáno: ekniha , Domino
Originální název:

The Photographer of the Lost , 2019


více info...

Přidat komentář

Fanda74
20.07.2022 3 z 5

Já jsem úplně nadšený nebyl, i když téma je velmi zajímavé a pro mě v podstatě neznámé - vlastně jsem nikdy neslyšel o lidech, kteří po válce hledají hroby padlých, aby se pozůstalí mohli "nějakým způsobem ukončit své očekávání... ". Místy jsem se ztrácel.

orinka3
28.06.2022 4 z 5

Hodně náročné čtení. Je to psychologický román, který se odehrává ve dvou rovinách. Za války a po ní. Před vypuknutím 1. světové války žijí tři bratři a jejich maminka jako jedna rodina, s manželkou jednoho z nich. Pak ty tři muže válka odvede a po ní už je všechno jinak. Jeden padne, druhý je nezvěstný a třetí po něm pátrá. Spolu s jeho manželkou Edií, která po obdržení pohlednice s Francisovým podpisem nechce uvěřit v jeho smrt. Další postava je Rachel, která také svého manžela hledá. Harry si vydělává fotografováním hřbitovů a hrobů na základě objednávek pozůstalých, kteří se nemůžou tak daleko vydat a potřebují hmatatelný důkaz, že syn skutečně v té válce padl a má hrob. Střídají se kapitoly z roků války, kdy si můžeme představit hrůzu bojů v bahně, v zákopech, všudepřítomná zkáza a smrt. Po válce Harry, Edie i Rachel cestují po Francii a sledují stopy těch, se kterými by se rádi setkali. Celá kniha je vlastně popisem dojmů a pocitů, flashbacků - asi i proto je to tak složité. Přesto je to kniha výjimečná, zatím jsem nikde podobné téma neviděla.


Potvurka735
27.08.2021 1 z 5

já to teda nedočtu. Už se s knihou morduji týden a pořád je to dokola. Nic zajímavého z války a ani příběh není o ničem. Pořád jen někam hrdina a hrdinka jezdí vlakem. Za mě tedy za přečtení nestojí.

Adush
18.08.2021 4 z 5

Zajímavé čtení, zážitky z války, i fotografování hrobů, ale příběh byl docela zdlouhavý.

jarmila7388
06.08.2021 3 z 5

Kniha se čte dobře je moc zamotana.Myslela jsem,źe tam bude v obsahu vîc toho jak bojovali v těch zakopech.Koho zajímá jako to vypadalo ty místa kudy procházeli.Potom jak lidi se snažili ty mesta obyvat.

7Clary7
28.07.2021 3 z 5

Velmi mě zajímalo, jak bude téma zpracované. Od současných spisovatelů není knih z 1.sv. války moc. No, čekala jsem mnohem víc, už i proto, že spisovatelka vystudovala historii.
Nechci psát detailně, abych neprozradila obsah. Hlavní hrdinové vzdychají pořád kolem dokola na 380 stranách. Ne z válečných útrap, ale z nešťastné lásky. Teprve posledních 30 stran má trochu dynamiku. Začátek - pomalý rozjezd, to bych tolerovala, ale těch prostředních 300 stran už bylo nudně vleklých. O realitě války celkem nic.