Bestie na Moonshae

Bestie na Moonshae https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92125/bestie-na-moonshae-92125.jpg 3 29 4

Na straně Zla: nelítostná armáda obřích firbolgů, příšerní Krvaví jezdci a pekelné ztělesnění Bestie, úděsný Kazgoroth. Na straně Dobra: podivná aliance půlčíků a trpaslíků, bardů a druidů, sester rytířů a mocných dětí bohyně Zeměmatky - Jednorožec, Leviatana a Smečky. Jen Tristan Kendrick, uchazeč o dědictví Velkých rytířů, je schopen sjednotit rozmanitá plemena a bytosti obývající Moonshaeské ostrovy a zastavit šířící se temnotu... O tom všem je strhující první díl trilogie Moonshae, odehrávající se ve světě Forgotten Realms.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Darkwalker on Moonshae , 1987


více info...

Přidat komentář

Amolein
16.01.2022 5 z 5

Skvěle odvyprávěné fantasy dobrodružství. Na ostrovech Moonshae ve světě Forgotten Realms se odehrává klasický boj dobra se zlem. Ztělesnění bestie Kazgoroth chce svrhnout Bohyni a uvrhnout celé ostrovy do temnoty. Tomu se snaží zabránit Tristan Kendrick se svými přáteli. Čeká ho nelehký úkol, přesvědčit ostatní, že se blíží nebezpečí, a sjednotit lidi, půlčíky, druidy a další v boji proti bestii.

Ano, příběh je sice klišé a postavy černobílé, ale způsob podání je opravdu strhující. Kniha vás okamžitě vtáhne a vy budete s napětím sledovat kroky hrdinů a s obavami kroky zlé bestie.

Gordonlord
20.06.2017 2 z 5

Tuhle knihu jsem poprvé četl před dlouhými šestnácti, možná sedmnácti lety. Od té doby si z ní pamatuji tři věci :
1) Hlavní hrdina a jeho kamarádi se potulují po nějaké cirkusové jarmareční slavnosti a snaží se nabalit nějakou holku
2) Rytířky na koních se projíždějí po nějakých bažinách
3) To, jak jsem celou knihu jen a jen čekal na závěrečný souboj s Kazgorothem.

...No, a dnes - bezprostředně po jejím druhém přečtení, jsou tohle stále ty jediné zážitky, které si z knihy pamatuji.

Celý příběh je asi takový, jako když s kamarády hrajete Dračí doupě. Dobro je tu dobré, zlo je tu zlé, hrdinové jsou neohrožení, odvážní a smělí, boje jsou rozjuchaně epické a veselé, příběh je naprosto lineární, dobro zvítězí nad zlem, hrdinové s pomocí prostých občanů, vyhecovaných bodrou řečí hlavního reka příběhu - Tristana - směle přemůžou hordy seveřanů, kteří napadli jejich zemi a ústřední družina dobrodruhů v poslední části knihy pronásleduje mocnou bestii Kazgorotha a poté ho prostě sejmou a konec. Tralala.

Ovšem při pohledu na mé hodnocení nečekejte, že je kniha na houby. Je to prostě jen lineární, předvídatelné, klasické fantasy s klasickými hrdiny, klasickými zápletkami a celé je to tak klasicky klasické, až mě to ani moc nebavilo číst. Ale jako velký fanoušek světa Forgotten Realms tuhle novelu považuji za solidní začátek knižních sérií z tohoto světa. Kde by se na světě také později mohla vzít nějaká originalita, neotřelost a novátorství, kdyby nebylo absolutní šablonovité, ale pořád ještě hezké klasiky ? :-)


Janičta
21.11.2013 3 z 5

Nebylo to špatné, jen mi to přišlo trochu zdlouhavé. Jsem zvědavá na další díl.

steppen-wolf
23.03.2013 2 z 5

No co? V pubertě se mi to líbilo:)

Autorovy další knížky

Douglas Niles
americká, 1954
1995  63%Bestie na Moonshae
1996  70%Železný helm
1995  68%Temná studna
1997  68%Opeřený drak
1995  66%Černí čarodějové