Flow - Psychológia optimálneho prežívania

Flow - Psychológia optimálneho prežívania https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393431/bmid_flow-psychologia-optimalneho-preziv-Txu-393431.jpg 4 62 62

Kniha FLOW – psychológia optimálneho prežívania od renomovaného amerického psychológa maďarského pôvodu Mihalyiho Csikszentmihalyiho prináša veľmi podnetné závery pre hľadanie osobného šťastia. Pojednáva o psychologickom stave, zvanom flow. Ide o duševný stav, pri ktorom je človek počas vykonávania nejakej činnosti úplne ponorený do pocitov úplnej sústredenosti, nadšenia a úspechu. Znamením flow je pocit spontánnej radosti, nadšenia pri vykonávanej činnosti. Flow sa však opisuje aj ako hlboké sústredenie výlučne na vykonávanú činnosť; nie na seba, ani na svoje emócie. Ide o chvíľu, kedy sú ľudia natoľko ponorení do určitej činnosti, že sa im nič iné nezdá dôležité. Táto chvíľa má najzásadnejší význam z hľadiska prežívania osobného šťastia. Keď žijeme v prítomnom okamihu, žijeme tu a teraz, žijeme svoj život.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Citadella (SK)
Originální název:

Flow (The psychology of optimal experience) , 1990


více info...

Přidat komentář

Sylvanas
02.09.2020 3 z 5

Myšlenka dobrá, ale knížka jako taková mi přišla až moc zdlouhavá.

lidunka1
27.07.2020 4 z 5

Zajímavá


katerina0822
23.11.2018 3 z 5

Název knihy mě velice zaujal, ale často odborné výrazy mi přišly nesrozumitelné. Knihu hodnotím kladně, protože stav Flow má opravdu něco do sebe. A sám autor je velice inteligentní, ale občas mi to přišlo nezáživné.

Petrush
06.11.2018 3 z 5

Autor se často opakoval a některé kapitoly mi v knize přišly zbytečné, protože k hlavnímu tématu podle mého názoru nic nepřinášely. Ač se kniha snaží být vědecká a odvolává se na řadu příkladů a studií, pro mě to byl prostě názor a místy víc filosofie než psychologie. Lze najít knížky, které štěstí staví na jiných pilířích a rovněž přesvědčivě argumentují.
I přes tuto negativní kritiku ale musím říct, že mi kniha něco přinesla. Sem tam se objevila myšlenka, která mě zaujala a oslovila.

vlkcz
25.10.2018 3 z 5

Zdá se mi, že je na knize místy znát, že je už téměř 30 let stará, což u literatury tohoto žánru může být docela problém. Ale jako základní vhled do tématu dobré.
Každopádně je lepší flow žít, než o něm číst.

MonikaDominika
15.04.2018 4 z 5

Nadchnul mě Seligman, tak jsem zatoužila číst nějakého jiného spoluzakladatele pozitivní psychologie. A zklamalo mě to.
Zatímco Seligman je profesionální a vědecký, Csikszentmihalyi zabředává příliš mnoho do filozofična a já s ním v zásadních bodech, ze kterých vychází, opravdu nemohu souhlasit (např. jeho ostrá kritika náboženství - přitom to s vědeckým výzkumem štěstí nemá nic společného).

InesRodriguez
10.02.2018 5 z 5

Tato knížka je klenotem v kupě kamínků a kamenů - knih, ve kterých najdete "zaručený návod na šťastný život" a kterých se za poslední dobu vyrojilo tolik, že se v nich člověk přestává orientovat a jejich kvalita je někdy opravdu nízká.
Možná je to tím, že autor se v této knize nesnaží za každnou cenu hledat univerzální návod na štěstí, ale vychází z několika desítek let výzkumu, vychází ze stovek příběhů opravdových lidí, kteří bez ohledu na to, co v životě zakusili, prožili krásný a hodnotný život v harmonii. Autor se čtenáři pokouší přiblížit, co je klíčem k takovému životu.

Jonny
19.03.2014 5 z 5

Hodnotná knížka. Odbornou problematiku podává čtivě a přehledně. Některé věci mi připadají hodné polemizování, ale celkově myslím, že mi knížka otevřela obzory.

Autorovy další knížky

Mihaly Csikszentmihalyi
maďarská, 1934 - 2021
1996  86%O štěstí a smyslu života
2017  72%Flow a práce
2015  100%Flow: O štěstí a smyslu