Figury na válečné šachovnici

Figury na válečné šachovnici https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/327843/figury-na-valecne-sachovnici-tqn-327843.jpg 3 1 1

Tato kniha přináší 25 portrétů mužů, kteří ovlivnili konečný výsledek šest let trvající partie, v níž se hrálo nejen o miliony lidských životů, ale i o uspořádání světa na mnoho dalších desetiletí. Texty byly původně uveřejněné na stránkách Mladé fronty Dnes v seriálu: Důležité figury na válečné šachovnici.

Přidat komentář

milamarus
09.01.2017 3 z 5

Vskutku nespravedlivá kniha, která vám letmo připomene některé - zde abecedně seřazené - postavy 2. světové války. Z českých řad tam jsou tři zástupci. Prvním je Emil Hácha, jehož profil nastínil na 4,5 stránkách Jan Jandourek. Druhé místo patří Františku Moravcovi (potažmo zpravodajské službě) z pera Karla Pacnera. No a posledním je „navždy obklíčený“ Ludvík Svoboda. Medailon o něm napsal Vladimír Kučera.

Dávám tři hvězdičky, neboť jsem stále trochu rozčilená z výběru osob, a mám velikou chuť napsat, která jiná jména mě teď napadají. Nechám si ji však zajít… Kdybych psala referát nebo seminárku, byla by tahle publikace dobrou inspirací. A pevně věřím, že stránky patřící hraběti Clausi von Stauffenberg by mě jistě doslova uhranuly. :-) Nejvyšší čas vrátit se k obsáhlejší knize J. Hernándeze….