Figarův rozvod

Figarův rozvod https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158914/bmid_figaruv-rozvod-faf-158914.jpg 4 12 2

Ve své hře Ödon von Horváth domýšlí a rozehrává osudy hrdinů Beaumarchaisovy Figarovy svatby. Zasazuje je ovšem do své současnosti – stejně bouřlivé jako předrevoluční Francie, avšak poněkud krutější a syrovější.

Vydáno: , Dilia
Originální název:

Figaro lässt sich scheiden , 1936


více info...

Přidat komentář

Isew
17.09.2023 4 z 5

Hrabě Almaviva s manželkou, Figaro se Zuzanou a revoluční Francie, kdy si můžete odpravit svého oblíbeného šlechtice a nic se vám nestane. Původní námět Figarovy svatby mě nezaujal, ale toto Horváthovo pokračování mám velmi ráda. A vždy s k němu ráda vrátím.

mirektrubak
07.08.2023 3 z 5

"Ctižádostivý z marnivosti, pracovitý z nouze, ale líny od přirozenosti a s rozkoší; řečník pro každou příležitost, básník pro zábavu, hudebník na objednávku a milovník z rozmaru. Všechno jsem viděl, dělal, užil, o všem jsem ztratil iluze, až jsem se oženil ... a to byl ten mezník mého života, moje velká proměna."

Oproti před časem poslechnutému Soudnému dni mi Figarův rozvod přinesl podstatně méně literární radosti. Poslouchal jsem jako velmi dobře provedenou rozhlasovou hru, ale ani profesionálně výborné zpracování nedokázalo oživit strnule schematické figury. Dílo tak nemůže - alespoň tedy v mých očích - překročit žánr stereotypní komické alegorie, s předem očekávanou posloupností zápletek.
Ale protože hra není přehnaně dlouhá a je napsaná vtipně a svěžím jazykem, tak příběh odsýpá a nenudí.

"Láska je privátní problém individuální anarchie a všechno individuální nás hovno zajímá."


Štítky knihy

divadelní hry

Kniha Figarův rozvod je v

Přečtených13x
Knihotéce1x