Fenomén Ringhoffer. Rodina, podnikání, politika

Fenomén Ringhoffer. Rodina, podnikání, politika https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475116/bmid_fenomen-ringhoffer-rodina-podnikani-JHU-475116.jpg 5 1 1

Obsáhlá kolektivní monografie shrnuje pohled předních odborníků na historii a činnost významné podnikatelské rodiny Ringhofferů, která spoluvytvářela nejen dějiny Prahy a českých zemí, ale i celé habsburské monarchie. Rod ovlivnil nejen průmysl, ale i politiku, krajinu a umění své doby. Skoro 40 odborných příspěvků je v plné šíři věnováno původu a počátkům podnikání rodiny, výrobě železničních vagonů, pivovarskému podnikání i průnikům rodiny do automobilového průmyslu. Stranou nezůstala rodinná sídla v Praze a vliv smíchovského podniku na urbanismus města, ani sídla a majetek v ringhofferském dominiu Kamenice-Štiřín. Nalezneme zde i kapitoly o ekonomickém dobovém prostředí, konkurenci, sociálním programu pro zaměstnance a politických či vědeckých aktivitách členů rodiny.... celý text

Přidat komentář

Tomas@S
22.10.2022 5 z 5

Jedna se o výjimečnou publikaci, jak velikostí formátu a počtem stran, kvalitou papíru a tisku, obsahem a fotomateriálem, tak zejména hmotností. Do MHD se tak úplně nehodí :-) A proč mne zaujala a chtěl jsem se dozvědět něco víc o fenoménu Ringhoffer? Jednoduše protože jsem o něm měl jen poměrně málo informací a přitom na jeho odkaz narážím doslova na každém kroku, až mne to překvapuje. Od velkopopovického piva, po pravidelnou jízdu po Ringhofferově ulici okolo pivovaru, zámku ve Štiříně a Kamenici, po nedávnou návštěvu lékařské kliniky v Ringhofferově vile na Smíchově, návštěvu muzea Tatry v Kopřivnici, a je toho ještě víc. Doslova jak se píše v této knize, Ringhoffer strikes back.
V této publikaci se dozvíte o historii průmyslového klanu Ringhofferů velice podrobně snad vše co je nám známo. A nejenom o rodině, také o významných spolupracovnících. Zároveň je zde podrobně líčena historie průmyslových podnikůů samotný záběr podnikání byl opravdu široký, letectví, železnice, automobily, pivovarnictví, zemědělství. Je to vlastně zároveň mapování budování průmyslu na našem území ve druhé polovině 19. a první 20. století.
Je velmi smutné, jak se k tak významnému rodu, který doslova zformoval český průmysl, zachoval stát po druhé světové válce. A jak komunistické Československo nechalo celý odkaz zchátrat a zdevastovat. Naštěstí se po převratu našlo v soukromém sektoru dostatek vůle a prostředků a podařilo se zachránit a zvelebit a dále rozvíjet to co se zachovalo.

Autoři knihy

Miloš Hořejš
česká, 1976
Milan Hlavačka
česká, 1955