Fenomén Jan Kotěra

Fenomén Jan Kotěra https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487833/bmid_fenomen-jan-kotera-yrF-487833.jpg 4 5 1

Kniha ke 150. výročí narození Jana Kotěry je knihou pro radost. Zachtělo se nám pojmout ji jako roční putování (12 zastavení ve 13 kapitolách) po nejznámějších výsledcích architektovy tvorby. Záměrně nemluvíme jen o architektonických památkách, protože Jan Kotěra byl autorem všestranným a zůstaly nám po něm i židle, stoly, interiérová výzdoba, svítidla a také kolejová vozidla a jejich vnitřní vybavení. Projděte s námi rokem Jana Kotěry a nechejte se vést obrázky Davida Vávry, z nichž hned ten vstupní je portrétem mladého Kotěry, šviháka v kloboučku, s nakrouceným knírem a - nikdo mi to nevymluví - trochu poťouchlým pohledem, který říká: „Však vy uvidíte!“... celý text

Přidat komentář

MisulaBobula
06.02.2024 2 z 5

Od začátku jsem věděl, že tato kniha je zamýšlena pro širší veřejnost a koncipována spíše populárně (i sám autor to nastínil), což vůbec nemusí bránit kvalitnímu zpracování, zde jsem bylo ale v mnohém zklamán. Z textu samotného jde vycítit, že pro autora je problematika architektury počátku 20. století pouhým koníčkem, a také to, že jeho akademické působení tkví hlavně v historii literatury. Pasáže plné vytříbených jazykových obratů tak střídají popisy architektonických dispozic (často s kresbou té které stavby o několik stran dále, takže čtenář musí neustále hledat, aby se alespoň trochu zorientoval), a naprosto chaotická grafická úprava finálně pohřbívá snahu o systematičnost celého díla.
Na druhou stranu příjemně působily medailonky různých osobností, vesměs stavebníků, jako doplnění kontextu. Také ilustrace Davida Vávry jsou provedené velmi kvalitně, bohužel často naprosto utopené natisknutím přes vazbu, navíc ona měnící se poloha v textu dost ničí jejich skvělý potenciál. Kniha Fenomén Jan Kotěra má tedy, dle mého, do vylíčení fenomenálnosti architektova génia opravdu daleko.

Autorovy další knížky

Miroslav Zelinský
česká, 1961
1994  60%Slovník české prózy 1945-1994
1992  0%Slovník českého románu 1945 - 1991
2015  88%O umění s rozumem
2019  71%Fenomén Bauhaus
2021  72%Fenomén Jan Kotěra

Kniha Fenomén Jan Kotěra je v

Přečtených5x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit4x