Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli

Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513474/bmid_feministkou-snadno-a-rychle-priruck-5uY-513474.jpeg 4 103 19

Feministky řeší nesmysly jako je pouštění žen do dveří. Ženy by měly mít děti. Mělas prostě říct ne. To jsou jen některé z mnoha poznámek, s nimiž se každý během rozhovorů o feminismu dříve či později setká. Dávat neustále dohromady argumenty a nabízet jinou perspektivu je přinejmenším únavné. Socioložky Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková alias Duo docentky proto napsaly knihu, která vám v tomto boji může ušetřit čas a energii. Nabízí vtipné a trefné příspěvky do debat s rodinou i přáteli, jež vám pomůžou zůstat nad věcí a třeba i vám nabídnou nové podněty k zamyšlení. Dočtete se například o odvrácené straně romantické lásky, o tom, že studijní materiály od základek po vysoké mají k genderové vyváženosti daleko nebo že ne každý kompliment je ve skutečnosti komplimentem. Knihu ilustracemi a komiksovými stripy podle předlohy autorek doprovodila výtvarnice Leny Vítková.... celý text

Přidat komentář

Per-quiee
24.04.2024 3 z 5

Také mi přijde, že je kniha spíše už pro přesvědčené feministky, argumenty pro odpůrce byly velmi krátké a ani ne tak přesvědčivé.

Alma-Nacida
14.04.2024 4 z 5

Docentky sleduju na fb a většinou a) souhlasím a b) mě to baví. Jako příručku k diskuzím knihu nepoužiju, ale raduju se z toho, že ji kolegyně pořídila do naší třídní knihovničky, je to takové startovní know how vtipně a přístupně podané.


kob
04.04.2024 5 z 5

Přehledné shrnutí problematiky. Jen ten reálný boj se zažitými blbostmi je často velmi vyčerpávající, ale nutný.

kikies
28.03.2024 3 z 5

Vtipné a odlehčené provedení, potřebné téma, ale něco tomu chybí. Leccos člověku promlouvá z duše, ale prezentace některých myšlenek mě zarazila, ale budiž, mám o čem přemýšlet. Akorát mi přijde, že kniha slouží spíše k potvrzení čtenářových vlastních feministických názorů, k přesvědčení a argumentaci v debatě s antifeministy podle mě moc nepomůže, na to je krátká.

AbsolutníHrobař
22.03.2024 4 z 5

Knížka je skutečně taková, jaká avizuje, že bude. Srozumitelně představuje základní otázky a problémy feminismu a myslím, že dobře poslouží hlavně pro zasvěcení do problematiky. Graficky je taky hezky zpracovaná, působí to přístupně. Škoda jenom, že ti, co takové knihy nejvíc potřebují, se jim spíš vyhnou.

Zmiu
20.02.2024 3 z 5

Jako příručku argumentů tuto knihu nejspíš nepoužiju, i když má v mnohém pravdu a je plná zajímavých postřehů. Je psaná s nadsázkou, a obrázkové vtipy mě občas rozesmály. Některé kapitoly mě naopak spíš rozčílily nad nespravedlností světa. Ale pokud bych chtěla oslovit širší veřejnost, tak kniha psaná jazykem používaným v úzké sociální skupině neudělá takovou službu. To už je pro mě srozumitelnější sborník Mužské právo, který je čistou právničinou a nebo populárně naučná Šárka Homfray, jejíž kniha mě k onomu sborníku přivedla. Každopádně docentkám fandím, je jich tu potřeba.

mewmew
18.01.2024 5 z 5

Vtipné, aktuální, srozumitelné. Takovouhle příručku do každý rodiny, prosím.
Třeba bysme se zas o kousek pohnuli:)

Lesehest
19.12.2023 2 z 5

V první řadě kniha nevysvětluje, ale spíš zamlžuje úplný základ, a to rozdíl a vztah mezi biologickým pohlavím a genderem. Biologická pohlaví jsou přesně dvě, samčí a samičí, a vědeckým rozlišovacím prvkem je produkce velkých anebo malých gamet, nic jiného: ženy mají vajíčka, muži spermie. To je vše, tečka.

Gender zcela reálně existuje, to má příručka pravdu, stejně tak jako zcela reálně existuje třeba Bůh v myslích věřících, a má to zcela reálné dopady. V případě Boha byly ty dopady kupříkladu vzepětí k velkým uměleckým a jiným výkonům, obětování vlastního života anebo naopak zbytečná krutost vůči osobám jiného vyznání. Takže plný respekt k sociálním konstruktům, vírám, které jsou pro někoho důležité (sociálním konstruktem je ale i "rasa". Její vyznavači se nazývají rasisté). U sociálního konstruktu jménem gender a víry v něj ukáže čas, jaké dopady pro společnost bude mít. Můžeme na budoucí dopady, plusy a mínusy mít velmi odlišné názory. Mezi krásným novým světem a pomalu páchanou sebevraždou.

Těžko říct, jestli rozmlžování mezi biologickým pohlavím a sociálním konstruktem genderu, mezi holinkami a hodinkami je záměrem autorek, anebo plyne z omezené sféry podobně smýšlejících. Druhé možnosti by nasvědčovalo velmi úzké rozpětí odkazovaných zdrojů knihy, v zásadě jen jednoho omezeného typu. To se pak pohybujeme v „komnatě ozvěn“, echo chambers. Příznačně ze stejné uzoučké sféry jsou i aplaudující reakce na knihu, která "přesvědčuje" už věřící.

Určitě by nebylo od věci čerpat i z pramenů typově František Koukolík, Jonathan Haidt a podobných seriózních vědců, skutečných feministů, kterým leží prospěch žen i mužů na srdci a k tomu mají opravdové a vyvážené znalosti.

„Devadesátky byly takovej atomovej výbuch feminity. Začala se volit miss, kterou jsme nadšeně sledovaly. Vydolovaly jsme z rodičů barbíny a pamely (malé barbíny)“ (str. 14).

Svatá prostoto. Výbuch feminity? Sociální vztahy jsou záležitostí vysoké komplexity, každé jednání má dalekosáhlé dopady na druhé a na společnost. Jestli autorky nedokážou postřehnout, že výše popsané je absurdní chápat jako „výbuch feminity“, co teprve u daleko problematičtějších a méně přímočarých témat.

Jádrem knihy je „rychlé a snadné“ nabrífování argumentace méně znalým spolubojovnicím. Například to, že v roce 1950 nemělo 20 % žen děti (str. 101). Fajn, to je perspektiva jedince (práva a požadavky jedince vyzdvihujeme nadevšechno, dá se tomu občas říkat egoismus). Pak je tu ale perspektiva populace, perspektiva sociální. Tedy tzv. úhrnná plodnost v onom roce 1950 byla 2,8 dětí na ženu, zatímco např. v roce 2000 byla 1,16 dětí na ženu. Pro prosté udržení stavu se udává 2,1. Nikdo asi nechceme, aby naše vnučky musely nosit burku, až nás jiné populace s kulturou, která tu naši považuje za zvrhlou a úpadkovou ("homosexuální sex je ÚPLNĚ rovnocenný tomu heterosexuálnímu", str. 30), jednou přečíslí v nějaké verzi Houellebecqova Podvolení (pravda, bezdětným je to možná jedno a mohou se zaměřovat na svoji "slast", tady a teď).

Opakovaným motivem knihy je paranoidní myšlenka, že současný stav světa je způsoben jakýmsi cíleným spiknutím mužů proti ženám, s cílem "udržet je v podřadném podstavení". Možná že existuje pár vyvolených „patriarchů“, kteří něco ovládají. Naprostá většina mužů a žen jsou jen ve vleku, a také aktivní spolupodílníci, spolupachatelé. Třeba tím, že sledují a obdivují miss a podporují prodej barbín. Jiná feministka například obhajuje to, že jako studentka prodávala své tělo (komu asi, než starším bohatým mužům). Je přece její a může si s ním dělat, co chce, vy předsudeční zabedněnci! Tedy toto je „patriarchát“, který si společnými silami a každodenními volbami všichni pospolu hezky vydržujeme.

"Patriarchát", jak ho vidí příručka, zanikne, až se krásky budou pářit s chudými, nikoli mocnými muži (s absencí nadějných vyhlídek na "patriarchální" úspěch) raději než s muži mocnými a bohatými. "Patriarchy". Tzn. až naprší a uschne.

Mužská sexualita je podle spoluautorek „fuj“ (str. 59, 76), a v mužské "patriarchální" sexualitě jde podle nich o jediné: "Výstřik". "Výstřik a nazdar, může se spát" . Tyhle pasáže nechtěně evokují staré viktoriánské příručky pro dívky a jejich varování před nízkým mužských chtíčem a špinavým sexem. Moderním dívkám to ale dělá medvědí službu a nemá to s často skloňovaným respektem nic společného.

Mužské sexshopy jsou prý místo, kde "mezi nafukovací pannou a živou ženou je pouze ten rozdíl, že se žena umyje sama", zatímco „feministické sexshopy jsou místem respektu k tělu a oázami skutečné slasti“. (str. 76). Nebo jde o (nevědomou) směrovku na ženskou autoerotiku a homoerotiku? Pak je to oproti viktoriánům pokrok. Ovšem příznačný.

„Žena zůstává v heterosexuálním partnerském vztahu jedině a pouze, pokud ji to baví“ (str. 74). No, mnohý muž zůstává z důvodu závazku a odpovědnosti a věřím, že mnohé ženy mimo myšlenkový svět příručky často také.

V knize jsou zajisté nezpochybnitelná tvrzení jako nedoceněná práce žen, mužské obtěžovaní, řada navrhovaných opatření je přirozeně správná. Ty ale nevycházejí z předkládaného pojetí feminismu, a už vůbec ne genderismu, ale z obecných dávných poznatků jako „co nechceš, aby ti druzí dělali, nedělej ty jim“ a podobně.

Prosím nakonec o opravdový vzájemný respekt mezi ženami a muži, ne poštvávání. Vypjatý individualismus ani důraz na další a další sebeuspokojování ke štěstí žen, dětí, mužů nepovede. Ženy samy nezmohou nic, muži sami nezmohou nic. Jsou někteří muži „assholes“, jsou některé ženy „assholes“, jsou někteří muži báječní, jsou některé ženy báječné. Každý svým způsobem. Jsou si rovní, ale nejsou nutně a předepsaně stejní.

Semtamťuk
19.07.2023 5 z 5

Vtipné a trefné. Nepostradatelná argumentační pomocnice, když nevíte, jak reagovat na otázky, které přece mají tak jasnou a logickou odpověď, a vy se ptáte, jak je možné, že to ostatní nevidí. Teď tu knihu jen přesunout do hlavy, aby byla vždy po ruce:-)

elenai
29.06.2023 5 z 5

Zaujala mě ihned, jakmile vyšla, taková krásná barevná... Vsadím se, že to byl záměr a zde přísloví nesuď knihu podle obalu dostává nový rozměr. Vtipnost a kontrast obálky koresponduje s vtipností textu, v němž nám ovšem autorky předkládají velmi aktuální a důležitou problematiku. Jak již ale psala alzbeta4340 přede mnou - ti, kdo by si tuto knihu měli přečíst, si ji nikdy nepřečtou. Bohužel. Já si ji přečetla k potvrzení či vyvrácení svých úvah a došla jsem nakonec k velmi prostému závěru. Je to o respektu. Respect people, respect gender. 90%

katerina3853
27.06.2023 5 z 5

Skvělá knížka! Napsaná vtipně a srozumitelně. Velmi pěkné grafické zpracování.

alzbeta4340
10.06.2023 4 z 5

Hezky napsané - jasně a jednoduše, žádné těžké čtení. Obsahově ovšem nenabízí nic nového, alespoň pro čtenáře, které toto téma zajímá a jiní, jak se domnívám, tuto knihu do ruky nevezmou.

katerina3633
26.04.2023 5 z 5

Kniha do každé rodiny! Je k neuvěření, že je tato problematika stále boj s větrnými mlýny. Ačkoliv člověk používá naprosto jasné, srozumitelné a podložené argumenty, najde se mnoho osob, které použijí naprosto nelogické argumenty zpět. Je mi z toho smutno, jak je těžké proti tomu bojovat. O feminismus se zajímám dlouhodobě a snažím se své názory předat dál, a i tak mám stále ve svém okolí mnoho lidí, kteří se podivují nad tím, že podélně zaparkuji napoprvé nebo zvládám investovat svoje peníze a to jsem žena (o tom, co se dělo na škole, či v práci vůbec nemluvě). Když už se kniha nedostane k těm nejvíc zarytým zastáncům "tradičních rodin", doufám, že se dostane alespoň k pedagogům (klidně i jen ke studentům), aby to mohli předávat dalším generacím, a také do rodin, které by tyto "staré pořádky" chtěly změnit a vést plnohodnotné a rovnocenné partnerské vztahy, kde se žena může věnovat naplno všemu, co jí jde, baví a dává smysl. Děkuji za tuto knihu, která má potenciál srozumitelnou formou přednést tyto problémy veřejnosti a pomoci všem ženám, které tyto problémy sice vnímají, ale nemají odvahu se proti nim ohradit.

Tilte
20.04.2023 5 z 5

misty k placi a misty k smichu, odkud to jenom znam? jo, aha, ze zivota. skvely!

Nasko
10.04.2023 5 z 5

Jsem rozhodně moc ráda, že takováhle knížka vůbec vznikla, nicméně jako člověku, který se v tématu poměrně hodně pohybuje, mi nedala zase tolik nových informací. Jedná se spíše opravdu o popularizační příručku pro lidi, kteří se s feminismem teprve potkávají. :) (Na tom samozřejmě není nic špatného)

Kromě zajímavého tématu a milého způsobu vyprávění je i graficky moc pěkná, takže nemůžu jinak než dát pět hvězdiček.

Jenom je škoda, že lidé, kteří by si ji nejvíc potřebovali přečíst, se k ní ani na metr nepřiblíží. Ale takový je holt svět.

Mosula
09.04.2023 5 z 5

Výborný počin, knížku budu rozhodně doporučovat dál. Autorky poměrně věčně a jasně argumentují a knížka skutečně může sloužit jako studnice protiargumentů do debat se zastánci tradiční rodiny. Navíc velmi oceňuji, že to není kniha ve stylu "nenávidím muže" a "jsem feministka, protože mě nikdo nechce" (with all the respect). Jen v závěru knihy se mi zdálo, že autorkám trochu došel dech. Kapitola o kvótách v politice by určitě zasloužila víc prostoru a argumentů. Nicméně i tak tleskám.

wendy137
05.04.2023 5 z 5

Výborná kniha! Téma velmi aktuální a pro mnohé kontroverzní. Ukazuje, proč kontroverzní vlastně vůbec není. Věřím, že si tam každý najde své téma, pomůže některé oblasti lépe objasnit a vysvětlit pár argumentů, které se mohou hodit do společenské debaty. Skvěle napsaná, čtivá, propletená inteligentním humorem. Dlouho jsem nečetla tak dobrou knihu z kategorie "naučná, sociologická".

Plast
29.03.2023 5 z 5

Kniha pěkně shrnuje aktuálně diskutovaná feministická témata v našem prostředí. Chybí mi snad jen nějaký intersekcionální pohled, který se i u nás pomalu začíná etablovat. Těším se, až knihu vytáhnu za 20/30 let, kam se naše společnost posune. K tomu, aby to bylo tím správným směrem, nechť slouží i tato publikace :-)

spencer
22.03.2023 5 z 5

Naprosto skvělá kniha, která by se měla do rukou dostat úplně každému!
Jasně a srozumitelně se věnuje důležitým tématům, na které nabízí ucelený pohled. Danou problematiku vám vysvětlí a k tomu nabídne argumenty do debat s přáteli či rodinou. Velice oceňuji samotné zpracování a vtipné mezivložky. Určitě se ke knize budu vracet a doporučovat ji dále!

Štítky knihy

sexuální násilí feminismus fanatismus vývoj a výchova dětí gender příručky emancipace dialog ženská sexualita

Autoři knihy

Lucie Jarkovská
česká, 1978
Kateřina Lišková
česká, 1976

Kniha Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli je v

Právě čtených9x
Přečtených150x
Čtenářské výzvě35x
Doporučených4x
Knihotéce30x
Chystám se číst111x
Chci si koupit36x
dalších seznamech3x