Felčarova dcera

Felčarova dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13840/felcarova-dcera-13840.jpg 4 17 4

Psychologický román s ženskou tematikou, v němž se hrdinka ze vzpomínek své čínské matky dozvídá nejen o jejím dětství a mládí, ale i o životě babičky. Děj knihy je rozdělen do dvou časových rovin. Hrdinkou první, situované do současných Spojených států, je dcera Číňanky a Američana, pracující doma jako spoluautorka knih. Jednou objeví záznamy napsané v čínštině, v nichž její matka popisuje jak období svého života, které prožila v Číně, tak i život hrdinčiny babičky. Právě příběhy matky a babičky začínající v Číně někdy kolem roku 1925, jsou onou druhou dějovou rovinou. Při četbě zápisků mladá žena také odhalí rodinnou záhadu, osvobodí se od minulosti a začne se na svůj život dívat zcela jinak. A. Tan, sama čínského původu, výborně zachytila atmosféru doby tehdejší Číny, události s ní spjatými, včetně zvyků a tradic. Také propracovanost postav a rodinných vztahů svědčí o jejích kvalitách. Felčarova dcera jistě zaujme široký okruh čtenářů, někteří možná budou již autorku znát z Klubu radosti a štěstí či Manželky boha kuchyně.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

The Bonesetter´s Wife , 2001


více info...

Přidat komentář

Allys
26.03.2021 3 z 5

Anotácia znela zaujímavo, no samotný príbeh ma až tak neoslovil. Kniha je rozdelená na dve časti. Prvá časť je hlavne o mastičkárovej pravnučke Ruth žijúcej v USA, o tom ako ju rozčuľuje matka (mastičkárova vnučka) a v podstate z ázijskej kultúry sa tam čitateľ nedozvie vôbec nič. Ruth žije s Američanom a jeho deťmi, vedie klasický spôsob života, ktorý je našej kultúre známy. Komplikovaný vzťah medzi matkou a dcérou je spôsobený aj matkinou duševnou chorobou, ktorú dcéra chorobne papiera a nechce vidieť a pochopiť. Čo sa týka pútavosti, deja, plynulosti som mala pocit max. na 2*. Druhá časť bola o dosť zaujímavejšia a ide prevažne o spomínanie matky Ruth na život v Číne na začiatku 20. storočia. O mastičkárovi sa sem tam niečo okrajovo spomína, možno som čakala viac informácií, alebo príbehu s prvkami byliniek a čínskej medicíny a nie len občasné spomenutie dračích kostí, ktoré vtedy pridávali všade. Táto časť však bola niečím zaujímavá a mala som pocit, ako by ju písala iná autorka. Príjemný nenáročný oddychový príbeh, ktorý neurazí, ani nenadchne.

Babo
29.08.2017 4 z 5

Jak jsem četla , tak jsem měnila svoje hodnocení a nakonec se ustálilo na 4 hvězdičkách .
Není to nijak náročný román o vztahu mezi matkou a dcerou . A pokud by zde nebyla část odehrávající se v Číně , tak by ani nebyl nijak zvlášť zajímavý .
Vždyť stárnutí a velice často i obrovské problémy , čekají většinu z nás. Naštěstí v okamžiku, kdy nás dostihne Alzheimr , stává se to spíš problémem pro naše okolí .
A přece každý byl kdysi mladý . Žil si svůj příběh , o kterém jeho děti často nemají ponětí . A najednou je to babička nebo dědeček , který neví co je za den .
Ovšem ne každý životní příběh je tak zajímavý jako život v Číně na začátku 20. století .


Kačík
18.11.2012 4 z 5

Moc pěkné čtení,vřele doporučuji

zuzulique
19.09.2011 3 z 5

Titul Klub radosti a šťastie od tejto autorky ma oslovil viac, ale i tak to bolo príjemné dovolenkové čítanie, ktoré Vás zavedie do sveta žien z krajín, ktoré sú nám menej známe. Nejde o sladký román plný nereálnej lásky, no téma vzťahov (a naviac reálnych!) sa nevyhne ani tomuto románu. Odporúčam pre tých (predovšetkým pre ženy), ktoré majú rady príbehy :-)

Autorovy další knížky

Amy Tan
americká, 1952
2004  75%Klub radosti a štěstí
2015  76%Údolí úžasu
2004  83%Sen na prodej
2003  74%Dračí kosti
2003  78%Mastičkárova dcéra