Federer vs. Nadal: Život a kariéra dvou tenisových legend

Federer vs. Nadal: Život a kariéra dvou tenisových legend https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446960/bmid_federer-vs-nadal-zivot-a-kariera-dv-rhe-446960.jpg 3 15 5

Jaké to je, stanout tváří v tvář legendě na opačné straně sítě? Během posledního desetiletí tento děsivý, ale fascinující pocit zakusily desítky hráčů – i Roger a Rafa. Dvě tenisové mašiny stejně rozdílné, jako dokonalé. „Jeden je tak rychlý, že tě nenechá vydechnout. Druhý tě rozstřílí na kusy, nikdo jiný do toho nebuší tak jako on.“ Federer a Nadal změnili sportovní historii a přerostli v živoucí mýtus. Přesto vše není takové, jak to vypadá, ne všechno bylo řečeno. Respektují se? Ano. Obdivují se? Ano. Jsou přátelé? Ne. Shodnou se, pokud jde o utváření budoucnosti tenisu? Ne. Oba jsou protagonisty výjimečného soupeření: jeden je pravák, druhý levák, jeden útočí, druhý se brání, jeden si nejlépe vede pod střechou, druhý září na slunci a antuce. Jsou zosobněním souboje stylů, obrazů a vizí světa, který se rodí díky sportu, ale za kterým je mnohem víc než jen střet raket.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Sport
Vydáno: , Pangea
Originální název:

Roger Federer and Rafael Nadal: The Lives and Careers of Two Tennis Legends , 2016


více info...

Přidat komentář

Ulrika
12.04.2022 5 z 5

Miluju tenis a od puberty sleduju skvělé boje Rafy a Rogera. A autor to v knize krásně popsal, až na to skákání v časové ose, mohu jen chválit.

Mystifica
26.10.2021 3 z 5

Knížka je složena z krátkých kapitol. Popisuje ATP a Federera s Nadalem z pohledu jihoamerického novináře. Trochu mě mrzelo, ze je evidentní, ze autorovi je bližší Nadal. Ale pro fanouška tenisu zajímavé pocteni.


E_Lan
13.06.2021 4 z 5

Jsem velkým fandou tenisu, této dvojice nevyjímaje. Proto je pro mě kniha neskutečně poutavá a zajímavá z různých pohledů. Jak oba přistupují k životu, kariéře a především k technice a taktice tenisu. I přesto, že se mi to dobře četlo, se nemůžu ubránit pocitu, že knize chybí lepší struktura a nějaké ucelenější poselství. Závěrem za tenisového fandu ale spokojenost.

Pavlina50
14.01.2021 5 z 5

Tak tuto knihu bohužel neumím a nemůžu posoudit zcela nezaujatě a objektivně. Miluju totiž tenis a naproto nekriticky i tyto jeho dvě ikony. Snažím se je sledovat nejen na kurtech, ale oba mě moc zajímají i z hlediska lidského, protože právě i kvůli jejich sebeprezentaci, jednání a chování mimo dvorce jsem je začala tak obdivovat. Kniha nás čtenáře střídavě seznamuje s různými útržky z tenisového i osobního života obou těchto dnes již živoucích legend, srovnává jejich osobnosti nejen z pohledu tenisu, ale i z toho lidského. Dostáváme zde také spoustu informací z tenisového zákulisí, se kterými se běžný tenisový fanda zas až tak běžně nesetkává (zákulisí hráčské rady ATP, proces dopinkových kontrol apod.), prostor zde má také spousta dalších velkých jmen z tenisového života, ať už další tenisové legendy (včetně hojně zastoupené české stopy), nebo také členové rodiny, novináři apod. Z jejich různých pohledů a výpovědí se tak průběžně v knize skládá obrázek osobností obou sportovců. Líbilo se mi, že kniha ani jednoho z nich absolutně neglorifikuje, nevyhýbá se ani jejich některým negativním stránkám a vlastnostem. Současně žádného z nich neupřednostňuje, oběma je věnovám stejný prostor. A právě výsledek nechává na čtenáři...oba jsou naprosto rozdílní, každého síla je v něčem jiném a je jen na nás, která osobnost je nám bližší. Dění v knize končí cca rokem 2016, pravda je, že od té doby se životy obou zase trochu změnily a posunuly trochu dál, ale to na smyslu knihy a jejím vyznění zas až tak moc nemění. Tyto dvě osobnosti změnily tenisový svět, nejenom svými výkony na kurtu, ale hlavně do tenisu vložily pojmy jako slušnost a respekt. Rivalitu založenou na nesnášenlivosti změnily na rivalitu s respektem vůči soupeřům. A už jen za to si určitě oba zaslouží obdiv. Kniha není psaná chronologicky, autor na můj vkus až moc často nečekaně přeskakuje v čase i v prostředí, chvílemi jsem se proto trochu ztrácela a musela číst opravdu pozorně. Ale jak jsem už napsala, v tomto případě neumím být objektivní, můj obdiv k oběma osobnostem je tak velký, že nemůžu dát jinak než všech pět hvězdiček.
"Těžko posoudit, který hráč se nejvíc zasloužil o nastolení mírového soužití v prvních letech třetího tisíciletí. Federer díky tomu, že se dokázal smířit se skutečností, že mu v pozdější etapě kariéry o pět let let mladší soupeř nedovolí vládnout světovému tenisu podle libosti? Nebo Nadal tím, že uměl bojovat a vyhrávat, aniž se snižoval k aroganci nebo provokacím? Jak se zdá, oba mají stejnou zásluhu...."

máchal73
14.01.2021 5 z 5

Kniha ,která srovnává dvě tenisové legendy.Autor měl tu možnost sledovat kariéru obou těchto skvělých tenistů od jejich začátků až do současnosti.Je zde mnoho zajímavých informací z osobního života těchto tenistů ,které stojí za přečtení.Tuto knihu mohu vřele doporučit všem vyznavačům tohoto fyzicky náročného ,ale přesto velmi oblíbeného sporu.

Štítky knihy

sport sportovci tenis tenisté, tenistky

Autorovy knížky

2020  68%Federer vs. Nadal: Život a kariéra dvou tenisových legend

Kniha Federer vs. Nadal: Život a kariéra dvou tenisových legend je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst5x
Chci si koupit3x