Fašistický romantismus

Fašistický romantismus https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485830/bmid_fasisticky-romantismus-hRS-485830.png 4 6 2

O politickém díle několika francouzských spisovatelů. Jsou to: popravený Brasillach, sebevrah Drieu la Rochelle, rebel Rebatet, mystik Châteaubriant, estét Bonnard a sardonik, „fantaskní jezdec“, Céline...

Literatura světová Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Délský potápěč
Originální název:

Le Romantisme fasciste , 1959


více info...

Přidat komentář

Lesní_chodec
29.03.2022 5 z 5

Na vydavatelské počiny Délského potapěče respektive Karla Velikého se vždy opravdu upřímně těším. Pokaždé je to pomyslná trefa do černého. Pro mě osobně něco jako zjevení. Tahle publikace je ovšem ještě o úroveň výš.

V našem jazykovém prostředí bohužel nenajdeme mnoho zmínek či textů od této generace francouzských spisovatelů. Výjimku tvoří jen nádherné překlady Célinova dilá z rukou Anny Kareninové. I v nich, "ti kteří vědí", neleznou mnohé. Tato kniha tvoří unikátní komplet názorů, postojů a činů těchto intelektuálních "kolaborantů". Pro jedince, kteří nemají alespoň elementární povědomí o reáliích a "světonázorech" to asi nebude úplně lehká četba. Ale pro nás, kteří "hltají" každou podobnou knihu, je to doslova balzám. Závěrečná část Karla Velikého opět jen zvedá kvalitu vydané publikace.

A.J.Tůma
12.02.2022 5 z 5

Vynikající kniha o šesti mimořádných osobnostech francouzské literatury, kteří v době, kdy se v Evropě lámaly ledy, "špatně smýšleli" a proto také špatně dopadli. Od (i u nás) slavného citlivého drsňáka a antisemity Célina, přes pro českého čtenáře neznámého buřiče Rebateta až třeba k Brasillachovi, popravenému 6. 2. 1945 v pětatřiceti letech za tzv. intelektuální zradu. Všichni tak či onak bojovali proti úpadku Francie, ukotvené v definitivní moci kapitálu a bankovních spekulací, proti hrozbě marxismu, nesnášeli předstírané parlamentní "boje" pokrytců, ve skutečnosti společně se rochnících v bahně zkorumpovaného politického statu quo, toužili po návratu od všepožírajícího materialismu k etickým hodnotám. Kniha umožňuje pochopit kontexty jejich myšlenkového světa a názorového ukotvení (Drieu např. klade fašismus do politického středu mezi dvě krajnosti: liberalismus a komunismus). V existenciální rovině vychází fašismus (potažmo nacionální socialismus) jak známo z romantismu. Jak konstatuje jeden z citovaných autorů, možná pro někoho poněkud paradoxně izraelitský historik Mosse: "Idea fašismu spočívá v tom, že nový svět musí vzniknout z hlubin lidského ducha a ztělesnit se v kulturních hodnotách, jeho politické a ekonomické projevy jsou pouze druhořadou stránkou." Jak je už u tohoto vydavatele dobrým zvykem, z hlediska českého čtenáře je nejméně stejně cenný jako autorův samotný text také poznámkový aparát K. Velikého, konkretizující některé dobové reálie a zároveň rozšiřující obzory tématu do zajímavých souvislostí, včetně množství cenných odkazů na více či méně neznámá nebo zapomenutá díla.


Autorovy knížky

Paul Sérant (p)
francouzská, 1922 - 2002
2021  87%Fašistický romantismus