Farská panička, Kohouti

Farská panička, Kohouti https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167058/bmid_farska-panicka-kohouti-jmM-167058.jpg 4 6 6

Dva romány o touze po penězích a moci. V prvním románu farská hospodyně neustále podvádí a okrádá svého faráře.je sice odhalena,ale v době kdy už je zabezpečena pro stáří,takže výpověď z místa není pro ni žádný trest. Ve druhém pak sledujeme boj o moc v jedné vesnici mezi farářem a učitelem. V knize je ještě připojena povídka On tomu věřil.... celý text

Přidat komentář

Elsinor024
01.07.2020 4 z 5

Byla jsem první po třiceti letech, kdo si tenhle román u nás v knihovně půjčil.
A přitom soudě podle ohmataných desek a černých rohů stránek se za ty desítky let, co je na světě, půjčoval a četl dřív určitě často. Baar už dnes tolik netáhne.
Asi se na příběhy také dívám jinak než předchozí čtenáři.

Farská panička - ukazuje zištnost a nemravnost hospodyněk na faře. A já si nemohla pomoct a trochu jsem té ženské fandila.
Pravda, nechovala se zrovna ohleduplně ke svým kolegům sloužícím, střádala si nejen ze svého, ale dřela do úmoru v domácnosti i na zahradě, "jemnostpán" farář se občas choval jako nekňuba, k tomu mladý kaplan, který ji přitahoval. Kdyby se v poslední chvíli před hříchem nepodíval dříve na kříž než do jejích očí, bylo dokonáno, protože "Jan už cítil, že do jeho srdce se vkradla bestie" při pohledu na pantoflíček na bosé noze :)
Je vidět, že tenhle příběh psal Baar už jako zkušený spisovatel. Měl lehkou ruku, hrál si s metaforami, rozvíjel příběh bez zádrhelů.

Kohouti - tady použil částečně svůj život. Jako synek ze selského rodu byl nucený z finančních důvodů zapsat se do semináře, kam se mu příliš nechtělo. Také se po vysvěcení marně snažil o reformu církve a jeho nebezpečné novátorské myšlenky byly včas hodnostáři rozpoznány a zaraženy.
V příběhu je nositelem pokroku farář Černý, ze kterého se ale časem vyklube až zpátečnický konzervativec. Jeho protipólem je příliš liberální volnomyšlenkář učitel Dusil, který má dokonce (velmi lehce naznačený) poměr s manželkou pana řídícího.
Nakonec ani jeden z nich není kladný hrdina a vítěz, tím je zlatá střední cesta.

On tomu věřil - poslední povídka. Tady se katolík Baar strefuje do vlastních řad:
"Probošství a děkanství zde stály v celé kráse i slávě a svými půvaby budily závist i touhu, sváděly i starce k věrnému milování a o jejich ruku - kdykoliv osiřela - zápasilo vždycky několik vášnivých milovníků."
Boj o moc a postavení uvnitř církve, který jde doslova přes mrtvoly. Vysoce postavení církevní hodnostáři, kteří mají nadstandardní vztahy se svými hospodyněmi...
V pouhých padesáti letech už se prý znechucený Baar nechal penzionovat a rezignoval na své povolání. Pochopil, že změna není a nebude vítána.

Celkově jde o zasvěcený pohled do života na sklonku 19. století, se všemi jeho klady a zápory. Bez skrupulí se hovoří o "židácích", aby petice měla patřičnou váhu, tak ji samozřejmě nesmí podepsat ženské a podobně.
Jsem ráda, že už se spousta věcí od té doby změnila. I když některé, jako je dřívější mnohem větší sepětí člověka s přírodou, by se zase mohlo trochu vrátit.

Štítky knihy

venkovské romány

Část díla

Autorovy další knížky

Jindřich Šimon Baar
česká, 1869 - 1925
2008  88%Jan Cimbura
1972  83%Hanýžka a Martínek
1965  87%Paní komisarka
1969  92%Holoubek
1975  85%Osmačtyřicátníci