Falun Gong

Falun Gong https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199734/falun-gong-199734.jpg 5 9 3

Falun Gong, úvodní kniha Falun Gongu pro prvotní nahlédnutí do podstaty Qigongu, čínské tradice. Jednoduše popisuje tuto prastarou kultivační metodu, jak účinkují její cvičení a v čem jsou jedinečná a pomůže čtenáři pochopit proč se dnes Falun Gong praktikuje v 80 zemích, proč se vždy učí zdarma a proč za svůj morální přínos a blahodárný účinek na zdraví získal nesčetná uznání. Vysvětluje: 1. příčinu nemocí a jejich opravdové odstranění, 2. skutečný význam kultivace charakteru či zušlechťování mysli a těla, 3. zásady pravdivosti, soucitu a snášenlivosti a jejich účinek na život člověka.... celý text

Přidat komentář

coquus
13.06.2019 5 z 5

Filozofie je pro mě coby naprostého laika popsána v knize celkem srozumitelně, a to včetně návodu, jak provádět jednotlivá cvičení. Oceňuji, že na konci knihy je řada informací podána formou otázek a odpovědí, které vysvětlují mnohé věci, které můžou začátečníka během čtení napadnout.

LukasKudlacek
07.07.2016 5 z 5

Tato kniha, Falun Gong, kterou jsem poprvé četl pře více jak deseti lety a od té doby již několikrát, představuje pro čtenáře základní náhled do prastaré kultivační praxe Falun Gong, neboli také Falun Dafa. Jak již naznačuje název, uvádí člověka do obecných věcí jako je vnitřní obíhání energie v těle člověka, příčiny nemoci, a dalších, tak i do hlubších věcí jako je kultivace morálního charakteru, tak i podrobně popisuje cvičení Falun Gong, včetně fotografií a jeho přínos pro zdraví člověka. Na konci knihy jsou základní otázky a odpovědi na otázky, které čtenáři nevyhnutelně vyvstanou. Taktéž kniha hovoří o základních principech duchovní praxe Falun Gong, neboli Falun Dafa a to Pravdivosti, Soucitu a Snášenlivosti, ke kterým se snaží lidé, kteří se Falun Gongu věnují přiblížit v každodenním životě. Můj osobní názor je, že jsem dosud nečetl lepší knihu o tom co je Qigong.


IŠ
23.10.2015 3 z 5

Kniha Falun Gong je úvodní knihou kultivační praxe, kde základním termínem se kterým se zde pracuje je Kolo Zákona. Kolo Zákona má stejnou vlastnost jako samotný vesmír, neboť je jeho miniaturním vyjádřením. Kultivující si tak v závislosti na svém charakteru vypěstuje nadpřirozené schopnosti a také silné Kolo Zákona. To potom existuje jako inteligentní bytost, která se samočinně otáčí v prostoru spodní části břicha. Výsledkem je neustálé zušlechťování praktikujícího, absence nemocí, prodloužení věku života a získání schopností jako jsou otevření třetího oka (v knize se uvádí, že ho dosáhlo až 70% studentů) a dalších schopností. Autor knihy na několika místech upozorňuje, že Falun Gong je formou buddhistického qigongu, který však nemá žádnou spojitost s buddhistickým náboženstvím. I když mají stejný cíl, cesty jsou odlišné a jedná se o rozdílné formy kultivace. První polovina knihy se zabývá pojmy a historií Falun Gongu. Čtivě popisuje původ qigongu a jeho vztah k jiným kultivačním praxím a samotnému Buddhismu, jakým způsobem pracovat s kultivační energií, jak přijímat a zpracovávat schopnosti, které během kultivace přicházejí a které jsou odvislé od charakteru praktikujícího, jakým způsobem pracuje Kolo Zákona a jak kultivovat hlavní vědomí. Druhá polovina knihy se zabývá cvičením, které obsahuje soustavu pěti sérií pohybů: Buddha natahuje tisíc rukou, Falun pozice ve stoji, Pronikání mezi dvěma kosmickými extrémy, Nebeský oběh Kola Zákona a Zesilování božských sil. U každé série je vysvětlen princip cvičení a jeho postup vč. ilustrace. Osobně doporučuji pracovat kromě textu i s youtube, kde alespoň pro mě je pochopení cviků mnohem jasnější. U cviků je potřeba mít na paměti, že některá provedení se liší v závislosti kdo je cvičí - zda muž či žena. Poslední kapitola je věnována otázkám a odpovědím. Velmi jsem váhala, jak knihu ohodnit. I když jako celek dává začátečníkovi kompletní pohled na Falun Gong, nemůžu se ubránit dojmu, že některá témata byla zmíněna jen povrchně a mohlo se jít víc do hloubky. Ale je to subjektivní pocit a je možné, že všechny další informace najdu v Zhuan Falun a po jejím přečtení svůj názor změním. Obě knihy jsou volně dostupné na falundafa.org.

Štítky knihy

čchi-kung

Autorovy další knížky

Li Hongzhi
čínská, 1951
2006  93%Falun Gong
2006  93%Zhuan Falun